Anonim

Verden klarer sig stadig i Berlins videoverden - i det mindste i weekenden. I mange af de mere end 20 butikker i hovedstaden stiller kunder sig sammen på kasseapparatet, hvor de ikke kun indlæser DVD, Blu-ray og spil, men også med chips, slik og drikke. Den, der returnerer film samme dag, betaler en euro. Et uovertruffen tilbud? Utseendet kan bedrag. Der var 1740 klassiske videobutikker i Tyskland i 2013, ti år tidligere var der stadig 4100. Graver den voksende digitale konkurrence på Internettet med film on demand (video-on-demand eller VoD) de klassiske långivere fra vandet?

"Spar dig selv fra at skulle gå til videobiblioteket", hvor du annoncerer portaler på internettet ganske åbent. Der er nu mere end 30 VoD-udbydere i tysktalende lande, herunder generalister som Maxdome, Watchever, Videoload eller Amazon Instant Video, samt specialister som AllesKino til tyske film eller FilmConfect til Art House-hjemmesko-biografen.

spoods.de

Mange tilbyder månedlige abonnementer på deres sortiment, men også den midlertidige låntagning af individuelle film er mulig og koster normalt efter ønske mellem 50 cent og 5 euro. Da den amerikanske udbyder Netflix lancerede for cirka en måned siden på det tyske marked, gik en hvisken gennem branchen. Netflix er stadig under opførelse her, men i USA har portalen givet sig et navn med især sin egen serie.

For Jörg Weinrich, bestyrelsesmedlem i Association of Video and Media Trade Germany, er den digitale konkurrence ikke den store fare for konventionelle videobutikker. "Abonnementsmodellerne er mere en konkurrence for tv, " siger han. Og til priserne for at låne nye blockbusters er videobutikkerne rundt om hjørnet ofte endnu billigere. Hvad Weinrich virkelig bekymrer sig om er internet piratkopiering.

Allerede siden 2002 har videobiblioteker lidt under, at film ulovligt blev fjernet fra internettet. ”De kunder, der vendte ryggen mod videobutikken, er også halvt tabt for det lovlige marked, ” siger han. Estimaterne for 2013 antager en halv milliard euro skade på det lovlige biograf- og videomarked - med et salg på ca. 2, 8 milliarder euro. "Hvis det forbliver på den måde, vil hele medieindustrien have problemer, lige frem til eBogen, " siger Weinrich. Andre EU-lande blokerede for ulovlige websteder - i Tyskland sker der for lidt i denne henseende.

Problemer med små og mellemstore tyske videobiblioteker er indlysende: Mellem 2003 og 2013 faldt indtægterne fra 302 til 210 millioner euro. For Sascha Hölig fra Hans Bredow Institut for Medieforskning på University of Hamburg handler dette ikke kun om ulovlige filmportaler online. "Online videobutikker er et stort hit, " siger han. "Det afhænger af genbrugskæderne, hvordan det foregår."

For de klassiske videobutikker ville stadig få blockbusters og serier normalt, før de var tilgængelige andre steder. "Det er deres eneste plus i øjeblikket, " tilføjer Hölig. Kunne online videobutikker følge efter, vil kundens bekvemmelighed vinde. Klaus Goldhammer, administrerende direktør for strategikonsulentfirmaet Goldmedia, betragter også de langsigtede udsigter for videobutikker i Tyskland som dystre. ”Brugernes udvandring er allerede genkendelig, ” siger han.

Med et salg på omkring 160 millioner euro om året var video-on-demand-salg - eksklusive de rent annoncerede forretningsmodeller - stadig beskedent i 2013. De tegnede sig kun for en brøkdel af alle indtægter på hjemmevideo-markedet på 1, 7 milliarder euro i Tyskland. Det domineres stadig af den traditionelle leje og salg af DVD og Blu-ray. Imidlertid er væksten i VoD-divisionen slående - fra 2012 til 2013 var det kun 24 procent.

Ikke desto mindre kan Tyskland ikke sammenlignes med USA, siger medieviter Hölig. Der lukkede Blockbuster, en gang ubestridt markedsleder inden for klassiske videobiblioteker, sine sidste butikker for et år siden. Uden for de store amerikanske byer var amerikanerne ikke vant til at gå til en videobutik, siger Hölig. Video, senere DVD og Blu-ray, kom for det meste via mail. I dag kommer de via computeren - ingen stor ændring. Derudover er Tyskland et land med mange gratis tv-kanaler, der ofte tilbyder gratis mediebiblioteker.

Medieviter Hölig tror ikke, at filmene på efterspørgsel fra netværket ved siden af ​​videobutikkerne også gør den klassiske biograf. "Den store skærm, 3D og lydeffekter vil altid gøre biograf til en særlig oplevelse, " siger han. Men den nye kampsånd er der. Netflix har netop annonceret i USA, verdens kampsportfilm "Tiger & Dragon II" på samme tid for at stille teaterudgivelsen til rådighed. (Dpa / tc)