Anonim

Normalt ser man fyldte boghylder, hvis man ser ind i butiksvinduet i München-boghandlen i Regina Moths. Illustrerede romaner, billedbøger, mængder af kunst og fotografi. Men i oktober havde hun forseglet vinduerne med protestplakater i en uge. "Her er stadig bøger, der lyver ud, " sagde det og "Lad os forhindre TTIP!". Regina Moths frygter, at med den planlagte frihandelsaftale mellem EU og USA, den såkaldte TTIP-aftale, kunne det tidligere stabilitetsanker på det tyske bogmarked diskuteres: bogprisen bindende.

Bogprisen vedligeholdelse sikrer, at forhandlere i Tyskland kun har tilladelse til at sælge bøger til den pris, der er fastsat af udgiveren. Dette gælder for små boghandlere såvel som for Amazon og Co.

Forhandlere frygter, at frihandelsaftalen kan bringe disse priser i fare. EU og USA er blandt andet enige om at reducere de såkaldte toldhindringer for handel. Som sådan kunne de også se, at bogprisen var bindende.

spoods.de

I deres forhandlinger kan hverken EU eller USA se ordentligt på kortene. Samtalerne blev derfor gentagne gange kritiseret som "hemmelige forhandlinger".

Börsenverein des Deutschen Buchhandels kritiserer også manglen på gennemsigtighed og mener, at hverken EU eller den føderale regering er korrekt informeret. Fra alle sider hævdes det faktisk, bindingen af ​​bogprisen vil ikke blive berørt - en talsmand for EU's handelskommissær Karel de Gucht sagde det også dpa. "Konkrete beviser eller garantier for en faktisk helt klar der ikke findes, " siger Börsenverein.

Men hvad handler bogfastsættelse om, og hvad ville det betyde, at det forsvandt? "Oprindeligt var tanken, at bogprisen vedligeholdelse skulle beskytte den kulturelle mangfoldighed og forskellige boghandlere, " forklarer konkurrenceøkonom prof. Justus Haucap fra University of Düsseldorf. "I dag, hvor du kan bestille så god som enhver bog på Internettet, er det tvivlsomt, om prisvedligeholdelsen stadig er nødvendig." Mange boghandlere sikrede ikke nødvendigvis, at mange mennesker havde adgang til bøger, siger Haucap's argument.

Ifølge Börsenverein lanceres omkring 80.000 nye titler hvert år på det tyske marked. Måske kan endda det stigende antal e-bøger opretholde antallet, selv uden at bogprisen er blevet fastlagt.

Men Moths ville ikke hjælpe det: "Hvis bogpriserne falder, står vi over for risikoen for, at intervallet for uafhængige boghandlere udtyndes mere og mere, fordi udgivere simpelthen ikke har råd til mere eksklusive projekter, " frygter hun. "Jeg har ikke noget sortiment som Hugendubel, kun mindre, men vi har bare nøjagtigt bøger, som ikke findes på Hugendubel."

Store onlineforhandlere som Amazon forventes at drage fordel af en ophør med bogpriser. I en hård priskrig skal det amerikanske selskab være godt forberedt. Til spørgsmålet, hvordan Amazon står for den tyske bogprisbinding, ønskede virksomheden imidlertid ikke at kommentere på anmodning.

Økonomer og boghandlere er enige om, at nogle ting også vil ændre sig for forbrugerne. Økonom Haucap er overbevist om: "Boghandlere ville også føre konkurrencen om prisen, og det betyder: Bogpriserne ville falde." Det lyder logisk - men oplevelsen lærer noget andet, hold udgivere og forhandlere imod det.

I Schweiz blev bogprisen bindende afskaffet i 2007. "Resultatet: I gennemsnit er bøger endda blevet dyrere, fordi mindre efterspurgte titler øger prisen, " siger Alexander Skipis, administrerende direktør for den tyske boghandelsforening. Resultatet ville være billige bestsellers og dyre nichelitteratur.

Börsenverein betragter stationære boghandlere som særlig værne af beskyttelse af en anden grund: "Boghandlere sælger ikke bare bøger - de er kulturbureauer og har således en social rolle, " siger Skipis.

Og det ser ud til at være kernen i problemet: "Hvis du siger: Vi vil beskytte de små boghandlere, er bogfastsættelse vigtig, " forklarer økonom Haucap. "Men hvis du siger: vi vil have, at flere skal have råd til flere bøger, så skal vi vende bogfastsættelsen, hvilket er mere vigtigt, ville bestemt være et spændende politisk spørgsmål." (Dpa / tc)