Anonim
„Die Intel-Geschichte ist noch lange nicht zu Ende.“ Paul Otellini, CEO Intel
”Intels historie er langt fra forbi.” Paul Otellini, CEO Intel
Foto: Intel

Paul Otellini er på afskedsrejse. Intels præsident og administrerende direktør (CEO) træder ned i maj 2013 efter næsten 40 år med verdens største halvlederproducent. Præsentationen af ​​forretningsresultaterne i 2012 i januar var et af Otellinis sidste optrædener foran et stort publikum, og ikke nødvendigvis et, der ville have glædet ham. Intel rapporterede et salg på 53, 3 milliarder dollars i 2012, hvilket er en nedgang på 1, 2 procent fra året før. Nettoresultatet faldt 15 procent fra $ 12, 9 milliarder til $ 11 milliarder.

Denne tendens fortsatte i første kvartal af regnskabsåret 2013. Frem for alt måtte PC Client Group, der fremstiller komponenter til pc'er, notebooks og smartphones, give slip. Det landede på otte milliarder dollars og mistede seks procent af sin omsætning. På den anden side presterede Data Center Group godt og øgede salget med 7, 5 procent til $ 2, 6 milliarder sammenlignet med 2012. Intels nettoindkomst i første kvartal af 2013 faldt imidlertid 25 procent til $ 2 milliarder fra for et år siden. Stadig ikke et rigtig dårligt resultat. Ikke desto mindre har denne udvikling bidraget væsentligt til det faktum, at Otellini er nødt til at frigøre sin stol i den succes-forkæle halvledergruppe.

Om en efterfølger er i øjeblikket stærkt spekuleret. Angiveligt, Intel er denne gang endda klar til at få en manager udefra, det kaldes "velinformerede cirkler". Dette ville bryde virksomhedens tradition for at overføre folk fra sit eget hjem til udøvende formand. I mellemtiden er analytikere, it-fagfolk og aktiemarkedseksperter kommet imod en hård debat om, hvorvidt Intel er i alvorlig krise eller kun viser nogen formalitet. Hvor succesfuld Intel vil være i årene fremover afhænger stort set af virksomhedens strategi på følgende områder:

spoods.de
  • udviklingen inden for pc'er og notebooks

  • accept af ultrabooks,

  • også at indhente komponenter til mobile enheder som tablets og smartphones

  • datacentermarkedet inklusive serversystemer, netværkskomponenter og trends såsom big data og cloud computing.

Faktor 1: Markedet for pc og notebook

En udvikling, der har generet Intel i et par måneder nu, er den svage efterspørgsel efter pc'er og dermed efter processorer og chipsæt. Ifølge markedsundersøgelsesfirmaet Gartner faldt det globale pc-salg i første kvartal af 11, 2 procent til 79, 2 millioner systemer. "Det var det fjerde på hinanden følgende kvartal af tilbagegang, " siger Mikako Kitagawa, hovedanalytiker hos Gartner. Årsagen: "I forbrugersektoren skifter brugerne fra pc'en til andre enheder, såsom tablets og smartphones, " ifølge analytikeren.

Gartner forventer dog stadig vækst i pc'er, der bruges i virksomheder. Halvdelen af ​​de solgte desktopcomputere er i dette markedssegment. Gartners konkurrent IDC kommer til sammenlignelige resultater. Lanceringen af ​​Windows 8 gav heller ikke nogen positiv effekt, tværtimod: "Det ser nu ud til, at Windows 8 har bidraget til svækkelsen af ​​efterspørgslen efter pc'er, " kommenterede Bob O'Donnell, programdirektør for klienter og skærme ved IDC, Frem for alt har den radikale orientering af brugergrænsefladen til berøringsskærmsoperationen vred mange brugere. Som et resultat ville pc'er have mistet deres appel i forhold til tabletcomputere.

At der er behov for færre chips til desktops er en udvikling, der ikke bør vendes. Efterspørgslen efter mobile computere stiger. Dette gælder også for bærbare computere, som falske regnes som nogle pc'er af nogle markedseksperter til det "gamle jern". Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort af konsulentfirmaet Deloitte i begyndelsen af ​​2013, fortsætter bærbare computere med at nyde stor popularitet, også blandt den yngre, angiveligt udelukkende tablet- og smartphone-venlige generation.

To spørgsmål - to svar

"Vi ser et voksende behov for hosting"

CW: Spiller brugen af ​​private enheder i tyske virksomheder en rolle? Og foretrækker ikke brugere smartphones og tablets snarere end bærbare computere?

Christian Lamprechter, Country Manager von Intel Deutschland und Österreich
Christian Lamprechter, landechef for Intel Tyskland og Østrig
Foto: Intel

Lamprechter: Det er vores erfaring, at IT-afdelinger ikke ønsker, at IT-infrastrukturen skal blive mere kompleks ved at bringe din egen enhed. Derudover spiller faktorer som sikkerhed og omkostninger, såsom understøttelse af forskellige platforme, en stor rolle. Intel ser sig selv derfor godt positioneret, fordi vi har udviklet en kompakt og kraftfuld systemplatform med Ultrabook, som stadig er bærbar og også kan styres centralt. Dette er meget mere kompliceret i et heterogent it-miljø.

CW: Hvilken rolle spiller cloud computing i Tyskland, og hvordan positionerer Intel sig på dette område?

Lamprechter: I Tyskland ser vi en stigende efterspørgsel efter hostingtjenester, herunder skybaserede tjenester, især blandt små og mellemstore virksomheder. Brugere ønsker ikke kun at leje servere og lagerkapacitet, men også netværkskomponenter som Gigabit eller 10 og 40 Gigabit Ethernet-systemer såvel som hurtiglagringssystemer baseret på Solid State Drives (SSD'er). Alle disse komponenter er en del af Intels produktportefølje. I denne henseende er denne udvikling naturligvis praktisk.

Færre pc'er - men flere bærbare computere

For eksempel har 27 procent af husholdningerne i Tyskland nu en tabletcomputer; for brugere mellem 30 og mellem 40 er det endda 36 procent. Ifølge Deloitte er den bærbare computer imidlertid meget vigtigere for 79 procent af de brugere, der ejer både en tablet og en notebook. Sammenlignet med smartphones fungerer den klassiske notebook godt: for 57 procent af de adspurgte er det den vigtigste kommunikationsenhed. "Manglen på tabletter er, at deres konkurrenter smartphone og notebook har mere og mere eksklusive produktfunktioner, " siger Andreas Gentner, Partner og chef for TMT Emea hos Deloitte. Tabletter ville være fornuftige som et supplement til smartphones og notebooks i visse applikationer, men ville være nødt til at give disse generalister slået i de fleste tilfælde.

For Intel betyder det, at bærbare computere, der er udstyret med de mobile versioner af Core i CPU'er, såvel som HD-grafik og kommunikationschips i det mindste kan kompensere for noget af nedgangen i pc-branchen. Og efter de allerede overbevisende "Ivy Bridge"-CPU'er skulle de nye "Haswell" -processorer til notebooks og ultrabooks gøre endnu mere mobilitet mulig. De havde brug for så lidt strøm, at brugeren af ​​en Ultrabook kan arbejde i en dag uden at skulle oplade batteriet, ifølge Intel.

Det smarte tv fra Intel

Rejser fra it-virksomheder til tv er ikke så sjældne. Overvej Apple TV eller systemkomponenterne i Cisco Systems til kabel-tv-netværk . Intel er også åbenlyst på et "intelligent" tv-tilbud, der leveres via en separat set-top-boks i virksomheden. Forretningsinformationstjenesten Bloomberg ønsker at vide, at Intel er ved at indgå kontrakter med indholdsudbydere . Blandt dem er også industrigiganter som Time Warner, NBC Universal og Viacom er. Der påstås også forhandlinger med Disney og CBS. Lederen af ​​Intel Media er blevet overtaget af Erik Huggers, der kommer fra BBC.

Producenter af gateways og set-top-bokse til kabel-tv-udbydere har længe været en del af Intels kunder. I sådanne systemer bruges for eksempel Atom-processorer og Thunderbolt-grænseflader. Nu flirter producenten åbenlyst med adgangen til internet-tv-branchen. Indholdet, dvs. live udsendelser og "konserves", skal streames fra servere via internetforbindelser til en set-top-boks i brugerens hjem. Set-top-systemerne er udstyret med Intel Atom SoC-moduler (System on Chip), har deres eget operativsystem og giver adgang til andre onlinetjenester. Detaljer om disse tjenester er endnu ikke kendt.

Hvorfor er Intel af alle ting på det glatte "TV" går, er kontroversielt. Faktum er, at i modsætning til alle tidligere prognoser, er internetbaserede tv-tjenester stadig i deres barndom. I mange lande som Europa hænger dette sammen med de tidligere telekommonopolers falske taktikker som Telekom, BT eller France Telecom. Intel forsøger at bringe en frisk vind ind i denne dødvande, mens den bygger en ny forretning. Koncernen drager fordel af sin knowhow inden for halvleder- sektoren. Mindre velordnet er oplevelsen af programmering af brugergrænseflader til forbrugerenheder. Samarbejdet med en erfaren partner som Apple eller Google ville have været godt for Intel.

Faktor 2: Ultrabooks: Stadig mere en flopp end en top

Men selv med ultrabøgerne er ikke alt guld, der skinner. Intel har udviklet "tegninger" til denne type mobile systemer, der specificerer de tekniske specifikationer og prisklasse. Men forhåbninger om, at Intel satte Ultrabooks, er ikke opfyldt, i det mindste i 2012. I begyndelsen af ​​sidste år antog markedsundersøgelsesfirmaet IHS Suppli, at der i 2012 ville sælges omkring 22 millioner ultrabooks over hele verden. "Ultras" skulle udgøre næsten 40 procent af det samlede bærbare marked i slutningen af ​​2012. Ved udgangen af ​​tredje kvartal af 2012 reducerede markedseksperter imidlertid deres prognose til omkring ti millioner solgte systemer.

So richtig abheben können die Ultrabooks noch nicht.
Ultrabooks kan ikke rigtig skille sig ud endnu.
Foto: Intel

Christian Lamprechter, landechef Tyskland og Østrig hos Intel siden 2011, ser tingene anderledes, i det mindste for det tyske marked: ”Detailhandlere og især e-tailers registrerede en stærk efterspørgsel efter ultrabooks i 2012. Sammenlignet med 2011 var salget omkring 18- steg et par gange. " Det siger dog intet om de solgte mængder.

For 2013 er den tredje generation af Ultrabooks nu op. Det er udstyret med Core i CPU'er i serien "Haswell". Intel fremstiller disse processorer i en 22-nanometer-proces. Haswell SoCs (Ultrabook System On Chip) har en TDP-karakter (Thermal Design Power) på 13, 5 til 15 watt. Derudover er der et forbedret energiledelsessystem designet til at reducere strømbehovet med 50 procent sammenlignet med 2011 Ivy Bridge-processorer.

Succesrig strategi: tegninger til producenter

Startproblemerne ved ultrabooks skyldes teknologien end høje priser og en uheldig timing. Intel og dets partnere blev for meget inspireret af Apple og dens dyre MacBook Air.Resultatet: enheder med en pris på under 1000 euro forblev mangelvare. Det var en af ​​grundene til, at brugere i stigende grad tager til en tabletcomputer og arbejdede som en "arbejdshest" som en budget-notebook. Det kan ændre sig med den nye generation. Nu agter Intel at arbejde hårdere for at få producenterne til at tilbyde systemer i mellemområdet fra 400 til 700 euro - et koncept, der kunne fungere.

"Et smart træk fra Intel var at udvikle tegninger med de tekniske specifikationer for Ultrabooks og give dem til producenterne, " siger IDC-analytiker Giorgio Nebuloni. "Han blev imidlertid torpederet af de høje priser på enhederne, og nu forventes en blanding af forskellige systemtyper, " fortsatte Nebuloni. "Grænserne mellem notebook, ultrabook og tablet bliver mere og mere sløret, når flere og flere mobile computere er udstyret med berøringsskærme." Sådanne "cabrioleter" fra ca. 500 til 600 euro er mobile computere, der har berøringsskærme og kan bruges såvel som en bærbar computer som en tablet.

På CeBIT 2013 viste Intel undersøgelser af de nye Ultrabooks, der blev udviklet på grundlag af referencedesignet "North Cape". De har en skærm, som brugeren kan fjerne fra computerkroppen og bruge som en tablet. Systemerne kører logisk under Windows 8.

Faktor 3: tablet og smartphone marked

I begyndelsen af ​​2013 fandt nyheder nyheden om, at Qualcomm, en producent af IC'er (integrerede kredsløb) til mobile systemer som smartphones og tablets, havde en højere markedsværdi for første gang end Intel. Processorerne til linjen "Snapdragon" baseret på ARM-arkitekturen fra Qualcomm er blandt andet i Android-tablets fra Sony (Xperia Tablet Z), Samsung (Galaxy Tab 2) og Lenovo (Ideatab S2110) i brug, også i Dell XPS 10 (Windows 8 RT). Situationen er den samme med smartphones. Blandt kunderne hos Qualcomm er producentens crème de la crème, inklusive Samsung, HTC, LG, Sony og Nokia.

Qualcomms succes skyldes stort set, at Intel har anerkendt betydningen af ​​både markedssegmenter, tablet og smartphone for sent. To faktorer bidrog til dette: fokuset på den bærbare computer og ultrabooksektoren, da tabletboom begyndte i midten af ​​2010, og den for lange overholdelse af netbook-konceptet. Resultatet er, at i øjeblikket ARM-baseret design er målet for tingene i smartphones. For eksempel bruger Samsung i sit nye flagskib Galaxy S4 Exynos 5 Octa, en otte-core processor baseret på ARM Cortex A7 og A15. Smartphones med "Intel Inside" er dog sjældne. I midten af ​​april blev der kun opstillet ti modeller på producentens websted.

Fordel: Strukturbredder på 22 nm og 14 nm

Intel har accepteret kampen om tablet- og smartphone-markedet, om end med betydelig forsinkelse. En central rolle spilles af de nye "Baytrail" nukleare SoC'er med fire kerner. De forventes at blive frigivet i tide til julesæsonen og installeret i tabletter, herunder systemer fra Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo og Samsung. Tabletter og specielle ultrabook-modeller har også Haswell SoC'er med en TDP-værdi på ti watt.

Atomprocessorer med forskellig imprimering vil på den anden side finde vej ind i smartphones. En slags arbejdsdeling er tænkelig: Terminaler, der muligvis kræver mere end fire watt strøm, er udstyret med SoC'er fra Haswell-serien. Meget mobile systemer, såsom mobiltelefoner, hvis effektbehov skal være mindre end fire watt, modtager atomkomponenter.

Hvad Intel dog, især i smartphonesektoren stadig mangler, er en højprofileret "Design Win", så en producent, der befolket en af ​​sine topmodeller med en Atom SoC. Det kan dog ændre sig i 2014. Årsagen: Intel har til hensigt at starte i år, en del af CPU og SoC-fremstillingen på en 14-nm fremstillingsproces. Dette betød lavere bredde af chipstrukturen og lavere strømforbrug. Producenter som Samsung og andre kontraktproducenter af IC'er er stadig langt fra 14nm-processen. Hvis Intel konsekvent spiller denne tekniske fordel, har virksomheden en god chance for at kompensere for sin sene start i de næste to år.

Faktor 4: Datacentret

En af de positive overraskelser i FY 2012 er, at Intels Data Center Group øgede sin omsætning med seks procent og bidrog med mere end 10 milliarder dollars til den samlede omsætning. En af grundene til dette er den ubestridte øverste position i serverområdet. Cirka 80 procent af serversystemerne, der sælges over hele verden, bruger Intels CPU'er ifølge IDC. Dette vil sandsynligvis ikke ændre sig i lyset af AMD's svaghed.

Derudover er Windows Server 2012 blevet særlig attraktiv for mellemstore virksomheder. For eksempel giver operativsystemet en gratis hypervisor med Hyper-V. Med "Direct Access" er også et let at håndtere alternativ til virtuelle private netværk (VPN) om bord. Således er Windows-servere baseret på Intel-processorer et sikkert valg for mange brugere.

Imidlertid kan den stigende grad af virtualisering for Intel vise sig at være problematisk. Ifølge IDC implementeres omkring 25 procent af alle servere i Vesteuropa i øjeblikket i form af en virtuel maskine (VM). I de næste tre år vil denne andel sandsynligvis stige til ca. 75 procent.

Dette betyder, at virksomheder har brug for færre fysiske serversystemer. Ikke desto mindre er denne udvikling i sidste ende fordel for Intel. "Små og mellemstore virksomheder i Tyskland er i øjeblikket i færd med at opbygge deres egne, små datacentre eller modernisere eksisterende server- og lagringssystemer, " siger Tysklands chef Lamprechter. Kombinationen af ​​servere med Intel-processorer og Windows vil sandsynligvis få mest ud af løbet.

Godt placeret på mikroservere

Der er i øjeblikket en masse brød omkring MicroServer. Sådanne systemer er udstyret med Intel Xeon, AMD Opteron eller IBM PowerPC-processorer med strømbesparende ARM eller Intel Atom CPU'er. Ifølge markedsundersøgelsesfirmaet IHS iSuppli finder ca. 500.000 mikroservere over hele verden en kunde i 2014. I 2016 forudser markedsundersøgere salg af ca. 1, 2 millioner serversystemer i denne kategori. Det er omkring ti procent af servermarkedet.

Lige før jul 2012 introducerede Intel verdens første seks-watt processor til servere. Mikro-servere, lager- og netværksløsninger fra forskellige producenter baseret på den nye 64-bit processorfamilie Intel Atom S1200 er allerede annonceret. Intel planlægger at lancere den næste generation af energieffektive Atom-processorer til mikroservere, kodenavnet Avoton, senere på året. Avoton tilbyder avancerede SoC-kapaciteter og fremstilles ved hjælp af 3D-tri-gate-transistorer i 22nm-fremstillingsprocessen.