Anonim

Peter Bittner søger på skærmen med et sort forstørrelsesglas. Endelig vises den ønskede kommando under det tykke glas. ”Det er let, ” siger han tilfreds og klikker. Bittner og otte andre seniorer sidder foran en række blanke computere og ser koncentreret på skærmene. "Vi var lige i vores postkasse, og nu går det til skriveprogrammet, " siger 73-åringen og lægger sit forstørrelsesglas til side.

Bittner og hans kolleger kalder sig Senior Computer Club. For fem år siden blev klubben grundlagt i Berlin-Mitte på initiativ af nogle ældre under paraplyen af ​​Kreativhaus eV. I mellemtiden mødes næsten 60 medlemmer mellem 57 og 87 år og organiserer sig.De øver brugen af ​​computer og tablet sammen eller mødes til Wikipedia Stammtisch.

For et projekt, seniorer allerede daddelten med studerende (PDF-link) på pc'en. Reaktionen på onlinespilene var temmelig blandet. Alt for ofte er historier og karakterer skræddersyet til unge, siger klubkoordinator Günter Voß. "Hvis for eksempel bedstefar kommer i nogle af kampene, vil han være en smule dorky, hvilket ikke gik godt."

spoods.de

64-åringen er en venlig mand med en imponerende hvid overskæg. Han kender klubben i årevis og ved, hvad der er meget populært hos seniorer. "Det virkelig store hit er alt, hvad der drejer sig om digital fotografering."

I mellemtiden foretager nogle medlemmer regelmæssige ture til monumenter i regionen for at illustrere posterne om bygningerne i online ordbogen Wikipedia. Christa Starke elsker også at arbejde med det digitale kamera. ”Jeg tænkte: Jeg kan tage billeder, men hvad gør jeg med billederne, ” siger den 77-årige. I mellemtiden er hun fortrolig med billedredigering og skaber slideshows af sine fotos.

Men for mange er klubben den eneste chance for ikke at miste forbindelsen. "Folk kommer til os, fordi de er klar over, 'jeg låser mig ud, '" siger Voss. "De er ikke bange, men hæmninger af forskellige slags." Især for ældre, der er bundet til deres hjem, er internettet ofte den eneste måde at holde kontakten med vidt spredte pårørende.

"En gang havde jeg en sag, hvor manden døde, og kvinden ikke kunne få adgang til bankkontoen mere." Klubben tilbyder efteruddannelse for ældre i en tid, hvor online-bank er en selvfølge, og personlig service gemmes. "Det er nu så langt, at du skal betale folk i skranken."

Dette giver mange ældre mennesker med enorme problemer. Ifølge Federal Statistical Office brugte knap halvdelen af ​​mænd over 65 år internettet i første kvartal sidste år. For kvinder i samme aldersgruppe var det kun 28 procent.

Peter Bittner, manden med lupen, går regelmæssigt til Internettet for at skrive mails eller for at bestille noget på Amazon. For på vejen har han købt en tablet. "Jeg ser dårligt, og det kan udvides godt."

Men ikke alle nye udviklinger er populære hos ældre. Online netværk som Facebook ses kritisk. "Jeg har en anden idé om venskab, " siger en dame med velplejet hvidt hår. Anonymiteten i netværket er ikke god, siger Voß. Derudover forstyrrer seniorerne rapporter om manglende databeskyttelse og afsløringer om spionage til den hemmelige tjeneste.

I klubrummet afsluttes banen. Deltagerne trækker forsigtigt beskyttelsesdæksler over de meget polerede computere. På en væg hænger et broderibillede, der minder om mormors gamle husvelsignelse. "# 25: Med et kort telefonopkald kan en uendelig kæde af frustrerende e-mails" broderes kærligt på det. I et projekt broderede nogle seniorer regler for Internettet - en smule analog nostalgi i en digital verden. (Dpa / tc)