Anonim

Færre kvinder sidder på eksekutivgulvet i Tysklands største børsnoterede selskaber. Andelen af ​​kvindelige bestyrelsesmedlemmer faldt lidt til knap seks procent inden for et år, som konsulentfirmaet Ernst & Young sagde i en analyse præsenteret torsdag.

I bestyrelserne var kvinder markant mere repræsenteret: ifølge en undersøgelse foretaget af Wirtschaftsdatenbank Bürgel var deres andel 17, 1 procent. På nuværende tidspunkt er mindst 24, 7 procent af Dax 30-virksomhederne kvinder.

spoods.de

I de 160 virksomheder, der udgør Dax, MDax, SDax og TecDax, var slutningen af ​​juni 38 ud af 651 bestyrelsesmedlemmer kvinder. For et år siden var den 42 ud af i alt 668. Andelen faldt således lidt fra 6, 3 til 5, 8 procent.

Ifølge Ernst & Young var 29 procent af de kvindelige medlemmer af direktionen ansvarlig for finansiering, tre procentpoint mere end i juni 2013. En operationel funktion ville have været 29 procent (foregående år: 21 procent). Kun 18 procent (foregående år: 24 procent) af kvinderne i de 160 medlemmer af direktionen ledede personaleafdelingen.

Et andet markant træk var, at der inden for telekommunikationsindustrien (19 procent) og i transport- og logistikbranchen (17 procent) var mange flere bestyrelseskvinder end i industrien (3 procent), råvareindustrien eller informationsteknologi (to procent hver).

 1. De øverste kvinder i den tyske IT-branche
  Se, hvem der er en af ​​Tysklands største IT-ledere for os.
 2. Kim Hammonds, COO Deutsche Bank
  Kim Hammonds tiltræder Deutsche Bank bestyrelse i 2016 som den nye Chief Operating Officer (COO). Hun er i øjeblikket Global Chief Information Officer og Co-Head Group Technology & Operations i Deutsche Bank. Hammonds kom i midten af ​​november 2013 fra flyproducenten Boeing, hvor hun også var CIO. For at tilegne sig den nødvendige krediterfaring, der kræves i bankloven for en bestyrelsesposition i en bank, vil Hammonds oprindeligt fungere som hovedrepræsentant i begyndelsen af ​​2016.
 3. Zvezdana Seeger, snart i bestyrelsen for Postbank
  I december 2015 vil Zvezdana Seeger oprindeligt være den autoriserede repræsentant for Postbanks IT-driftsafdeling. Senere skulle hun rykke op på bestyrelsen. Indtil videre er hun Transformation Officer hos DHL i Berlin. I tidligere positioner var økonomen blandt andet CIO hos bompengesystemoperatøren Toll Collect og bestyrelsesmedlem i T-Systems og Arcandor.
 4. Martina Koederitz, administrerende direktør, IBM
  Martina Koederitz fulgte i maj 2011 Martin Jetter og er dermed den tyske IBM-chef. Hun var kandidat i forretningsadministration og ledede virksomhedens salgsorganisation i oktober 2010. I 2007 arbejdede hun som udøvende assistent i staben hos IBM-chef Samuel Palmisano i det amerikanske hovedkvarter.
 5. Ursula Soritsch-Renier, CIO Sulzer
  Computerforskeren begyndte sin professionelle karriere hos Philips, først i Wien, derefter i Brugge og på virksomhedens hovedkvarter i Eindhoven og til sidst i Boston, hvor hun allerede blev udnævnt til Director Information Management. Derfra flyttede østrigeren til et schweizisk firma for første gang: hun ansat som Global Head IT-strategi hos Novartis i Boston. I denne egenskab udløste hun Sulzer Managements interesse. Siden april 2013 har hun haft stillingen som CIO der.
 6. Claudia Nemat, bestyrelsesmedlem Europa, Deutsche Telekom
  Claudia Nemat har været medlem af direktionen for Deutsche Telekom AG siden oktober 2011 og er ansvarlig for forretningsområdet Europa. Tidligere havde hun forskellige positioner i McKinsey. Der arbejdede fysikeren som konsulent med spørgsmål om lederskab og performancekultur og mangfoldighedens indflydelse på virksomhedens succes.
 7. Angela Gifford, administrerende direktør i Hewlett-Packard GmbH, vicepræsident HP Software DACH
  Efter mere end 20 år med Microsoft sluttede Gifford sig til HP, hvor hun som medlem af bestyrelsen administrerer softwaredistribution i DACH-regionen (Tyskland, Østrig, Schweiz). Senest arbejdede Gifford for Microsoft som medlem af den øverste ledelse og seniordirektør for Europa, Mellemøsten og Afrika (EMEA). Derudover havde "Årets leder 2009" en position i bestyrelsen for turismegruppen TUI.
 8. Professor Anja Feldmann, TU Berlin
  Feldmann har været leder af afdelingen for "intelligente netværk" og "styring af distribuerede systemer" på Deutsche Telekom Laboratories siden 2006, et tilknyttet institut ved det tekniske universitet i Berlin. Tidligere arbejdede hun på universitetet i Saarland og ved det tekniske universitet i München. Hendes fokus er på internettrafikanalyse og modellering samt internet routing. Deres erklærede mål er mindre overbelastning og ulykker på fremtidens internet. Hendes arbejde blev tildelt Gottfried Wilhelm Leibniz-prisen, der er værd 2, 5 millioner euro.
 9. Ingrid-Helen Arnold, CIO og CPO, SAP
  Ingrid-Helen Arnold er medlem af SAP Global Managing Board, Chief Information Officer (CIO) og Chief Process Officer (CPO) i SAP SE. Hun blev udnævnt til Global Managing Board for SAP i maj 2014. Hun er uddannet inden for forretningsadministration og spiller en nøglerolle i SAPs forretningsomdannelse for kontinuerligt at forbedre og forenkle interne processer og systemer. Hun begyndte sin karriere inden for finansiering i Lafarge (Canada), før hun tiltrådte SAP i 1996. Siden da har hun haft forskellige positioner hos SAP: COO i Global Controlling, leder af Enterprise Analytics & Innovative Solutions og fra maj 2014 Chef for SAP Cloud Delivery and Services Organization.
 10. Anke Sax, CIO for Daimler Financial Services AG i Stuttgart
  Hun kommer fra Commerzbank AG, hvor hun var CIO for divisionen Commercial Banking. Før det var Sax chef for IT-kontrol i 2012, chef for it-omkostningsstyring i 2010 og chef for integrationsintegration i Tyskland i 2009. Før han kom til Commerzbank, arbejdede Sax for Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) i Stuttgart.
 11. Heike Niederau-Buck, CIO, Salzgitter AG
  I januar 2013 startede Heike Niederau-Buck (43) sit arbejde som CIO for Salzgitter AG. Samtidig blev hun administrerende direktør for it-datterselskabet Gesis (Gesellschaft für Informationssysteme mbH). Inden matematikeren flyttede til Salzgitter, var hun ansvarlig for den centrale procesdesign og it hos Göttingen bioteknologileverandør Sartorius som CIO siden januar 2009.
 12. Doris Albiez, næstformand og direktør Dell Tyskland
  Doris Albiez overtog stillingen som vicepræsident og administrerende direktør i Dell Tyskland i maj 2013 og er således ansvarlig for den overordnede ledelse af Dell i dette land. I denne nyoprettede position styrker hun det eksisterende managementteam med Barbara Wittmann, Mark Möbius og Jürgen Renz, som vil forblive i bestyrelsen som registrerede administrerende direktører. Albiez ledede IBM's Channel Business i Europa som vicepræsident Distribution Sales BPO og Midmarket indtil januar. Hun sluttede sig til Navigon i 2008 fra IBM til IBM Tyskland, hvor hun var aktiv indtil juli 2011 som vicepræsident Business Partner Organization & Mittelstand.
 13. Christiane Vorspel, CIO Investment Banking, Commerzbank AG
  Siden april 2015 har Christiane Vorspel arbejdet for CIO Investment Banking i IT hos Commerzbank AG. Efter at have studeret datalogi arbejdede mor til to børn i adskillige år som konsulent hos Andersen Consulting (Accenture) med fokus på at integrere it-systemer i finanssektoren. I 1995 flyttede hun til Commerzbank AG, hvor hun påtog sig forskellige opgaver inden for linjestyring, virksomhedsarkitektur og som projektleder. I 2009 blev hun en storstilet projektleder og ledede et IT-program fra 2011 til begyndelsen af ​​2013, der introducerede et bankdækkende ensartet billede af personlige og gruppesystemer.
 14. Christine Haupt, administrerende direktør, Computacenter
  Fra trainee til administrerende direktør - Christine Haupt har en spændende karriere med sin arbejdsgiver. Hun studerede fysik i Würzburg med fokus på medicinsk teknologi, før hun kom til Computacenter i 1997. Hun er nu ansvarlig for konsulent- og løsningsbranchen i virksomheden. Et særligt fokus er på emnet videnstyring i IT og promovering af kvindelige junioransatte i teknologiske erhverv.
 15. Laurie Miller, CIO, Bayer MaterialScience
  Laurie Miller overtog stillingen i februar 2013, officielt udnævnt til leder af organisation og informationssystemer. Indianeren Laurie Miller har været i Bayer-gruppen siden 1998. Før sin udnævnelse som CIO var Miller, der har en MBA i markedsføring, ansvarlig for centrale ERP-processer hos servicedatterselskabet Bayer Business Services.
 16. Professor Claudia Eckert, GI-vicepræsident, Fraunhofer forskningsinstitution AISEC
  Claudia Eckert er ikke kun leder af Fraunhofer AISEC (forskningsinstitutter for anvendt og integreret sikkerhed) i Garching nær München, men siden 2008 er hun også ansvarlig for formanden for sikkerhed i computervidenskab ved det tekniske universitet i München. Hun er den eneste kvinde i bestyrelsen for Society for Informatics (GI).
 17. Marianne Schröder, IT-manager Heinrich Eibach
  Siden 2003 har Marianne Schröder været ansvarlig for IT hos Heinrich Eibach GmbH, en producent af ophængs- og affjedringssystemer til bilindustrien. I 2006 blev IT-manageren hædret i "Årets CIO" -konkurrence i SMV-kategorien. Før sin nuværende stilling arbejdede datalogikeren som softwareudvikler hos Open Exchange og som IT-projektleder hos Werth-Holz Holding GmbH.
 18. Gabriele Riedmann de Trinidad, leder af Group Business Unit Energy, Telecom
  Gabriele Riedmann de Trinidad har en kandidatgrad i elektroteknik. Før hun kom til Deutsche Telekom som chef for Group Energy, arbejdede hun for Siemens og Nokia Siemens Networks i forskellige lande. Hun havde adskillige lederstillinger med fokus på implementering og styring af internationale telekommunikationsprojekter.
 19. Marika Lulay, COO GFT Technologies
  Som Chief Operating Officer (COO) har den uddannede computerforsker været ansvarlig for Services-divisionen, stor kundestyring og de centrale områder inden for teknologi og kvalitetsstyring siden 2002. Lulay har arbejdet i branchen i over 25 år, inklusive Cambridge Technology Partners og Software AG.
 20. Angela Weissenberger, CIO, Stada
  Siden april 2010 har Angela Weißenberger været ansvarlig for IT af lægemiddelproducenten Stada. Weißenberger havde tidligere fået erfaring med CIO's opgaver på Lorenz Snack World. Hun er uddannet inden for økonomi og matematiker, hun har været ansvarlig for IT siden 2001 og var så succesrig, at hun gentagne gange blev hædret i CIO of the Year-kategorien i kategorien Large Enterprise.
 21. Victoria Ossadnik, medlem af ledelsen Microsoft
  Dr. Siden oktober 2011 har Victoria Ossadnik (45) været ansvarlig for servicesektoren hos Microsoft Tyskland som medlem af direktionen. Ph.d. i fysik, senest vicepræsident, Technology Consulting Nordeuropa i Oracle, var blandt andet ansvarlig for integrationen af ​​BEA Systems og har med succes implementeret en række reorganiseringsprojekter i Tyskland og i udlandet. Før Oracle arbejdede Ossadnik for CSC Ploenzke.
 22. Pamela Herget-Wehlitz, Centerleder IT MTU Aero Engines
  Pamela Herget-Wehlitz har været den nye centerchef IT hos den München-baserede motorproducent MTU Aero Engines siden februar 2015. Hun kommer fra virksomheden og var sidst chef for Corporate Quality. Herget-Wehlitz arbejdede i ti år i forskellige lederstillinger hos den München-baserede bilfabrikant BMW inden for ingeniørarbejde og intern rådgivning. I 2001 flyttede hun til MTU Aero Engines AG, hvor hun havde forskellige ledende stillinger, herunder teknik, design, kvalitet og it. TU Berlin Aerospace Engineering og fik derefter en doktorgrad fra TU München ved Institut for Rumteknik inden for systemteknik.
 23. Barbara Lix, administrerende direktør, PricewaterhouseCoopers cundus AG
  Barbara Lix er medlem af direktionen i PricewaterhouseCoopers cundus AG, et konsulentfirma med speciale i forretningsinformation. Hun er ansvarlig for verdensomspændende markedsføring, forretningsenheden "Financial Close and External Reporting" samt datterselskaberne i USA, Canada, Storbritannien og Schweiz. Ved udgangen af ​​2011 havde hun været ansvarlig for salg af cundus og udviklingsområdet for standard software, som hun derefter solgte til SAP. Inden uddannelsen arbejdede erhvervsadministratoren med succes i toplederstillinger hos Siemens, Siebel og Software AG.
 24. Vera Schneevoigt, koncerndirektør Fujitsu
  Vera Schneevoigt har været præsident Fujitsus internationale produktforretning siden februar 2014 som Executive Vice President. Hun er medlem af direktionen i Fujitsu Technology Solutions GmbH og er ansvarlig for forskning og udvikling, indkøb, produktion samt styring af kvalitet og forsyningskæden. Tidligere var manageren ansvarlig for den tyske forretning inden for Siemens Enterprise Communications (SEN).
 25. Helene Lengler, vicepræsident for Sales Fusion Middleware i Oracle Tyskland.
  Helene Lengler har arbejdet hos Oracle siden oktober 1998. Til at begynde med var hun ansvarlig for distributionen af ​​forretningsbank- og forsikringssoftware, før hun tiltrådte som chef for telekommunikation, medier og værktøjer. I sommeren 2003 begyndte Helene Lengler at oprette internet- og telefonsalgsorganisationen OracleDirect for Nordeuropa. I 2007/2008 udvidede hun sit aktivitetsområde til Vesteuropa og introducerede i denne position en innovativ flerkanals distributionsmodel for den øverste middelklasse. Helene Lengler har ledet middleware-forretningen for Tyskland siden 2008 og har været ansvarlig for Nordeuropa siden 2011.
 26. Elke Frank, leder af Group Performance Development, Deutsche Telekom
  I november 2015 dr. Elke Frank er leder af Group Performance Development. Frank har adskillige års erfaring i personalearbejde i internationale selskaber. Siden august 2013 har doktorgraden arbejdet for Microsoft Tyskland som Senior Director Human Resources og medlem af bestyrelsen. Frank havde oprindeligt forskellige ledelsesfunktioner hos Daimler AG. I 2004 flyttede hun til Mercedes-datterselskabet AMG som Senior Director HR, Legal & Compliance. I 2010 sluttede hun sig til Carl Zeiss Vision. Der var hun vicepræsident for menneskelige ressourcer for hele HR-arbejdet i virksomheden.
 27. Dr. Andrea van Aubel, IT-direktør hos Axa Konzern AG
  Dr. Andrea van Aubel blev udnævnt til efterfølger for Jens Wieland i Axa-gruppen i Köln i august 2012. Hun har en doktorgrad i erhvervsmatematik og er ansvarlig for it og processtyring. Van Aubel har arbejdet i forsikringsbranchen siden 1993 og haft de første lederstillinger hos den tyske Herald. Senest arbejdede hun for Zurich Group som Chief Operating Officer (COO) Life for Tyskland og Schweiz. Hun var ansvarlig for kundeserviceliv og processer / industriteknik.
 28. Gabriele Ruf, direktør ITM & ITI, Daimler
  Gabriele Ruf har været chef for ITM (Information Technology Management) og ITI (IT Infrastructure and Operations) på Daimler siden juli 2011. Tidligere arbejdede matematikeren som daglig leder og medlem af bestyrelsen ved UniCredit i München. Hendes ansvar var inden for infrastrukturstyring og kundeservice. Samlet set har Ruf næsten 30 års ledelse og it-erfaring i et internationalt miljø.
 29. Marianne Janik, Senior Director Public Sector, Microsoft Germany GmbH
  Marianne Janik har været medlem af direktionen i Microsoft Tyskland siden maj 2011 som Senior Director Public Sector. Janik er ansvarlig for den offentlige administration, uddannelse og sundhedsydelser. Før hun kom til Microsoft, arbejdede hun hos Daimler Benz AG, ESG GmbH og Elster GmbH.
 30. Ina Kirchhof, COO, Ergo
  Siden september 2009 har Ina Kirchhof været Chief Operating Officer (COO) i Ergo Insurance Group. Hun er også administrerende direktør for Itergo Informationstechnologie GmbH med ansvar for IT-strategidrift. Som erhvervsøkonom har hun tidligere fået rig erfaring med virksomheder som Accenture og dens forgænger Andersen Consulting.
 31. Catharina van Delden, Innosabi
  Kvinde under 30 år, IT-grundlægger: Med disse attributter er Catharina van Delden en eksotisk i Bitkom-bestyrelsen. Hun er administrerende direktør for Münchens opstart Innosabi, som er specialiseret i crowddsourcing, og har en Executive MBA i innovation og forretningsskabelse.
 32. Anke Domscheit-Berg, uafhængig konsulent
  Anke Domscheit-Berg modtog Berlin Women's Prize i 2010 for sine mange års dedikation til ligestilling og netværk af kvinder i erhvervslivet. Før hun kom til Micorosft i 2008, var hun allerede hos Accenture og McKinsey. I begyndelsen af ​​2011 startede fru Anke Domscheit-Berg sin egen virksomhed og vil rådgive virksomheder om at udfylde vigtige stillinger hos kvindelige ledere og støtte kvinder i deres karriereplanlægning.
 33. Christina Peters, Chief Private Officer, IBM
  Christina Peters, tidligere seniorrådgiver for sikkerhed og privatliv, bliver IBMs nye Chief Privacy Officer for databeskyttelse og informationssikkerhed. Hun er ansvarlig for privatlivets fred for omkring 400.000 ansatte og tusinder af kunder. Hun administrerer også et globalt team af juridiske, sikkerheds- og it-eksperter hos Big Blue og er også ansvarlig for IBMs offentlige datasikkerheds- og privatlivsinitiativer. Advokaten begyndte sin IBM-karriere i 1996 i den tyske juridiske afdeling efter at have arbejdet som kollega i Robert Bosch Foundation for Deutsche Telekom og Bundeskartellamt.
 34. Christiane Benner, bestyrelse, IG Metall
  Hun er født i Aachen og har været medlem af bestyrelsen for IG Metall siden oktober 2011. Efter sin bacheloruddannelse i sociologi rejste Benner et år til Amerika. Foruden sin bachelor i kunst med fokus på kønstudier afsluttede hun en praktikplads ved en borgerrettighedsorganisation. Tilbage i Tyskland var Benner også i stand til at bidrage med sit sociale engagement som projektsekretær i IG Metall med fokus på ungdomsarbejde og støtte til it-virksomheder. Før hun blev indkaldt til bestyrelsen, var hun afdelingsleder for kvinder og ligestillingspolitik. En stor bekymring for hende er at vinde flere kvinder til IG Metall.
 35. Barbara Saunier, CIO, Beiersdorf AG
  Barbara Saunier har været CIO hos Hamburger Beiersdorf AG siden april 2010. Hun er også administrerende direktør for Beiersdorf IT-datterselskab Beiersdorf Shared Services GmbH (BSS). Matematik- og filosofilæreren begyndte i 1984 i IT-afdelingen i Beiersdorf og har udviklet sig hurtigt fra programmerer til projektleder og landskoordinator.
 36. Helga Schwitzer, bestyrelsesmedlem, IG Metall
  Helga Schwitzer har været administrerende direktør for IG Metall siden november 2007. Siden 1990 har hun arbejdet som æresdommer ved Federal Labour Court i Erfurt.
 37. Catrin Hinkel, administrerende direktør Kommunikation & High Tech, Accenture
  Catrin Hinkel er administrerende direktør hos Accenture og er leder af divisionerne Health & Public Services og Human Capital & Diversity i Tyskland, Østrig og Schweiz. Hun har over 20 års omfattende arbejdserfaring med kunder fra forskellige brancher såsom telekommunikation, forsyningsselskaber, kemikalier, high tech og offentlig service. Indtil 2010 var hun ansvarlig for Accentures hele SAP-implementeringsvirksomhed i tysktalende lande. I december 2007 blev Catrin Hinkel hædret som repræsentant for "Generation CEO". Dette initiativ forbereder håndplukkede kvindelige ledere til øverste etage i virksomhedens hovedkvarter gennem coaching og netværkssamarbejde.
 38. Petra Karbenk, CIO, Unilever DACH og Benelux
  Et af Petra Karbenks største projekter, IT-direktør i fødevarevirksomheden Unilever, var fusionen af ​​IT-systemerne mellem Unilever og Bestfoods. I 2006 var hun en af ​​de tre kvindelige vindere af prisen "Årets CIO".
 39. Petra Heinrich, næstformand for partnere & alliancer EMEA, Red Hat
  Petra Heinrich, som vicepræsident for partnere og alliancer hos Red Hat i EMEA-regionen, har udviklet partnerbranchen og har udvidet den markant i de senere år. Hun begyndte sin karriere som partner manager hos Lotus Development. Efter overtagelsen af ​​Lotus af IBM ledsagede hun integrationen af ​​Lotus-partnerne og var ansvarlig for partnerbranchen. Hun arbejdede derefter i senior salgs- og marketingstillinger hos Novell og Open-Exchange GmbH, før hun tiltrådte Red Hat i 2007.
 40. Gabriele Welt, CIO, Sanofi Aventis Pharma Tyskland
  Fru Gabriele Welt er CIO hos Sanofi Aventis Pharma Tyskland og forvalter et it-budget på mere end 50 millioner euro.
 41. Glemte vi nogen?
  Skriv derefter en e-mail til redaktøren.

Det tyske institut for økonomisk forskning (DIW) forventer et midlertidigt lavet for kvinderne. Hun var overbevist om, at det var "ikke en generel tilbagegående tendens, " sagde DIW-forskningsdirektør Elke Holst. I to Dax-virksomheder vil snart blive tildelt to bestyrelsesposter til kvinder, tilføjede hun.

Kønsprocenten, der er planlagt af den føderale regering, med mindst 30 procent kvinder i bestyrelser, har allerede nået ti af de top 30 Dax-virksomheder: Commerzbank, Adidas, Allianz, Deutsche Bank, Deutsche Post, Telekom, Lufthansa, Merck, Munich Re og Henkel. (Dpa / tc)