Anonim

Hvis iværksætteren Andreas Fischer ønsker at sende en SMS, går han under sit "telefonark" på balkonen: Kun der får han den ene bjælke, der signaliserer en minimal netværksforbindelse på hans mobiltelefon. "Mobiltelefoner er mere en luksus her, " siger administrerende direktør for G + F Verlags- und Beratungs GmbH. Problemet: Hans firma er Forbach-Hundsbach (Kreis Rastatt) i den nordlige Schwarzwald. Den lille landsby på 370 er beliggende midt i skoven i 760 meters højde.

Problemet bør ikke være et. Når alt kommer til alt er et af løfterne i det digitale samfund løftet om at være tilgængelig overalt i verden og være i stand til at arbejde fra ethvert sted i verden.

Marc Vollmer drømmer også om dette i Schwarzwald-landsbyen Bruderhalde, et distrikt i Hinterzarten i distriktet Breisgau-Hochschwarzwald. Ved hans dørtrin står titiseeren. Og virksomhedens grundlægger er overbevist: "Her kan jeg bare arbejde mere kreativt, det er som en maler." Vollmer administrerer yoose3D, hvis fire ansatte producerer 3D-animationer til tv- og industrivirksomheder.

spoods.de

Begge mellemstore virksomheder længes efter internetadgang med 50 megabits per sekund. Dette skulle være tilfældet indtil 2018, lover den føderale regerings digitale dagsorden. Fischer håber dog ikke meget: "Vi har allerede oplevet mange dagsordener, og selv de mindste ord er blevet efterfulgt af gerninger."

Iværksættere er ressourcerige. Fischer bruger internetadgang via satellit i den nordlige Schwarzwald. Hvis det fungerer godt, er en overførselshastighed på 10 Mbps mulig. Men inden en videokonference med en af ​​hans ti ansatte, der bor i Helsinki, ser Fischer på vejrrapporten. "Når en storm er i dragt, brydes forbindelsen hurtigt, og når det sene efterår hænger den høje tåge i dalen, siger vi god nat."

For at kunne sende 3D-film fra Schwarzwald via Internettet har Vollmer bundtet tre DSL-linjer med 1 MBit / s hver. Han betaler omkring 150 euro om måneden, men når ikke næsten transmissionskapaciteten som en konkurrent i byen.

Ligestilling af muligheder for små virksomheder i landet kræver den føderale sammenslutning IT-middelklasse (BITMi). Hans næstformand Martin Hubschneider kritiserede i en samtale med nyhedsagenturet dpa, at "den til tider eventyrlystne dårlige bredbåndsdækning af landdistrikter fører til en fordrejning af konkurrencen og til yderligere migration af befolkningen til byerne." Nu håber foreningen, "at politikken når sit mål og i 2018 er landsdækkende, billigt bredbåndsinternet tilgængeligt."

Hvordan kan dette opnås? "Fiber ville være den kongelige vej, " svarer Fischer. "Men dette er kun muligt med massive offentlige investeringer." Kommercielle sælgere som Deutsche Telekom har gentagne gange oplyst, at sådanne investeringer kun vil betale sig, hvis efterspørgslen er tilsvarende høj - hvilket næppe er tilfældet i landsbyen. Realistisk ser ud til at være dækning med mobilteknologien LTE - som også startede ved deres start for at lukke hullerne i landdistrikterne.

Indtil videre skal imidlertid tjene på Titisee ofte stadig postkontoret som stopgap: Hvis Vollmer en kunde så hurtigt som muligt for at sende en film med et par hundrede gigabyte, pakker han dataene på en ekstern harddisk og sender dem ud med ekspresforsendelse. Det digitale samfund er på en eller anden måde anderledes. (Dpa / tc)