Anonim

Hvordan kan staten begrænse tørsten efter magt hos internetvirksomheder som Google eller Amazon? Hvordan kan han føre tilsyn med store virksomheder som Deutsche Bahn eller Post, der har været monopolister i årtier, og forhindre karteller? Dette er centrale spørgsmål i den økonomiske politik, men de påvirker også enhver forbruger - hvad enten det er internetsøgning eller jernbanepriser.

Grundlæggende modeller til besvarelse af disse problemer er udviklet af franskmanden Jean Tirole (PDF-link) siden 1980'erne. Nu modtager økonomen Nobelprisen i økonomi for sin forskning. Hans værker er henstillinger til politik og konkurrencemyndigheder - hvad enten det drejer sig om prisdumping, kunstigt forhøjede priser eller beslutninger om virksomhedssammenslutninger.

For eksempel, hvis en virksomhed kontrollerer en hel branche og har monopol på et specifikt produkt eller en tjeneste, kan det diktere priser til kunder og holde konkurrenter væk. Derefter griber de statslige antitrustmyndigheder - i Tyskland, f.eks. Federal Kartel Office, i Europa, EU-Kommissionen - ind.

spoods.de

På den anden side er sådanne oligopolier - dvs. markeder, hvor kun en håndfuld overmægtige udbydere står over for mange købere - ofte uundgåelige. Det ville ikke give mening, hvis jernbaneselskaber bygger parallelle jernbanespor, eller en husejere forsynes af flere vandrør. Så hvad kan staten gøre?

"Tirole brugte moderne metoder og trak politikrelevante konklusioner, hvilket var en revolution, " siger professor Volker Nocke fra Universitetet i Mannheim, der tildelte Tirole en æresdoktorat i 2011. Indtil da havde politik og myndigheder for det meste fulgt traditionelle regler. Derudover tælles der for at sætte prisgrænser for monopolister og forbyde fusioner mellem konkurrenter.

Franskmanden ændrede tanker med nye tilgange og viste, at enkle opskrifter ikke passer. Hans teori anvendte han inden for telekom- og bankbranchen. I sin undersøgelse påpegede Tirole, at prisgrænser kan føre et selskab til lavere omkostninger - men samtidig kan skabe overdreven fortjeneste. Dette ville være en uønsket virkning.

Tirole beviste, at aftaler om priser er dårlige for kunderne. I modsætning hertil kan samarbejde om patenter meget gavne virksomheden. Hans modeller viste, at en fusion mellem en virksomhed og dens leverandør kan hindre konkurrence, men samtidig anspore til opfindelser og innovation.

Med denne individuelle tilgang ændrede økonomen vejledernes arbejde. "Tirole har bevist, at den bedste tilsyns- og konkurrencepolitik er at tage højde for en branche, " sagde Nobelprisudvalget. Hans konklusion er, at store virksomheder skulle reguleres meget forskelligt på forskellige markeder.

Tirole får særlig anerkendelse for sine fund med hensyn til regulering af såkaldte tosidede markeder, hvor to grupper bruger den samme platform. Dette gælder for medierne, hvor læsere og annoncører mødes, samt kreditkortsbranchen eller sociale netværk.

”Vi har vist, at sådanne markeder fungerer meget forskelligt, ” siger den nyligt kronede pristagent på udvalgets telefon. Hos Google får en kunde en række forskellige tjenester såsom e-mails og søgefunktionen gratis - selvom virksomheden pådrager sig omkostninger. Hvad der kan tænkes andre steder, er i dette tilfælde godt for kunden og for udbyderen af ​​reklame. "Vejledere skal derfor se meget nøje, " siger Tirole.

Det meget diskuterede emne med bankregulering var også genstand for en erklæring fra videnskabsmanden, der underviste på University of Toulouse. Tirole roste, at Europa har tilsyn med pengehusene meget strengere siden den sidste finansielle krise. Men det er ikke nok, da mange banker arbejdede globalt: "Vi har brug for globale agenturer, globale agenturer."

På trods af alle praktiske anvendelser er der ifølge nogle økonomer en ulempe. Ifølge professor Max Otte fra University of Applied Sciences Worms, hænger regulatorerne altid bagud i praksis. "Tilsynsførerne, især i Europa, er for svage til at agere mod amerikanere som Google, Amazon eller Microsoft, og de store virksomheder er lige begyndt at starte op." (Dpa / tc)