Anonim

Den hemmelige tjeneste-åbenbarer Edward Snowden blev hædret mandag i Stockholm i fravær med det alternative Nobelpreis. "Det er et ekstraordinært privilegium at blive talt blandt de mange, der har kæmpet for menneskerettighederne, " sagde Snowden, som var videoforbundet ved ceremonien i den svenske Reichstag. De mennesker, der arbejdede med ham - journalister, udgivere, advokater - "risikerede så meget". Men ofrene var det værd. Siden NSA-afsløringerne i 2013 er der sket meget rundt omkring i verden med hensyn til databeskyttelse. "Det har skabt et fundament, hvorpå vi kan bygge."

Alan Rusbridger, udgiver af den britiske avis Guardian, der blev hædret i fællesskab med Snowden (PDF-link), accepterede prisen i den svenske Reichstag. "Edward Snowden kunne let have offentliggjort dette materiale selv, " sagde Rusbridger. I stedet overlod han sig til journalister, der ansvarligt skulle skrive om det, de fandt vigtigste. "Han troede på journalistik." Prisceremonien i Stockholm kom også Snowdens far.

spoods.de

Næsten på samme tid som Snowden skulle hans fortrolige, den amerikanske journalist Glenn Greenwald (47), tildeles Geschwister-Scholl-prisen i München om aftenen. Oplysningerne Snowden gav Greenwald og hans kolleger hos Guardian i 2013 afslørede NSA-overvågningsprogrammer som Prism. Dette giver amerikansk efterretning adgang til millioner af brugere af internetfirmaer som Facebook eller Google.

"Edward Snowden har ydet en enorm service til indbyggerne på denne planet, " sagde grundlæggeren af ​​Right Livelihood Award Foundation, Jakob von Uexkull (PDF-link). "Uden hans mod ville vi stadig ikke vide omfanget af de nye forbrydelser, der er muliggjort af teknologiske fremskridt."

USA leder blandt andet efter Snowden efter forræderi. For at undslippe retsforfølgelse fra de amerikanske myndigheder er Snowden bosiddende i Rusland. Der har han opholdstilladelse i tre år.

Yderligere priser gik til Right Livelihood Foundation til den pakistanske advokat Asma Jahangir, Basil Fernando fra den asiatiske menneskerettighedskommission og den amerikanske miljøaktivist Bill McKibben. (Dpa / tc)