Anonim

Før IT-topmødet for den føderale regering har den tyske fagforening (DGB) annonceret kampen mod nye digitale billige job uden medarbejderrettigheder. "Vi vil ikke stå ved og se, hvordan en slags moderne slaveri opstår her med en konkurrence om lønninger nede, " sagde DGB-formand Reiner Hoffmann mandag nyhedsagenturet dpa i Berlin.

Den digitale arbejdsplads tilbyder klare muligheder, men risikerer også, at fagforeninger skal møde. På det nationale IT-topmøde i Tirsdag i Hamborg vil fokus være på konkurrence, sikkerhed og digital transformation. Foruden kansler Angela Merkel (CDU) og flere kabinetsmedlemmer forventes ledere af store tyske virksomheder.

spoods.de

Hoffmann advarede: "Den formodede frihed til blot at tjene penge med job som Crowdworking eller digitale plejemedierere kunne vise sig at være en fælde." Derefter dukker et digitalt proletariat op uden nogen social beskyttelse. Når man samles eller arbejder, formidler onlineplatforme de enkle opgaver for virksomheder, der laver arbejde på en pc derhjemme.

Socialforsikringsbidrag og tillæg, for eksempel til natarbejde, fjernes. For eksempel skal folk sammenligne bestemte data, forskningsadresser og tagbilleder. DGB-chefen forsikrede: Fagforeningerne ville stå overfor dette.

”Hvorfor skulle arbejdernes rettigheder ikke gælde i den digitale verden?” Siger Hoffmann. Han indrømmede, at det stadig var uklart, hvordan kollektive aftaler og medbestemmelse kunne overføres. "Der vil helt sikkert være kreative svar, der passer ind i denne verden." Men uden det går det ikke. "Onlinevirksomheder er bare virksomheder med rigtige ansatte, entreprenører og kunder, der har brug for at underskrive reelle kontrakter."

I politik, erhverv og fagforeninger er den hurtige digitale transformation i mange sektorer i øjeblikket et kæmpe emne - for mange er det positivt. Et centralt nøgleord er Industri 4.0. For eksempel kan arbejdsemner flytte fra maskine til maskine på en fabrik og kan behandles individuelt - individualiseret masseproduktion bliver mulig. Der oprettes små produktionsfaciliteter såsom 3D-printere.

Men selv i "Share Economy" stiller kritikere spørgsmålet om de involveredes rettigheder. Princippet: Folk deler hvad de har - f.eks. Biler eller indkvartering. I Tyskland var retssagen fra taxabranchen mod bilmægleren Uber overskrifter. Fra kritikernes synspunkt er det tvivlsomt, om regler ikke er ugyldige til beskyttelse af chauffører, rengøringsassistenter eller forbrugere.

Mod konstant tilgængelighed af chefen via smartphones, tablets og notesbøger overvejer Forbundsministeriet for sociale anliggender i øjeblikket en anti-stress-regulering. (Dpa / tc)