Anonim

Tyske og internationale selskaber skubber milliarder i deres skattetryk med støtte fra Luxembourg. Storhertugdømmet siges at have tilsluttet sig ekstremt komplicerede økonomiske konstruktioner i årevis. Nogle virksomheder ville lovligt have betalt mindre end en procent skat på overskud, rapporterede Süddeutsche Zeitung, tv-stationerne WDR og NDR og internationale medier torsdag. I måneder med undersøgelser afslørede de, at topfirmaer som Ikea, Amazon, Pepsi, Apple, Eon eller Deutsche Bank brugte Luxembourg Connection i stor skala.

Det er interessant at bemærke, at mange af fremgangsmåderne faldt i den periode, hvor den nye EU-kommissions præsident Jean-Claude Juncker var premierminister i Luxembourg. Under ham steg det lille hertugdømme til det næststørste investeringscenter i verden efter De Forenede Stater. Juncker har været leder af Kommissionen siden begyndelsen af ​​november. Han leder nu myndigheden, der undersøger Luxembourg.

Forbundsfinansminister Wolfgang Schäuble (CDU) kritiserede tvivlsomme skattestrukturer for selskaber ved hjælp af EU-lande uden direkte at svare på de skatteformer, som Luxembourg har godkendt. Men inden Bundestag sagde han: "Det kan ikke være, at få beriger sig selv på bekostning af mange." Dette gælder for stater som virksomheder for små og store.

spoods.de

SPD's finansielle ekspert Carsten Schneider krævede øjeblikkelig forklaring af Juncker, der også var to årtier finansminister i Luxembourg. Juncker måtte sige, hvad han vidste om handlingerne fra sit lands myndigheder. Venstrepartiet beskyldte Juncker for skatteunddragelse fra større selskaber, som i nogle tilfælde reducerede deres skattetryk til næsten nul.

Dette er skandaløst, kritiseret koncerndirektør Sahra Wagenknecht: "Jeg finder det bemærkelsesværdigt, at støtte til skatteunddragelse og bistand, som store virksomheder kan skade offentligheden i Europa i milliarder og milliarder, (.) Det er åbenlyst forudbestemt til de højeste kontorer i Europa. . "

Skattesvindel med datterselskaber, renter og udbytter har været kendt i kernen i nogen tid og kontroversielt, hvorfor EU-Kommissionen mod det. Medierne evaluerede dokumenter på 28.000 sider. Deri optrådte også tre tyske Dax-virksomheder: den tyske bank, energileverandøren Eon og sundhedsfirmaet Fresenius Medical Care.

Den luxemburgske regering finder skattepraksis i Storhertugdømmet lovlig, men anerkender et politisk problem gennem gunstige skatteordninger med internationale virksomheder. "Luxembourg overholder nationale love og internationale love, " sagde premierminister Xavier Bettel. "Vi er absolut på vej mod skattemæssig retfærdighed." Naturligvis afslører afsløringerne om aftaler med virksomheder "ikke lys over Luxembourg, " tilføjede han.

Finansminister Pierre Gramegna påpegede, at lignende praksis findes i mange andre lande. De berørte tyske virksomheder understregede ifølge "Süddeutsche Zeitung", at de altid arbejdede lovligt. Ledelsesrådgivningen Pricewaterhouse-Coopers, som hjalp virksomheder i den luxemburgiske forretning, understregede, at det handlede i overensstemmelse med lokale, europæiske og internationale skatteregler.

EU-Kommissionen gentog sin tilgang mod tvivlsomme skattekonstruktioner: "Vi handler på samme måde over for alle medlemslande, der gennem skattemæssige foranstaltninger giver uberettigede konkurrencefordele til visse virksomheder." Sådan skjult statsstøtte er forbudt i henhold til EU-lovgivningen.

Siden sommeren 2013 er der iværksat fire undersøgelser mod Irland, Holland og Luxembourg. Det drejer sig om mistanke om ulovlige skattemæssige fordele for onlineforhandleren Amazon og for det finansielle datterselskab af Fiat-bilfirmaet (Fiat Finance and Trade) i Luxembourg. Derudover overvejer Bruxelles en mulig skattemæssig fordel for Apple i Irland og Starbucks i Holland.

Juncker gentog onsdag i Bruxelles, da han blev spurgt om disse sager: "Kommissionen vil gøre sit job, jeg vil ikke blande mig ind i dette dossier (…) Jeg har en mening, men jeg vil beholde det for mig selv." Den nye EU-konkurrencekommissær er danske Margrethe Vestager. (Dpa / tc)