Anonim

Det ottende nationale IT-topmøde i Hamborg kunne ikke klage over manglende politisk opmærksomhed. Kansler Angela Merkel (CDU) havde seks føderale ministre på slæb for at rådgive i hansabyen om IT-placeringen Tyskland og skulle hvert minut blive præsenteret for "excellence-projekter lavet i Tyskland".

Samtidig illustrerede pragt ved Handelskammeret i Hamburg elendigheden ved den tyske it-politik. I dannelsen af ​​den sortrøde føderale regering i december 2013 blev IT-branchen skuffet ikke som en stærk "internetminister", men tre. Alexander Dobrindt (CSU) er ikke kun ansvarlig for transportprojekter som den kontroversielle vejafgift, men også for den "digitale infrastruktur". Vicekansler Sigmar Gabriel (SPD) sætter som minister for økonomiske anliggender vigtige betingelser for telekommunikationsindustrien og forsøgte for nylig iøjnefaldende at profilere sig i debatten om internetgigantens overherredømme. Og indenrigsminister Thomas de Maizière (CDU) tager sig af sikkerheds- og privatlivsaspekterne i netværkene.

spoods.de

Ifølge Stefan Heumann og Sebastian Rieger fra New Responsibility Foundation, en ikke-partisk tænketank i Berlin, "er dette hierarkifrie netværk af indenrigsministeriet, økonomien og transportministeriet vanskeligt at samle." "De delvist konkurrerende ministeriers interesser er for forskellige", skriver de i et gæstebidrag fra "Süddeutsche Zeitung".

På topmødet forsvarede økonomiminister Gabriel den komplicerede konstruktion. Spørgsmål som digitalisering berørte mange områder og dermed flere ministerier. Ønsket om en eneste determinator har intet at gøre med virkeligheden og krænker også forfatningen. Det er vigtigere, at politikken er "konsistent", dvs. at modsigelser fjernes så omfattende som muligt. Desuden bør deling af ansvar ikke føre til tab af hastighed. I øvrigt er Tyskland ikke så slemt. Gabriel henviste i denne sammenhæng til overvågningsrapporten Digital Economy 2014. Da var Tyskland i stand til at opretholde en god femteplads i sammenligningen med 15 lande.

I statistikken over bredbåndsinfrastruktur er Tyskland dog længe forladt fra top ti. I den prestigefyldte "State of the Internet" -rapport fra det amerikanske internetfirma Akamai rangerer Tyskland for eksempel kun 27. i form af gennemsnitlig datahastighed, selv bag lande som Rumænien og Rusland. Som forventet kommer bredbåndsledertro fra Asien: Sydkorea, Japan og Hong Kong er i spidsen. På steder 4 og 5 er nabolandene i Forbundsrepublikken Tyskland imidlertid allerede foran tyskerne med Schweiz og Holland.

Ikke kun den forholdsvis dårlige infrastruktur i Tyskland kunne vise sig at være et handicap. Dieter Kempf, præsident for brancheorganisationen Bitkom, mindede om, at hele sektorer som forbrugerelektronik eller mobiltelefonproducenter i Tyskland tidligere var blevet suspenderet af konkurrenter fra udlandet. I traditionelle industrier, hvor der ikke er nok forberedelse til digitalisering, handler det nu om at "vinde anden halvdel". (Dpa / tc)