Anonim

Den alternative nobelpris tildeles den amerikanske efterretningsleverandør Edward Snowden i år. Den tidligere NSA-medarbejder modtog æresprisen "fordi han med mod og kompetence afslørede den hidtil uset omfang af statsovervågning, der krænker grundlæggende demokratiske processer og forfatningsmæssige rettigheder, " meddelte Right Livelihood Award Foundation i Stockholm onsdag, Guardian-chefredaktør Alan Rusbridger blev også tildelt "for at opbygge en global medieorganisation forpligtet til ansvarlig journalistik i almenhedens interesse." Den britiske avis havde rapporteret om overvågningspraksis. Derudover hæder fonden den pakistanske advokat Asma Jahangir og Basil Fernando fra den asiatiske menneskerettighedskommission for deres kamp for menneskerettigheder, en anden pris tildeles den amerikanske miljøaktivist Bill McKnibben.

Den alternative nobelpris blev oprettet i 1980 af den svenske forfatter Carl Wolmar Jakob von Uexküll som en Right Livelihood Award. Uexküll er også medstifter af det alternative verdensøkonomiske topmøde (grundlagt i 1984). Der er ingen institutionel forbindelse til Nobelprisen og Nobelfonden. Der var dog mindst en præmie, der vandt begge priser: Kenyanske Wangari Muta Maathai, der døde i 2011, modtog Right Livelihood Award i 1984 og Nobels fredspris i 2004. Hun døde i 2011.

spoods.de

Præmierne tildelt den alternative Nobelpris er lavere end Nobelprisen. Det kommer fra donationer. Nobelprisen finansieres af investeringsindtægter. Nominationen er i modsætning til Nobelprisen åben for alle andre end jurymedlemmerne og personalet i Right Livelihood Foundation.

Petra Kelly (1982), Hans-Peter Dürr (1987) og Hermann Scheer (1999) var blandt de tyske vindere. (DPA / jm)