Anonim

Et nu ejet Vodafone-selskab har hjulpet efter flere søgninger på den britiske efterretningstjeneste GCHQ og dens amerikanske partnertjeneste NSA i stor skala spioneret på internettrafikken. Tilsyneladende gik samarbejdet med virksomheden Cable & Wireless Worldwide langt ud over det lovligt krævede omfang, rapporterede "Süddeutsche Zeitung" (fredag). Avisen henviser til tidligere ikke-udgivne dokumenter fra arkivet til den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden, "SZ", NDR, WDR og den britiske kanal Channel 4 kunne se.

Den hemmelige tjeneste GCHQ opførte i et dokument i 2009 i alt 63 ubåd internetkabel, som han kunne benytte sig af - for 29 af dem blev det pågældende firma opført som en overvågningshjælper. Ifølge "Tagesschau.de" havde den hemmelige tjeneste adgang til næsten 7000 gigabits pr. Sekund af data. Som "Süddeutsche Zeitung" rapporterede, kom i 2009 omkring 70 procent af det lække af data via dagens Vodafone-datterselskab. Alene i februar 2009 var seks millioner pund (ca. 7, 5 millioner euro) strømmet ind i virksomheden mod retur.

spoods.de

Navnet på det erhvervede i 2012 af Vodafone-selskabet var derfor tilsyneladende "Gerontic". Kalenderposter viste, at der var et "fælles projektteam" af "gerontisk" personale og efterretningsagenter. Det siges, at en medarbejder i en hemmelig service har arbejdet som en "integreret projektmedarbejder" hos "Gerontic". En intern rapport dokumenterer også, hvordan "gerontiske" medarbejdere og efterretningsembedsmænd var mødt for en diskussion om "mulige missionsrisici".

Ifølge oplysningerne havde GCHQ tilsyneladende endda adgang til andre virksomheders infrastruktur ved hjælp af Cable & Wireless Worldwide. Det siges, at virksomheden har bestået metadata som f.eks. Præstationsstatistikker for routerne og protokoller, hvilke websteder brugerne har fået adgang til. De tappede data var blevet behandlet af en speciel programkode, der blev navngivet "brænder". Derfor siges dette program at have fortsat, selv efter Vodafones overtagelse af virksomheden indtil mindst april 2013.

Det britiske selskab Vodafone fortalte forskningsnetværket, at de havde forsket på det overtagne virksomheds historie og "ikke fundet noget bevis" for aktiviteter, der strider mod lovene i Tyskland, Storbritannien og EU. I nogle tilfælde er det muligt, at regeringerne betalte kvoter for "lovlig" bistand. Men Vodafone drager ikke fordel af det, sagde de. Sidste år afslørede Snowden-dokumenter også samarbejdet mellem amerikanske erhvervsrepræsentanter med den amerikanske NSA-service.

Ifølge "Tagesschau.de" havde efter Snowden-afsløringerne, Federal Office for Information Security (BSI) for forholdet mellem mobiloperatørerne og de efterretningsbureauer, der var interesseret. Ifølge BSI svarede Vodafone imidlertid ikke tilfredsstillende på en anmodning. Selvinformationen kunne ikke udelukke, at adgangen til metadata eller SMS "i udenlandske jurisdiktioner" er udeladt, rapporterer "Tagesschau.de"

Snowden havde delt fortroligt materiale med journalister om NSA og dets partnere sidste år. Han fik afsløringerne om de vidtrækkende overvågningsprogrammer for efterretningstjenesterne rullende. USA vil anlægge den tidligere medarbejder af hemmelige tjenester til retssag for hemmelig forræderi. Snowden har nu opholdstilladelse i tre år i Rusland. På søndag tildeles Snowden Stuttgart-fredsprisen. Ved video skal han skiftes fra Rusland til prisuddelingen. (Dpa / tc)

 1. Den lille ABC fra NSA-affæren
  Det tyske presseagentur (dpa) har sammensat et lille ABC med de vigtigste forkortelser af NSA-spionskandalen …
 2. A - lytter
  Dette skal gøre for Tyskland sandsynligvis den mest smertefulde åbenbaring - kansler Angela Merkel blev tilsyneladende opfanget i årevis af det amerikanske efterretningsbureau NSA.
 3. B - rygrad
  Dette er navnet, der er givet til de linjer, der forbinder servere og netværk. De er rygraden på Internettet, som det engelske udtryk antyder. NSA og GCHQ trykker direkte på.
 4. C - kodenavn
  Med NSA-skandalen kom oversvømmelsen af ​​forkortelser. Men navnene på databaserne og programmerne har det hele. Ud over PRISM eller XKEYSCORE er der også DEWSWEEPER, BLACKHEART, ANCHORY, PINWHALE, SCISSORS, PRINTAURA eller GRUNDLØS INFORMANT.
 5. D - "Doritos"
  Tortillachips savnet af NSA-afsløreren Edward Snowden i hans asyl i Moskva. Tyske besøgende hos den grønne politiker Hans-Christian Ströbele bragte ham i efteråret med nogle.
 6. E - Echelon
  Pioneren inden for dagens overvågningsinfrastruktur. Systemet, kodenavnet Echelon, har holdt øje med kommunikationen af ​​østblokken siden 1960'erne. Over tid var det fokuseret på satellitkommunikation.
 7. F - Fem øjne
  Alliance af efterretningsbureauer i USA, England, Canada, New Zealand og Australien. Medlemmerne udveksler information og spionerer ikke over hinanden.
 8. G - GCHQ
  Regeringskommunikationshovedkvarteret (GCHQ) var stort set ukendt for offentligheden indtil denne sommer. Nu vides det, at briterne formodes at være endnu bedre til at tappe glasfiberkabler end den amerikanske kollega NSA.
 9. H - Hawaii
  Hvis navnet på øen falder, tænker man snarere på at surfe på grund af intelligensarbejde. På Hawaii er imidlertid en vigtig base af NSA, hvor Edward Snowden arbejdede indtil hans flugt med tusinder af dokumenter.
 10. Jeg - informant
  Snowden understreger, at han ikke var en afleder og ikke en forræder, men en varsling (informant), der ønskede at stoppe en ulovlig handling fra myndighederne. De amerikanske myndigheder ser det anderledes og ønsker, at Rusland overleverer det.
 11. J - journalist
  Reporteren Glenn Greenwald blev verdensberømt, fordi Snowden valgte ham som partner i udgivelsen af ​​NSA-papirerne. I mellemtiden forlod han sit job hos den britiske "Guardian" og bygger en ny medieorganisation.
 12. K - konsekvenser
  Konsekvenserne af afsløringerne er stadig uforudsigelige. Europa leder efter endnu mere privatliv, brugere er blevet mere mistænkelige overfor onlinetjenester fra Amerika.
 13. L - løgne
  Hvis han vil vide, hvad Angela Merkel synes, spørger han hende simpelthen, sagde præsident Barack Obama om sommeren. Senere kom det ud, at NSA Merkels mobiltelefoner sandsynligvis havde lyttet i årevis. Selv over 30 andre seniorpolitikere kan føle sig forrådt.
 14. M - MUSKULÆR
  Et af de NSA-programmer, der havde forårsaget den højeste skandale. Ifølge afsløringerne blev data scannet direkte mellem Googles og Yahoos datacentre. Virksomhederne modvirker nu kryptering.
 15. N - NSA
  National Security Agency blev grundlagt i 1950'erne. På det tidspunkt var et primært mål at knække udenlandsk kryptering og at gøre de egne kryptosystemer mere sikre.
 16. O - Åbenbaring
  I hvilket omfang NSA kan hente dataene fra Internettet chokerede selv de mest opvaskede eksperter. ”Det er en dimension, som vi ikke forventede, ” sagde den russiske virusjæger Eugene Kaspersky.
 17. P - PRISM
  Langt det mest kendte navn på et NSA-program. PRISM bruges til at hente data fra internetgrupper som Google, Yahoo, Microsoft eller Facebook. Virksomhederne understreger, at de kun lægger data i retssager fra sag til sag.
 18. Q - kilder
  I den nye verden af ​​langtrækkende NSA-overvågning kan alle, i modsætning til tidligere målrettet spionage, være en kilde. Computere genkender mønstre i oversvømmelsen af ​​data fra alle områder.
 19. R - Rusland
  Den tidligere anden supermagt ved siden af ​​USA spiller en vigtig rolle i Snowden Affair. Selv i Hong Kong siges han at have gemt sig i det russiske konsulat, senere blev han tildelt asyl fra Moskva i et år efter at han var strandet i lufthavnen.
 20. S - Safe Harbor
  Blandt andet siger EU-USAs Safe Harbor-aftale, at amerikanske internetfirmaer er forpligtet til at overholde visse personlige standarder. Efter afsløringerne bliver krav højere for at genforhandle det.
 21. T - Tempora
  Programmet for den britiske hemmelige service GCHQ til aftapping af glasfiberkabler. Det skal have mulighed for at filtrere de rigtige datapakker fra informationsstrømmen, for eksempel via transatlantiske kabler.
 22. U - amerikanske borgere
  Er generelt tabu for NSA. Ifølge medierapporter blev deres data imidlertid indtaget igen og igen som en bifangst på trods af alle forholdsregler. Og muligvis var samarbejdet med den britiske GCHQ en omvej for at få data fra amerikanske borgere.
 23. V - kryptering
  Ifølge tidligere viden er kompleks kryptering stadig et problem for NSA. I overensstemmelse hermed er der en bevægelse til at sende så mange data som muligt i krypteret form. Dette er dog mindre praktisk i hverdagen.
 24. W - Wikileaks
  Offentliggørelsesplatformen er også aktiv i Snowden-sagen. Sarah Harrison, en fortrolig af Wikileaks-grundlægger Julian Assange, ledsagede Snowden i flere måneder på vej fra Hong Kong til Moskva.
 25. X - XKeyscore
  Systemet er et kerneelement i NSA-infrastrukturen. Det tjener til at løfte og evaluere de indsamlede data om målpersoner fra forskellige databaser.
 26. Y - Yahoo
  Blandt andre Internet-tungvægte som Google og Microsoft er online-pioneren faldet i skandalenes virvel. Kundernes svage tillid kan permanent skade virksomhederne.
 27. Z - krænkelse
  Åbenbaringerne har vejet tungt på forholdet mellem Europa og De Forenede Stater. Tillid skal genopbygges igen, sagde kansler Angela Merkel for eksempel. Der var også forslag om at suspendere forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA.