Anonim

Open source-softwaren giver forskellige virksomheder mulighed for i fællesskab at udvikle og bruge komponenter. I mellemtiden er Linux et af de mest anvendte systemer i enheder som DSL-routere, smartphones og maskine- og anlægscontrollere. Den gratis software bruges som operativsystem for produkterne og kontrollerne, for det meste usynlige for brugeren, den komplekse enhed. "I henhold til statistikker bruger 15 til 25 procent af udviklerne i øjeblikket Linux, " siger Carsten Emde, administrerende direktør for Open Source Automation Development Lab (OSADL) kooperativ, der er forpligtet til at videreudvikle Linux-kernen. ”Men vi antager, at antallet faktisk er højere, ” tilføjer han.

Linux er så populær blandt maskinbyggere og udstyrsproducenter, fordi det hjælper dem med at minimere investeringerne i deres egne operativsystemer uden at stole på leverandører. Afhængigheden koster ikke kun mere, men fører også til tekniske problemer. Så en maskinbygger skal sikre, at hans systemer kører i ti til 15 år. Imidlertid frigiver kommercielle softwareleverandører adskillige opdateringer i løbet af dette tidsrum. Delvis afbrydes vedligeholdelse og pleje af ældre versioner. På den anden side kan Linux ikke indstilles som operativsystem, fordi brugeren til enhver tid kan foretage korrektioner, ændringer eller udvidelser af softwaren.

Derudover er det gratis at have. Hvis der bruges kommerciel software i udstyret, repræsenterer licensomkostningerne en betydelig del af produktionsomkostningerne - især for små produkter, der produceres i store mængder. "Linux tilbyder mere pålidelighed og investeringssikkerhed til automatisering end mange kommercielle operativsystemer, " siger Jürgen Gorka, produktchef hos Wago Kontakttechnik i Minden, som opsummerer fordelene. Hans firma har været afhængig af sit open source-operativsystem siden 2004 for sine controllere og industrielle pc'er.

spoods.de

Det afgørende gennembrud sidste år var realtidsevnen. Dette betyder, at et system altid reagerer på en uforudset hændelse inden for et forudbestemt tidsinterval. "Indtil nu har det været meget vanskeligt at visualisere med Linux, men i mellemtiden har vi overvundet denne hindring, " siger Emde. Derfor i dag kan en cirkelsav, hvis savblad skal stoppe, så snart en lysbarriere er brudt, kontrolleres med Linux.

Linux har dog endnu ikke taget en anden hindring for virkelig at dominere markedet: I industrier, der er nødt til at certificere deres fabrikker på grund af driftssikkerhed, er open source-operativsystemet stadig ikke meget udbredt. Dette er for eksempel tilfældet med jernbane- eller bilteknologi eller bare den cirkelsave. "Hidtil har hver producent fået deres produkter certificeret individuelt - en kompleks proces, " siger Emde. Hans OSADL-initiativ, der inkluderer virksomheder som Trumpf eller Heidelberger Druck, har derfor udviklet certificeringsdokumenter, som alle medlemsvirksomheder kan få adgang til. Når alt kommer til alt er Linux-kernen altid den samme, så producenterne behøver kun at supplere den. Emdes Hope: "Hvis myndighederne gentagne gange får præsenteret de samme papirer, vil de lette certificeringen."

I Linux-fremskridt ser han et dobbelt paradigmeskift: På den ene side tager mekanikerne sig af deres egne operativsystemer igen, men tilbereder ikke længere deres egen suppe, men bygger på standarder. På den anden side gør de deres software frit tilgængelig. "Det ville have været utænkeligt i fortiden - det var en velholdt handelshemmelighed, " siger Emde. I mellemtiden har virksomheder indset, at de er nødt til at arbejde sammen om at udvikle basisteknologier for at overleve.