Anonim

Hvert år i august er den hellige gral af IT-branchen - "Hype-cyklus for nye teknologier" af IT-analytiker Gartner. Han besvarer presserende spørgsmål som: Hvilke tendenser skal markedet tage? Hvilke kreative nye ord er der? Og frem for alt: Hvilke buzzwords fra de foregående år er forsvundet igen? Y-aksen i koordinatsystemet, der hører til grafen, indikerer altid graden af ​​forventningerne til en IT-tendens. X-aksen beskriver dens produktive anvendelsesmuligheder på offentliggørelsestidspunktet. Fra "Innovation Trigger" handler det altid om "toppen af ​​overdrevne forventninger", gennem "desillusioneringens dal" til "oplysningens hældning", indtil "produktivitetsplatået" endelig er nået.

Ser man på hype-cyklusserne i de sidste ti år, er det slående, hvor forbløffende præcise analytikerne har forudset tendenserne i den hurtige IT-verden og engang placeret meget off-market emner i en perfekt tidsindstillet kontekst.

Allerede i 2005 blev det for eksempel forudsagt, at emnet "augmented reality" ville nå sit højdepunkt i den offentlige opfattelse inden for fem til ti år - dvs. senest i 2015. Denne forudsigelse er faktisk sandt - selvom kun et par produkter er klar til markedet, er der i de sidste et til to år især skrevet meget og talt om mulige forretningsmodeller, og producenter og brugere omfavner augmented reality-applikationer.

spoods.de

Et andet eksempel er 3D-udskrivning, der først optrådte i hype-cyklus i 2007 og derfor ville nå sin hype senest 2017. Eller internet-tv indrømmede Gartner-analytikerne i 2010 højst ti år på hype-platået.

kurve tendens

Nogle tendenser har været meget langt fremover i ti år, såsom kvanteberegning, som siden 2005 og indtil i dag er blevet forventet at "bevæge sig i offentligt fokus i mere end ti år". Det er faktisk stadig uklart, hvornår kvantecomputere kunne blive et masseproduceret produkt.

Mange interessante udviklinger kan kun observeres, hvis man lægger Hype-cyklusserne i mange år direkte bag hinanden. Således gjorde "Tablet PC" mellem 2006 og 2010 spranget fra hype til produktivitet, som også ledsagede Gartner i de respektive års fem cykler i overensstemmelse hermed. Senest med Apples første iPad-generation i 2010 var emnet derefter ikke længere ren hype og fløj ud af kurven (dukkede op i 2012 i form af "Media Tablets" kort igen).

buzzword Bingo

De tematiske tendenser i hype-cyklus er derfor sjældent en grund til ondskab - der er kun et par Rohrreprepier nedenunder.

Mere spændende er imidlertid deres ofte kreative Gartner-betegnelser, som ofte findes i den generelle branche sproglige brug - fra tid til anden, men også ganske mislykkes. Dette er tilfældet, når et udtryk kommer ud af intetsteds på et år, men derefter forsvinder uden kommentar, selvom dens forventede levetid ikke antyder det.

"Folksonomies" fra år 2006 er et godt eksempel på det, ifølge Gartner skulle analytikere være meget store inden for to år. Det blev også emnet, men i mellemtiden er det mere som "social tagging". Eller "RSS Enterprise", der blev udråbt som en mellemlang sigt stor tendens i 2006 og 2007, forsvandt derefter igen i 2008. Hvorvidt RSS endda kunne sejre som en teknologi i det bredeste, er fra dagens perspektiv mere end tvivlsom.

Inkluderingen af ​​de "offentlige virtuelle verdener" med noten "gennembrud i to til fem år" i cyklerne 2008 og 2009 skyldtes sandsynligvis stort set hype omkring onlineverdenen "Second Life" på det tidspunkt. Fra 2010 til 2012 blev de virtuelle verdener derefter krediteret med en betydelig langsommere vækst. Siden 2013 har "virtual reality" været i hype-cyklus med en prognose på op til ti år, indtil dens gennembrud overalt.

Alle Hype-cykler fra 2005 til 2014

Se dig selv og sammenlign "Gartner Hype Cycles for Emerging Technologies" fra 2005 til 2014:

 1. 2005
  Allerede i 2005 ser Gartner emnet "augmented reality" som et mellemlangt sigt vigtigt og forudsiger, at det vil nå sit højdepunkt i den offentlige opfattelse inden for fem til ti år - dvs. senest i 2015.
 2. 2006
  Tablet-pc'en er på vej gennem trendcyklussen i 2006 og forsvinder i 2010, efter at Apple introducerede den første iPad, hvilket gør det til et masseproduceret produkt.
 3. 2007
  I denne hype-cyklus dukker 3D-udskrivning op for første gang, og i dag er det langsomt på vej til udbredt genkendelse.
 4. 2008
  Tiden med cloud computing begynder - næsten ingen anden betegnelse vil forme IT-branchen i de følgende år. I dag - seks år senere - er skyen ankommet i "desillusioneringens dal", som nedenstående artikel viser.
 5. 2009
  Kvanteberegning har eksisteret i årevis inden for teknologitriggersektoren med udsigt til kun at blive relevant i en fjern fremtid. Det var allerede i 2005, og det er stadig i dag.
 6. 2010
  Internet-tv skulle komme ud af denne hype-cyklus senest i 2020. Mediebiblioteker, Youtube og streamingplatforme fremmer denne tendens, der i øjeblikket er på vej til massekondition.
 7. 2011
  Gartner har arbejdet med emnet "virtuelle verdener" siden tendensen mod Second Lífe i årene 2007 og 2008. Fra 2012 vil den komme ind i "desillusioneringens dal" som "virtual reality", hvor den vil forblive indtil i dag.
 8. 2012
  Efter at have været en immateriel tendens i mange år, ankom "Predictive Analytics" på "produktivitetsplatået" i 2012 senest.
 9. 2013
  Efter at have nået et højdepunkt i 2011 er computeren i hukommelsen begyndt at dæmpe nogle af de overdrevne databehandlingsforventninger i hovedhukommelsen - hvilket bringer produktiv brug nærmere.
 10. 2015
  Hype-cyklus 2015 ser nærmere på 37 teknologitendenser. I Internet of Things vil CIO'er i fremtiden modtage en ny kundegruppe: ting som robotter og smarte maskiner. Imidlertid er big data og in-memory ikke længere i kurven, disse teknologier betragtes nu af Gartner for at være etableret.
 11. 2016
  Mens augmented og virtual reality langsomt bliver produktive i 2016, udvides blockchain-teknologien hurtigt. Maskinlæring og softwaredefineret sikkerhed er på højden med overdrevne forventninger.
 12. 2017
  Blockchain spiller en rolle i 2017 - men det handler nu om de overdrevne forventninger til den nye database. Mens det stadig drejede sig om 3D-udskrivning for ti år siden (2007), skriver Gartner nu om 4D-udskrivning.
 13. 2018
  I 2018 ser Gartner hype-cyklussen i megatendensen af ​​menneske og maskine. Grænserne mellem de to slører ifølge analytikerne. Derfor handler det om Neuromorphic hardware og hjernecomputer-grænseflader.
 14. 2019
  Samspillet mellem menneske og maskine såvel som integrationen af ​​kunstig intelligens er i fokus i Gartners Hype-cyklus for nye teknologier 2019. Amerikanske markedsundersøgere forudser 29 teknologitendenser i løbet af de næste ti år.