Anonim

For blot et par uger siden introducerede Apple sit længe forudsagte smartur, som er beregnet til at erstatte mange ting i fremtiden - for eksempel kontanterne i sin tegnebog. For at betale er det nok at holde uret til en kompatibel terminal fra den interne betalingstjeneste Apple Pay, indtil det bipper. Så computeren i urstørrelse skal åbne op for en anden kategori af smarte enheder - hvis den faktisk kommer igennem.

Indtil videre var succes med lignende enheder fra andre producenter temmelig beskeden. Imidlertid har andre små computere at have på, længe været populære, såkaldte "wearables", som igen blev set massivt i år på teknologimessen IFA i Berlin. Fra fitness tracker for håndleddet til døgnet rundt øvelse og søvn ledere, hjælper enhederne med at gøre din daglige rutine sundere. Hvad der hersker i sidste ende og hvad der ikke er, er ikke afgørende: Tendensen er helt klart hen imod en større række enheder. Computeren er ikke længere bare på skrivebordet, men er snart overalt at finde.

Ob die Apple Watch so erfolgreich wie das iPhone wird, ist noch offen. Sicher ist aber: Es wird immer mehr vernetzte, smarte Geräte im Alltag geben.
Om Apple Watch vil være så succesrig som iPhone, er stadig åben. Men en ting er sikkert: der vil være flere og flere tilsluttede, smarte enheder i hverdagen.
Foto: Apple.com

Milliarder af nye enheder og apps

"Tingenes internet" er det næste store skridt efter smartphones og tablets. Udtrykket Internet of Things, kort sagt "IoT", betyder, at objekter af alle slags i fremtiden vil blive udstyret og netværket med pc-teknologi. Chipproducenten Intel forudsiger ikke kun mange nye typer enheder, men også "milliarder af IoT-enheder" for fremtiden - fra trafiklys til lastbiler. I dag kan vi kun begynde at forstå omfanget af mulighederne på nogle få måder: Selv på fabrikken kunne dele automatisk identificeres i fremtiden og fortælle maskinen, hvad den skal gøre med det, og hvor de skal gå videre til det næste trin i produktionen. Biler kan parkere sig selv i garagen på et hotel og køre med en smartphone-app igen foran indgangen. Potentialet strækker sig til fuldautomatiske containerhavne, der styrer kraner, skibe og containere fuldt automatisk.

Ikke flere drømme om fremtiden

Tingenes internet lyder stadig som en drøm om fremtiden. Det er allerede massivt ind i et velkendt livsområde: hjemmet. Denne tendens kaldes "smart home", og det behøver ikke at betyde, at et futuristisk hjem er udstyret med fremtidig teknologi til enorme summer. De allerede nævnte fitness trackere er en start her. Flere og flere enheder opretter forbindelse til WLAN i hjemmet og leverer måledata til smartphone-apps, for eksempel "Smart Body Analyzer", en intelligent kropsskala fra Withings. Det kan kombinere vægt og fedtindhold med daglige bevægelsesdata for at skabe klar grafik, der viser, hvor meget træning, der arbejdede, hvor mange kilo, hvordan hjerterytmen forbedres og måler endda luftkvaliteten i rummet.

Die intelligente Waage Smart Body Analyzer funkt per WLAN an Smartphone-Apps oder empfängt Daten von Wearables. Die Waage kann sogar die Luftqualität im Raum messen und an die App funken.
Den intelligente balance Smart Body Analyzer transmitterer trådløst til smartphone-apps eller modtager data fra wearables. Skalaen kan endda måle luftkvaliteten i rummet og sende den til appen.
Foto: Withings.com

Nogle producenter tilbyder ikke kun individuelle enheder til et smartere hjem, men også en hel produktfamilie, såsom Belkins Wemo. Serien begynder med en simpel stikkontakt, men kontrolleres af appen, så den kan tændes og slukkes. Det lyder lidt bedre end de fjernstyrede stikkontakter fra hardwarebutikken; men en fordel begynder med det faktum, at tænde og slukke også fungerer fra enhver rejsedestination - uanset hvor appen kan få adgang til netværket. Så alle enheder, der er tilsluttet stikkontakten, kan fjernbetjenes.

Mit Belkins Wemo-System lassen sich Hausgeräte leicht per App steuern.
Med Belkins Wemo-system kan husholdningsapparater let kontrolleres via app.
Foto: Belkin

I Wemo-familien er der andre produkter, såsom bevægelsesdetektorer, babytelefoner og webcams, der ikke kun kan kontrolleres via smartphone. Man kan bruge tjenesten, hvis det er tilfældet for at automatisere enhederne, for eksempel få besked via e-mail, når en enhed rapporterer noget eller poster automatisk på Facebook.

Per
Hvidevarer kan intelligent automatiseres ved hjælp af tjenesten "If This Then That" (www.ittt.com).
Foto: ittt.com

Konklusion

De dage, hvor du kun skulle beskæftige dig med IT, før pc'en er længe gået. Computer intelligence, apps og internetforbindelse vandrer ind i alle mulige dagligdagsgenstande og livsområder. (Sh)