Anonim

Det årlige møde i den tyske Oracle-brugergruppe (DOAG) er det centrale møde for de lokale Oracle-brugere, for at udveksle erfaringer, lære nyheder og kultivere og etablere personlige kontakter. Et vigtigt emne for dette års begivenhed i Nürnberg fra den 18. til den 20. november var ændringen af ​​den nye databaseversion 12c, som skyldes mange brugere i det kommende år, fordi den udvidede support til gamle versioner udløber i begyndelsen af ​​2016. "Der er også stor interesse for den nye indstilling i hukommelsen, som allerede testes af de første kunder, " sagde Dietmar Neugebauer, administrerende direktør for DOAG, og beskriver populariteten af ​​begivenhedens næsten 450 workshops.

Princippet om vanding af dåse i licens til VMware-miljøer

Et meget andet emne for mange DOAG-besøgende var imidlertid en overraskelse: I en workshop informerede DOAG-bestyrelsesmedlem Michael Paege om licens til Oracle-databaser, mellemvare og applikationer i VMware-miljøer. Fordi det teoretisk er muligt i det virtualiserede miljø at flytte virtuelle maskiner inden for en klynge mellem fysiske servere, skal kunderne licensere brugen af ​​hele klyngen, selvom de ikke drager fordel af muligheden.

 1. Alt om licensstyring
  For mange licenser koster unødvendige penge, for få bringer retlige problemer. Det evige kors med licensstyringen.
 2. 1. Bestem en ansvarlig person
  Det første skridt til en arbejdslicensstyring er ikke at købe et passende værktøj, påpeger Aagon. Det er meget vigtigere at udpege en ansvarlig og ansvarlig licensansvarlig, der etablerer de nødvendige processer i virksomheden, konstant gennemgår dem og - i samarbejde med ledelsen - tilpasser dem.
 3. 2. Konsolider din software
  Jo mindre forskelligartede softwareprogrammer i en virksomhed er, desto lettere er styringen af ​​de respektive licenser. Selvfølgelig bør konsolidering ikke ske på bekostning af produktivitet, advarer Aagon. Hvis du f.eks. Begrænser det til et PDF-værktøj, spares der meget arbejde til systemadministration og support.
 4. 3. Centraliser indkøb
  Software skal altid købes fra et centralt punkt i virksomheden, anbefaler Aagon. Så hun kunne ikke komme ind i virksomheden via omveje såsom udgiftsrapporter. Derudover er det kun en central softwareprocessor, der har mulighed for at kontrollere, om der stadig er gratis licenser i den eksisterende eller muligvis endda en alternativ software. Det er unødvendigt at sige, at administrationen og kontrollen af ​​licensregistrerne og databærerne er meget forenklet på denne måde.
 5. 4. Vær opmærksom på korrekt licens
  Den høje kunst består i at vælge den bedste licensform til den respektive virksomhedssituation. Dette er ikke altid den billigste pris, advarer Aagon - og giver et eksempel: Hos Microsoft Office forsøger nogle virksomheder at købe i stedet for en volumenlicens de billigere Home & Business-licenser.
 6. 5. Integrer licensen i klientstyringen
  En enkelt proces til indkøb kræver også en centralt kontrolleret proces til installation. Dette kan bedst implementeres med et professionelt klientstyringssystem (CMS). Dets lagerfunktion leverer regelmæssigt ajourførte data om al software installeret i virksomheden, som licensstyring derefter kan sammenligne med de lagrede licenspakker i form af en licensbalance eller en overensstemmelseskontrol.
 7. 6. Adskil open source og brugt software separat
  Brug af open source-software eller shareware i virksomheder kan være meget dyre. Virksomheder, der for eksempel bruger MySQL-databasen, glemmer ofte, at der er et licenskrav i det kommercielle miljø. Licensadministratoren skal derfor også kontrollere og identificere licensbetingelserne for open source-software. Det samme gælder brugt software: Igen tilrådes det at identificere licenser separat - især da den juridiske situation stadig er uklar. Dette hjælper til bedre at vurdere risikoen for potentiel genudlicensering.
 8. 7. Opbevar licenscertifikater og databærere sikkert
  På brugerens kontor eller endda på hans hjemmekontor har licenscertifikater og databærere ikke mistet noget, siger Aagon. Alle dokumenter, der er relateret til en licens, skal opbevares centralt og på et sikkert, brandsikkert sted, der kun er tilgængeligt for autoriserede personer.
 9. 8. Bevidstgør dine medarbejdere
  Det skal være klart for alle, at og hvorfor licensstyring er vigtig for virksomheden og derfor også for deres eget job. Faktisk bør denne viden i sig selv forhindre medarbejdere i at bringe deres egen software og installere den på deres computere - som virksomheden kan være ansvarlig for. En ansvarlig tilgang til virksomhedsværdi Softwarelicenser skal også leveres "ovenfra".
 10. 9. Luk virksomheds- og medarbejderaftalen
  Aagon råder ethvert firma til at indgå en virksomhedsaftale og / eller medarbejderaftale til personlig brug af arbejdsstationens pc og internettet. På grund af den nuværende retlige situation i Tyskland anser ledelseskonsulenten som en upopulær foranstaltning for at være fornuftig: Den private brug af pc'en og internettet bør være strengt forbudt.
 11. 10. Få din licensstatus certificeret
  De, der har fastlagt deres licensstyring alene eller med hjælp fra en partner, kan få deres korrekthed certificeret af de største softwareproducenter. F.eks. Bekræfter et certifikat fra Microsoft, at fra leverandørens synspunkt er kundens licensstyring effektivt etableret, og virksomheden er korrekt licenseret. Med et sådant certifikat er kunden derefter i sikkerhed i et år før licensrevisioner af den udstedende udbyder.

Denne praksis var tidligere kontroversiel blandt brugere, men blev modvilligt accepteret. Men med VMware version 5.1 (og højere udgivelser) blandes kortene. Disse mere avancerede virtualiseringssoftwareversioner tillader, at virtuelle maskiner flyttes over klyngebegrænsninger inden for et vCenter i løbet af runtime. Oracle bruger dette som en grund til at kræve royalty for alle installerede klynger af et vCenter i revisioner, hvilket øger omkostningerne. Projektet forværres også af, at den ændrede licenspraksis også kan udvides til andet vCenter gennem spejlet lager.

spoods.de

I tvivl om flere licenser

Årsagen til denne regel er, at Oracle evaluerer VMware som soft-partitionering, så alle servere i klyngen eller vCenter (afhængigt af VMware-version) er underlagt denne klassificering. Fordi det ofte kun er muligt at flytte maskiner på tværs af klyngebegrænsninger inden for et vCenter med programmeringsinterventioner, kunne Oracle måske have værdsat med en vis velvilje disse installationer til den mere fordelagtige harde partitioneringslicens, der oprindeligt var beregnet til drift på serverpartitioner leveres - kommer faktisk altid, når manuel intervention er påkrævet.

For at undgå spredt Oracle-licens og kun begrænse det til virkelig påvirkede klynger, rådgiver Paege at konfigurere miljøet, så kun et vCenter-produkt kører i et vCenter, og kun leverandørløsninger i et (eller flere) vCenter, Hvis du vil være helt sikker, skal du endda adskille lagrene.

Kritik af ikke-gennemsigtig kommunikation

Når hvilken licensgivning, der træder i kraft, er gennemsigtig, er det f.eks. Underlagt Oracle's egen virtualiseringsløsning af hård partitioneringslicensiering. For VMware-kunder har Oracle valgt den dyrere måde fra kundens perspektiv.

udstilling

Skala AI-projekter - sådan fungerer det!

KI-Projekte skalieren – so funktioniert‘s! - Foto: everything possible - shutterstock.com

Denne live webcast viser, hvordan projekter omkring kunstig intelligens (AI) endelig kan opskaleres.

Tilmeld dig nu!

DOAG leder nu efter samtalen med Oracle. Hvorvidt gruppen ændrer sin praksis er uvisst, men brugerrepræsentanterne er sikre på, at de vil give deres stemmer hørt og "i det mindste øge opmærksomheden blandt de personer, der er ansvarlige for problemet, " meddelte Paege. Det er for eksempel overraskende, at licens hverken nedskrives eller formidles åbent, som tidligere. Undertiden bliver de underliggende regler kun genkendelige, når softwaren er revideret.

VMware 6.0 - følger den næste ubehagelige overraskelse

En diskussion med Oracle-eksperterne er også vigtig, fordi allerede det næste nummer kan ses. VMware har meddelt, at version 6.0 tillader runtime-bevægelse af virtuelle maskiner på tværs af vCenter-grænser. I henhold til den gamle Oracle-logik skulle et brugerfirma derefter licensere alle vCenter, uanset om det rent faktisk flytter Oracle-software ud over centergrænserne.

Frem for alt er det den dårlige kommunikation, som Oracle er tiltalt for. Koncernen leverer sine partnere - eller DOAG - de nye licensregler. Derfor er det næppe overraskende, at kunderne er ekstremt utilfredse med informationsstrømmen, som en undersøgelse foretaget af den non-profit-organisation Campaign for Clear Licensing viser blandt 100 brugerfirmaer. På spørgsmålet: "Er revisionskravene klare og lette at håndtere?", Svarede 88 procent med negative svar. Mindst 92 procent sendte klar og ærlig kommunikation til Oracle.

Yderligere bidrag til emnet:

Rapport fra DOAGs årsmøde: Solaris bliver skyplatform

Softwarelicensvejledning: Licensbetingelser for Oracle

Risikoen ved server virtualisering: Pas på virtualisering!

Planlæg din infrastruktur korrekt: Licensstyring hjælper med at spare omkostninger

 1. Licensstyring i databasemiljøet
  Moderne databaseløsninger er i dag dybt integreret i virtualisering, høj tilgængelighed og skymiljøer fra forskellige producenter. En konjunkturanalyse af licensbestanden giver værdifulde oplysninger om, hvordan efterspørgslen udvikler sig over en længere periode. De nødvendige trin i eksemplet på en Oracle-licensanalyse er:
 2. 1. Bestemmelse af hardwareegenskaberne …
  … fra Configuration Management.
 3. 2. Bestemmelse af softwarekarakteristikker baseret på …
  … på et analyseværktøjssæt.
 4. 3. Bestemmelse af licensegenskaber …
  … baseret på kundens Oracle-kontraktdokumenter, herunder oplysninger fra Oracle Installed Base, OLSA - Oracle-licens- og serviceaftalen, supportkontrakter og andre licensrelaterede dokumenter, såsom: B. SIG - Vejledning til softwareinvesteringer.
 5. 4. Sammenligning af den faktiske tilstand …
  … (hardware- og softwarekarakteristika) med måltilstanden (licensegenskaber).
 6. 5. Evaluering af konsekvenserne …
  … fra planlægningen.
 7. 6. Sluttrapport med anmeldelser, anbefalinger, …
  … tilbyde sammenligninger og mulige mål.