Anonim

Slesvig-Holsten Landtag fra Piratpartiet Patrick Breyer ønsker ikke, at den føderale regering lagrer IP-adresserne for besøgende på føderale websteder ud over brugen af ​​varigheden. Fordi han betragter dette som ulovligt, er han anlagt til retssag mod Forbundsrepublikken Tyskland (Breyer mod Forbundsrepublikken Az. VI ZR 135/13). Men beslutningen ser ikke ud til at være let.

Der Datenschutzexperte und Jurist Patrick Breyer von den Piraten Schleswig-Holstein klagt.
Databeskyttelseseksperten og advokaten Patrick Breyer fra piraterne i Slesvig-Holsten klager.
Foto: Gerd Seidel

Forbundsretten har nu behandlet retssagen fra Breyer om den såkaldte "surf logging" vedrørende. Breyer, der også er emneansvarlig for Pirate Party for Data Protection, ser i loggningen af ​​IP-adresser en overtrædelse af Telemedia Act (TMG). I henhold til dette kan personoplysninger kun bruges med samtykke fra brugeren eller til fakturering af internettjenester, for eksempel.

spoods.de

Ordlyd af Telemedia Act

Loven siger bogstaveligt:

§ 12 Telemediengesetz - principper

(1) Tjenesteudbyderen må kun indsamle og bruge personlige data til levering af telemedia, i det omfang denne lov eller en anden juridisk bestemmelse, der specifikt henviser til telemedia, tillader det eller brugeren har accepteret.

§ 15 Telemediengesetz - brugsdata

(1) Tjenesteudbyderen må kun indsamle og bruge en brugers personlige data, så vidt dette er nødvendigt for at aktivere og fakturere brugen af ​​telemedia (brugsdata) …

BKA evaluerede IP-adresser

I en artikel fra den Berlins daglige "Tagesspiegel" fra 2007, som sagsøgeren Breyer henviser til, siges det, at det føderale kriminalpolitisk kontor (BKA) tilsyneladende har vurderet IP-adresserne for besøgende på sin webside.

Avisen skriver: "Enhver, der undersøger på webstedet for Federal Criminal Police Office, vil blive registreret - og muligvis spores tilbage". Og det siger endvidere: "I henhold til en note fra myndigheden, som er til stede i Tagesspiegel, er IP-adresserne (…) for alle besøgende på dette websted blevet registreret siden september 2004. Desuden forsøgte myndigheden at identificere en del af computerejere, den relevante BKA Hjemmeside. "

Sagsøger Breyer handler om grundlæggende forhold. Han betragter lagring af adresserne som en "generel mistanke mod Tysklands 50 millioner internetbrugere". "Det er intet andet end NSA-metoder, at den føderale regering registrerer vores brug af mange af sine informationsportaler personlige, anklassiske og landsdækkende, " kritiserede Breyer i en erklæring.

Hvis man kunne gøre sig mistænksom på grund af læsningen af ​​officielle internetsider, betød dette ”afslutningen på de grundlæggende rettigheder til informationsfrihed og meningsfrihed i nettet”.

Retssagen Breyer mod Tyskland har ulmet i nogen tid, mere præcist siden 2008. I januar 2013 blev der afsagt en afgørelse fra Landgericht Berlin, som begge sider var utilfredse med. Derfor kom det til revision ved Federal High Court.

Dom i oktober eller henvisning til EF-Domstolen

Forbundsretten udsatte imidlertid først beslutningen på sit møde den 16. september 2014. Den nye dato er nu den 28. oktober. Det er imidlertid uklart, om BGH derefter vil afsige dom, eller om dommerne først vil stille spørgsmål til EF-Domstolen (ECJ).

IT-sikkerhedslovgivning: opbevaring af data gennem bagdøren?

Desuden afviser den planlagte it-sikkerhedslovgivning fra den føderale indenrigsminister Thomas de Maizière Breyer og Pirate Party og kræver øjeblikkeligt at stoppe den foreslåede lovgivning. Ifølge Bernd Schreiner, vicepolitisk direktør for Piratpartiet, er loven "forsøg på at indføre den klassificerede datalagring gennem bagdøren".

Schreiner: "I henhold til en nærmere undersøgelse (…) bør internetportaludbydere have tilladelse til at gemme surfernes adfærd hos deres brugere, og internetudbydere skal indirekte være forpligtet til at bevare deres IP-datalagring." Til dette ændres Telemedia Act og Telecommunications Act. "