Anonim

For tiden er Kinas "Mælkevej" ikke forbi: for sjette gang i træk fører "Tianhe-2" computersystemet i Guangzhou langt de top ti af de hurtigste supercomputere. Med 33, 86 petaflops (billard med beregninger pr. Sekund) forventer anlægget University of Defense Technology. Den mangeårige tyske leder, Juqueen fra Forschungszentrum Jülich, er ikke længere blandt de ti øverste, men det nye højtydende computercenter HLRS nær Stuttgart formåede at tage ottende plads med "Hazel Hen".

Størrelsesrammen "Hazel Hen" er bygget af den amerikanske producent Cray og har en output på 5, 6 petaflops. Han er en del af en klynge fra University of Stuttgart og de omkringliggende regioner. Efter særlig aftale vil Bosch og Daimler-laboratorier også være der for simuleringsberegninger for fremtidige mobilitetsløsninger.

Samlet set forlagene af den halvårlige "Top 500" af de hurtigste computere i verden kun foretaget mindre ændringer i de ti bedste placeringer. Denne tendens var allerede i brug i 2008 ifølge arrangørerne af den internationale Supercomputing-konference, der har fundet sted i Austin (Texas) siden mandag. Kun to planter rykkede ind i top ti siden sommeren: Foruden "Hazel Hen" administrerede supercomputeren "Trinity" af Cray med 8, 1 Petaflops på sjette plads. Det er beliggende i USA og drives af Los Alamos National Laboratory i New Mexico sammen med Sandia National Laboratories for det amerikanske energiministerium.

spoods.de

I mellemtiden har Kina tredoblet antallet af sine supercomputer-systemer i "Top 500". De Forenede Stater, som for nogle få år siden, den største andel af de hurtigste computere i verden har opereret, er imidlertid i øjeblikket repræsenteret med det laveste antal siden 1993, sagde udgiveren. Cray Titan-anlægget ved Oak Ridge National Laboratory, der er nummer to med 17.59 petaflops, er det hurtigste i USA og ifølge udgiveren det mest energieffektive system.

Efter den amerikanske IBM-fabrik "Sequoia" (17, 17 Petaflops) på tredjeplads positionerede Japan sig med "K Computer" af Fujitsu (10, 51 Petaflops) på fjerde plads. Saudi-Arabien er også blandt de ti øverste: "Shaheen II" arbejder med 5, 53 petaflops ved King Abdullah University of Science and Technology.

Listen over "Top 500" af de hurtigste computere i verden offentliggøres hvert halve år som en del af den internationale Supercomputing-konference, der finder sted skiftevis i Tyskland og USA. Denne gang er Austin, Texas, mødestedet. Listen går tilbage til initiativ fra Mannheim-dataforsker Hans Werner Meuer, der døde i januar 2014. (Dpa / mb)