Anonim

Den tyske Mittelstand er ligeglad med digitaliseringen, siden 10. september 2014 kan du læse den på FAZ. Ifølge en undersøgelse foretaget af DZ Bank (pdf), vil chancerne for digitalisering af økonomien og samfundet ikke blive anerkendt af en stor del af middelklassen. I stedet frygter man for sikkerheden i dataene og for stor afhængighed af den tekniske infrastruktur.

Imidlertid er virksomheder muligvis nødt til at frygte mere i fremtiden. Hvad der i øjeblikket praktiseres ved at køre service Uber, der også udvides til Tyskland, viser virksomhederne, hvad de har at gøre med i ekstreme tilfælde.

Onlineplatformen, der arrangerer ture mellem passagerer og chauffører, er under kraftig lovlig brand i Tyskland og over hele verden. Påstanden: Uber mægler kommercielle forlystelser, der leveres af private uden de nødvendige lovligt foreskrevne kommercielle betingelser (persontransportlicens, forsikring og lignende). Driverne og passagererne bærer risikoen, og Uber holder 20 procent af omsætningen. Frankfurt amtsdomstol har forbudt den kontroversielle tjeneste ved midlertidig forbud - se beslutningen i original (pdf) på dpaq.de.

spoods.de

Uber overså lov og retspraksis og ignorerede påbudet med en hidtil uset chutzpah - se for eksempel Keep Calm og Uber On på uber.com. Wall Street Journal afspejler Ubers position som følger:

"Regional domstol i Frankfurt am Main har udstedt forbudet uretmæssigt, og Uber vil appellere Landgericht Frankfurt am Main's afgørelse og om nødvendigt udtømme alle andre retsmidler, " hedder det i en erklæring. Fremskridtene kan ikke stoppes. "

Uber kritiserer reguleringsmani

Du kan, ja, du er endda nødt til at diskutere om Ubers opførsel. Ikke desto mindre har biltjenesten udløst en diskussion om ekstrem regulering, især i Tyskland. Regulering har aldrig udelukkende tjent til at forhindre eksterne virkninger på bekostning af tredjepart, men opbygger altid høje markedsadgangsbarrierer. Dette beskytter de etablerede virksomheder - i dette tilfælde de kartelorganiserede taxaer.

Uber kritiserer med rette den lovgivningsmæssige mani inden for persontransport. Man kan selvfølgelig ikke udlede begrundelsen for at trampe på love og retspraksis baseret på dem. Virksomheden tåler alle grundlæggere, der stræber efter "kreative løsninger" for at overholde de juridiske krav.

Yassin Hankir medstifter af Vaamo, en start-up for investering, fortalte mig i et interview, at nystartede virksomheder i den finansielle sektor ikke kunne tolerere nogen overtrædelse af lovgivningen. Derfor er de for eksempel i samarbejde med banker på udkig efter en reguleringskompatibel organisering af forretningsmodellen. Eksemplet på mytaxi viser, at du også kan innovere inden for transportindustriens regler - se gruenderszene.de. Andre virkelig innovative virksomheder overholder også loven og aftalerne. F.eks. Har internetvideobiblioteket Netflix i Tyskland indtil videre at afstå fra at udsende den egenproducerede serie House of Cards, fordi rettighederne hertil er hos Sky og Sat.1 - se FAZ.

Uber demonstrerer det ekstreme tilfælde af digital transformation af forretningsmodeller. At Uber ikke er nøjagtigt klamrer andre steder, vises af nogle eksempler, der er blevet kendt. I New York siges det, at tjenesten har booket massive rides med konkurrencen og annulleret dem på ekstremt kort varsel for at skade ryttere af konkurrencen - se skift.com. Næste Uber skulle have lagt ud om forlystelser på Lyft og andre konkurrenter og derefter lokke chaufførerne (se theverge.com). I Seattle strejkede Uber-chaufførerne ud, fordi virksomheden netop havde besluttet at sænke priserne med 20 procent - se bizjournals.com.

Hvis Uber har elimineret konkurrencen, kan vi være sikre på, at bilservicen hurtigt presser på for prisstigninger. Dette blev allerede demonstreret af Uber i New York under orkanen Sandy, da priserne blev fordoblet, når efterspørgslen var høj.

Regler under kontrol

Süddeutsche Zeitung betragter sagnet om den ufarlige opstart som komplet vrøvl. Avisen påpeger, at bag firmaet fra San Francisco er der ingen små finansfolk, men kyndige investeringsfolk som Goldman Sachs, Google og Amazon-grundlægger Jeff Bezos, hvis penge er i virksomheden. "For at maksimere deres indtjening udnytter virksomhederne specifikt regler, der tjener til at beskytte socialt dårligt stillede, " siger Thomas Beschorner, forretningsetiker ved University of St. Gallen i et interview med Spiegel Online.

Uber bruger retorikken i Aktieøkonomien og udnytter skamløst dette koncept, som formodes at hjælpe med at bevare ressourcer. Stefan Schultz forklarer dette i et læseligt essay for Spiegel Online med en libertarisk ideologi. "Jo færre regler, desto bedre", er hendes motto: De individuelle selvbestemte handlinger dirigerer samfundet som helhed i en positiv retning. Et voldsomt optimistisk syn på mennesket - diametralt modsat af handlingerne fra Uber og Co.

Ikke desto mindre er der innovationshæmmende regler i sundheds-, transport- og fødevaresektoren overalt. Ofte bør de reducere sikkerhedsrisici eller forhindre social lidelse i arbejds- og socialsikkerhedsloven. Og love skal forhindre virksomheder og enkeltpersoner i at berige sig selv på bekostning af tredjepart. Men Uber griber aggressivt med den beskidte finger ind i det åbne vidundere i det spredende bureaukrati. Vores regler skal sanktioneres og moderniseres. Det er vores og politikens opgave at vise, hvor regulering i den digitale tidsalder ikke længere har økonomisk retfærdiggørelse, som økonom Klemens Skibicki krævede i et interview med Wirtschaftswoche. Og faktisk er økonomiminister Sigmar Gabriel allerede sprunget over diskussionen og er åben for mere konkurrence på taxamarkedet (se FAZ).

Ledere smiler til den digitale transformation

Tilfældet med Uber er en vigtig lektion for virksomheder. Alle sektorer, der betragter sig som beskyttede, fordi de er beskyttet af stærk regulering, bør overveje, om de stadig kan regne med bureaukrati som en konkurrencedygtig modgift i fremtiden. I den finansielle sektor, hvis adgangsbarrierer næsten er uoverkommelige, forsøger i øjeblikket mere end 3.500 startups og ikke-banker overalt i værdikæden mellem banker og kunder inden for B2C- og B2B-forretningen.

Mange virksomhedsledere smiler stadig i dag, når de taler med dem om digital transformation. Mange tror fortsat, at Internettet er en legeplads for nerder, der tilfældigvis bliver milliardærer. Den ikke-digitale lederelite i virksomheder har altid haft grunde til, at deres branche ikke er påvirket af omvæltning. Sådan tænkte engang bog-, forlags-, musik- og taxaindustrien.

Der er ingen generel regel om, hvordan virksomheder kan reagere på de nye udfordringer. Men en ting virksomheder ikke bør gøre i alle sektorer er at ignorere denne ændring og være bange for den. Alle erhvervssektorer skal møde udfordringerne ved digital transformation.