Anonim

Hackede computere, stjålne data, plyndrede konti: Kriminalitet på Internettet øges. I 2013 registrerede Federal Criminal Police Office (PDF-Link) en stigning i sager om computersabotage, afpresning af internetbrugere og svig i online bankvirksomhed. "Internetkriminalitet er stadig stigende, " sagde BKA-præsident Jörg Ziercke onsdag i Berlin ved præsentationen af ​​den nye føderale situation om cyberkriminalitet.

Samlet steg antallet af rapporterede lovovertrædelser kun lidt sammenlignet med året før til 64.426 sager. BKA antager imidlertid et meget stort mørkt felt: Det egentlige omfang kunne estimeres til at være elleve gange så stort.

spoods.de

Hvert år præsenterer BKA en situationrapport om cyberkriminalitet. Det samlede antal rapporterede sager i 2013 var derfor kun en procent højere end året før. Siden 2009 er antallet imidlertid steget med mere end 20 procent. Kun 25 procent af sagerne blev afklaret i 2013.

Blandt de registrerede lovovertrædelser observerede BKA en stigning i computersabotage sidste år. Næsten 12.800 tilfælde blev rapporteret her - en stigning på ca. 18 procent i forhold til det foregående år. Overtrædelser som computersvindel og dataspionering faldt imidlertid lidt, ifølge officielle statistikker.

Ifølge BKA oplevede såkaldt phishing også et comeback i 2013, hvor kriminelle sniker adgang til online bank og tømmer deres konti. Næsten 4100 sådanne sager blev registreret. I gennemsnit var der skader på 4000 euro pr. Sag - og et estimeret samlet tab på 16, 4 millioner euro. Ziercke sagde, at gerningsmændene fandt måder at omgå forbedret online banksikkerhed. Generelt bliver cyberkriminelle stadig mere professionelle, og deres ondsindede software bliver stadig mere kompliceret.

Ifølge estimater af BKA er digital afpresning på Internettet også spredt. 6754 af sådanne tilfælde blev rapporteret sidste år. Kriminelle inficerer f.eks. Deres ofrets computere og antyder med en meddelelse på skærmen - angiveligt stammende fra BKA - at computeren er blevet bemærket i forbindelse med kriminelle handlinger og derfor er blevet blokeret. For at låse computeren op, kræves der betaling af 100 Euro.

Statistikken har ifølge BKA men kun en begrænset gyldighed. "Det mørke felt ved Cybercrime bliver større, " sagde Ziercke. Meget af forbrydelserne i netværket vises ikke. Til dels indså borgere og virksomheder ikke engang, at de var blevet ofre for cyberkriminelle. Frem for alt var virksomheder bevidst bange for at rapportere angreb på deres netværk.

En mørk feltundersøgelse af det statlige efterforskningskontor i Niedersachsen fra sidste år viste, at kun ni procent af alle cybercrime-lovovertrædelser vises. Ifølge BKA skulle de tilgængelige statistiske tal derfor multipliceres med en faktor elleve for at få et næsten realistisk billede af cyberkriminalitet i Tyskland.

En nylig undersøgelse fra brancheorganisationen Bitkom (PDF-Link) peger også på et langt større omfang af cyberkriminalitet. I begyndelsen af ​​august interviewede foreningen omkring 1.000 internetbrugere om deres bekymringer og oplevelser med netværket. 55 procent sagde, at de selv var blevet ofre for cyberkriminalitet i de sidste tolv måneder. Ekstrapoleret svarer til de ca. 29 mio.

I henhold til undersøgelsen (PDF-link) vokser frygt for netværkstrusler blandt internetbrugere. Kun en ud af ti føler sig ikke i fare. For tre år siden var antallet af ubekymrede 21 procent. På grund af sikkerhedsmæssige betænkeligheder giver mange forbrugere nu også bevidst afstand fra brugen af ​​visse onlinetjenester. Bitkom-præsident Dieter Kempf sagde, at cyberkriminalitet nu er allestedsnærværende. (Dpa / tc)