Anonim

Johannes Helbig, Chief Innovation Officer for Deutsche Post AG og formand for SOA Innovation Lab, satte rammerne for konferencen: "Forretningstransformation gennem og med IT vil være et af de vigtigste ledelsesemner i dette årti." Årsagen er det enorme pres, som de traditionelle forretningsmodeller for virksomhederne står i: "Ofte skal forretningsmodellen eller i det mindste driftsmodellen være fuldt omudviklet. Den digitale verdens muligheder skulle blive en mulighed og ikke en trussel."

Johannes Helbig, Chief Innovation Officer der Deutschen Post AG: „Business-Transformation durch und mit IT wird sicher eines der Themen dieser Dekade.“
Johannes Helbig, Chief Innovation Officer for Deutsche Post AG: "Forretningstransformation gennem og med IT vil bestemt være et af temaerne i dette årti."
Foto: German Post

Dette kræver en transformation af hele værdikæden, understregede Helbig, der starter med nye former for sourcing, såsom cloud computing, gennem automatiserede processer til fuldt digitaliserede produkter og tjenester. Enterprise Architecture Management (EAM) bliver en kritisk faktor for at transformere de underliggende IT-strukturer: "Da afhængigheden af ​​hver komponent og domæne er meget mindre i en serviceorienteret arkitektur end i en tæt koblet enhed, kan virksomheder brug SOA til at transformere transformationerne for at bringe deres eksisterende IT-aktiver ind i fremtiden. "

Telekom skubber konverteringen

I år var Deutsche Telekom vært for SOA Days for første gang. Deres CIO, Markus Müller, forklarede den arkitektoniske ændring i gruppen: "Den stigende sult efter båndbredde, de hurtige ændringer i forbrugernes adfærd og behovet for flere selvbetjeningsmuligheder, såsom tilføjelse og annullering af nye tjenester i realtid, kræver en omorientering af IT som påvirker kravene til ERP, fakturering og CRM-systemer samt deres grænseflader. "

Kompleksiteten af ​​en silolignende IT-struktur, som den findes i mange virksomheder, er ikke længere i stand til at klare disse krav, siger Müller. Derfor har Telekom presset på en radikal arkitektonisk transformation i et år nu.

spoods.de

Kerneudfordringen

Fra konflikten mellem forretningstransformation og omkostningstryk opstår ifølge Müller en vigtig udfordring: at redesigne arkitekturen på en sådan måde, at innovationer til virksomheden anvendes omkostningseffektivt og hurtigt, samtidig med at de fuldt ud udnytter potentialet for konsolidering og reduktion. Kun på denne måde kan omkostningsfælden undgås, som er kendetegnet ved stigende driftsomkostninger og samtidig faldende IT-budgetter.

"Hver ny implementering øger gennemsnitligt vedligeholdelsesomkostninger med ca. 20 procent af implementeringsomkostningerne, " forklarede CIO, "hvis du ikke fokuserer på konsolidering og nedtagning sammen med innovation, er der ikke plads til nye udviklinger."

Markus Müller, CIO der Telekom AG: „Bei uns gilt heute das Leitmotiv: Wer neu bauen will, der muss auch aufräumen.“
Markus Müller, CIO for Telekom AG: "I dag er Leitmotivet: Hvem vil bygge nyt, han er også nødt til at rydde op."
Foto: Telekom AG

Her opfordrer Müller også til hjælp fra brugerne: "Vores interne kunder, der har brug for nye applikationer og efterspørgsel fra os, skal støtte os også med pensioneringen." Sjældent bliver en applikation fuldstændig overflødig gennem nybyggeri. Derfor er kunderne nødt til at tillade, at deres applikationer "flyttes". Ellers er kun nedlæggelsen mulig, og han frigiver ikke nok budget.

Som et eksempel introducerede Müller koncernens internationale ERP-standardiseringsprogram. Dette påvirker ikke kun forskellige ERP-systemer, men også 200 "miljøsystemer" lige fra CRM til BI og portaler til enterprise support.

Kun tre procent besparelser

Med en ERP-fornyelse kan kun de direkte adskilte ERP-applikationer slukkes. Mange andre systemer kan kun delvis demonteres, andre ikke. CIO støtter dette med følgende tal: "Med et investeringsvolumen på omkring 600 millioner euro er det muligt kun at spare 20 millioner euro ved at slå gamle ERP-applikationer fra."

For at øge denne værdi til 60 millioner euro eller ti procent af investeringen, skal du "reducere dybere", sagde Müller. I mange virksomheder forbliver IT dog "ved loggerheads" med ældre applikationer.

I telekomgruppen er pensioneringsprogrammer fast forankret i hvert nyt byggeprojekt. Et nyt projekt vil kun blive godkendt, hvis det indeholder en minedriftplan med klart ansvar, og de tekniske sider er påviseligt inkluderet. "Derfor gælder Leitmotivet for os i dag: Enhver, der bygger nye maskiner, vil også rydde op." Aktiv pensionering fungerer nu så godt, at det alene kan spare 100 millioner euro (af en milliard, som it-budgettet skal bruge inden 2015).

Vejledning til den private sky

Transformation og stigning i effektivitet håber også på virksomheder, der er afhængige af cloud computing. Imidlertid er dette ofte lettere sagt end gjort, især når det kommer til mere end infrastruktur som en tjeneste. Derfor har en arbejdsgruppe ved SOA Innovation Lab ledet af Björn Oestrich, Enterprise Technical Architect hos Telekom, udviklet Cloud Computing Guide. I hjertet af denne guide er en trin for trin til opbygning af en privat sky. Det er opdelt i fem områder.

  • Strategisektionen besvarer spørgsmål om de strategiske mål og forretningsmæssige mål, der kan nås med skyen, og identificerer brugssager, der kan styres bedre i et privat skyscenario. Det er også vigtigt at kontrollere, hvilke dele af IT-landskabet der bruges til en skyovergang. Sidst, men ikke mindst, bør der udvikles en køreplan i denne dimension.

  • Forretningsområdet analyserer den økonomiske værdi og definerer en sourcingstrategi.

  • Processdimensionen involverer udvikling af en model for faktureringstjenester baseret på for eksempel tid, antal brugere eller transaktionsbeløb. Derudover skal servicekataloget og serviceniveauet redigeres her på en sådan måde, at de kan konfigureres efter behov og oplades dynamisk. Skal også justeres driftsmodel og it-processer.

  • Det fjerde område, Teknologi, beskæftiger sig med opførelsen af ​​infrastrukturen. Her skal procedurer udvikles for at bestemme, hvilke applikationer der er skyaktiverede, og hvordan de kan overføres til skyen.

  • Endelig skal Security / Compliance-dimensionen besvare spørgsmål om den ekstra risiko, som et privat skymiljø udgør for et traditionelt IT-landskab. Derudover rådgiver Cloud Guide en analyse af de juridiske aspekter for en overførsel af privat skydrift til en ekstern udbyder.

Enden på guidebogen er præsentationen af ​​eksempler på private skylandskaber, der er tilpasset forskellige strategiske mål. "Brugere, der følger vores skyguide, reducerer deres overgangs- og integrationsrisici, når de bygger en privat sky, " understregede Oestrich.

VW stave SOA nyt

Volkswagen IT har også oprettet et lovgivningsgrundlag. Han skal imødekomme behovene hos et stort selskab med 550.000 ansatte over hele verden. "Grundlæggende, " sagde Volker Kratzenstein, Group Software Technology Officer, "vi havde allerede fundet denne lovgivningsmæssige ramme med SOA i 2007 og 2008." Væsentlig for det senere gennembrud var imidlertid tilpasningen af ​​principper, der allerede var etableret inden for fremstilling og udvikling af køretøjer: standardisering, modularisering og genbrug.

"Vi har skrinlagt udtrykket domænemodel, fordi ingen uden for IT kunne gøre noget med det, " sagde Kratzenstein. Afdelingerne taler nu om funktionelt kort. "Vi er godt på vej til at kunne tilbyde en modulær it til en modulær forretning, " sagde Kratzenstein. Da SOA kun kan realiseres sammen med afdelingerne, er emnet blevet genfortolket: "I dag stave vi SOA som at se - organisere - rydde op." Se for at genkende og forstå den eksisterende IT-arkitektur og landskab. Bestilling handler om definitionen af ​​målarkitekturen. Oprydning betyder implementering af projekter, der fører til målarkitekturen.

Genbrug er etableret

Med denne genfortolkning formåede Volkswagen IT at varme op afdelingerne til virksomhedsarkitektur og genbrug. Koncernen bruger nu 294 genanvendelige moduler, 550 procent mere end i 2009. Antallet af adganger til disse moduler er endda steget ti gange.

Image
Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Hvor meget SOA-principperne og en aktiv EAM bragte var for eksempel i forbindelse med introduktionen af ​​iPads og apps. "Hvor SOA blev implementeret, er udvikling af enterprise app til iPads meget let, " siger Kratzenstein. Også i appudviklingen er VW afhængig af princippet om genbrug. For eksempel ville basale elementer i apps som en stregkodelæser, flådning eller kryptering kun blive udviklet en gang og brugt igen i alle VW-apps: "Brug af genanvendelige komponenter sparer op til 70 procent af produktionsomkostningerne, når du udvikler en ny app."

Foran firewallen, til internettet

I sidste ende gik Kratzenstein endnu en gang ind på det emne, der allerede havde berørt Helbig: IT som en digital tjeneste eller produkt. ”IT-forretningsmodellen, der har fundet sted bag firewallen i mange år, kommer i stigende grad ud på Internettet, ” forklarer VW-manageren. For realiseringen af ​​den digitale forretningsstrategi er SOA "absolut nødvendigt". (Qua)