Anonim

Den amerikanske hemmelige tjeneste NSA har udspioneret en forsker fra stationerne NDR og WDR en studerende fra Erlangen, der beskæftiger sig med privatlivets fred på Internettet. Sebastian Hahn driver en server til anonymiseringsnetværket Tor, der giver brugerne mulighed for at dække deres spor på Internettet. Han var efter kansler Angela Merkel det andet kendte offer for NSA i Tyskland, rapporterede tv-stationerne.

Alle brugere, der får adgang til serveren leveret af Hahn, vil blive specielt markeret af NSA og deres forbindelser gemt, rapporterede tv-stationerne torsdag. NSA filtrerer brugerne af anonymiseringsnetværket ud. Disse endte i en speciel NSA-database. Hver dag får hundreder af tusinder af brugere adgang til Hahns server alene.

spoods.de

Målet med spejderingen er at "finde potentielle Tor-klienter", dvs. mulige brugere af anonymiseringstjenesten. Dette kan læses i et uddrag fra programkoden, der blev vist i ARD morgenmagasinet.

Hahn kaldte spioneren "chokerende". ”Det er en enorm invasion af mit privatliv, ” fortalte han tv-selskabet. Alle forbindelser fra serveren, som han kører i Tyskland, vil blive optaget af en udenlandsk efterretningstjeneste.

 1. Den lille ABC fra NSA-affæren
  Det tyske presseagentur (dpa) har sammensat et lille ABC med de vigtigste forkortelser af NSA-spionskandalen …
 2. A - lytter
  Dette skal gøre for Tyskland sandsynligvis den mest smertefulde åbenbaring - kansler Angela Merkel blev tilsyneladende opfanget i årevis af det amerikanske efterretningsbureau NSA.
 3. B - rygrad
  Dette er navnet, der er givet til de linjer, der forbinder servere og netværk. De er rygraden på Internettet, som det engelske udtryk antyder. NSA og GCHQ trykker direkte på.
 4. C - kodenavn
  Med NSA-skandalen kom oversvømmelsen af ​​forkortelser. Men navnene på databaserne og programmerne har det hele. Ud over PRISM eller XKEYSCORE er der også DEWSWEEPER, BLACKHEART, ANCHORY, PINWHALE, SCISSORS, PRINTAURA eller GRUNDLØS INFORMANT.
 5. D - "Doritos"
  Tortillachips savnet af NSA-afsløreren Edward Snowden i hans asyl i Moskva. Tyske besøgende hos den grønne politiker Hans-Christian Ströbele bragte ham i efteråret med nogle.
 6. E - Echelon
  Pioneren inden for dagens overvågningsinfrastruktur. Systemet, kodenavnet Echelon, har holdt øje med kommunikationen af ​​østblokken siden 1960'erne. Over tid var det fokuseret på satellitkommunikation.
 7. F - Fem øjne
  Alliance af efterretningsbureauer i USA, England, Canada, New Zealand og Australien. Medlemmerne udveksler information og spionerer ikke over hinanden.
 8. G - GCHQ
  Regeringskommunikationshovedkvarteret (GCHQ) var stort set ukendt for offentligheden indtil denne sommer. Nu vides det, at briterne formodes at være endnu bedre til at tappe glasfiberkabler end den amerikanske kollega NSA.
 9. H - Hawaii
  Hvis navnet på øen falder, tænker man snarere på at surfe på grund af intelligensarbejde. På Hawaii er imidlertid en vigtig base af NSA, hvor Edward Snowden arbejdede indtil hans flugt med tusinder af dokumenter.
 10. Jeg - informant
  Snowden understreger, at han ikke var en afleder og ikke en forræder, men en varsling (informant), der ønskede at stoppe en ulovlig handling fra myndighederne. De amerikanske myndigheder ser det anderledes og ønsker, at Rusland overleverer det.
 11. J - journalist
  Reporteren Glenn Greenwald blev verdensberømt, fordi Snowden valgte ham som partner i udgivelsen af ​​NSA-papirerne. I mellemtiden forlod han sit job hos den britiske "Guardian" og bygger en ny medieorganisation.
 12. K - konsekvenser
  Konsekvenserne af afsløringerne er stadig uforudsigelige. Europa leder efter endnu mere privatliv, brugere er blevet mere mistænkelige overfor onlinetjenester fra Amerika.
 13. L - løgne
  Hvis han vil vide, hvad Angela Merkel synes, spørger han hende simpelthen, sagde præsident Barack Obama om sommeren. Senere kom det ud, at NSA Merkels mobiltelefoner sandsynligvis havde lyttet i årevis. Selv over 30 andre seniorpolitikere kan føle sig forrådt.
 14. M - MUSKULÆR
  Et af de NSA-programmer, der havde forårsaget den højeste skandale. Ifølge afsløringerne blev data scannet direkte mellem Googles og Yahoos datacentre. Virksomhederne modvirker nu kryptering.
 15. N - NSA
  National Security Agency blev grundlagt i 1950'erne. På det tidspunkt var et primært mål at knække udenlandsk kryptering og at gøre de egne kryptosystemer mere sikre.
 16. O - Åbenbaring
  I hvilket omfang NSA kan hente dataene fra Internettet chokerede selv de mest opvaskede eksperter. ”Det er en dimension, som vi ikke forventede, ” sagde den russiske virusjæger Eugene Kaspersky.
 17. P - PRISM
  Langt det mest kendte navn på et NSA-program. PRISM bruges til at hente data fra internetgrupper som Google, Yahoo, Microsoft eller Facebook. Virksomhederne understreger, at de kun lægger data i retssager fra sag til sag.
 18. Q - kilder
  I den nye verden af ​​langtrækkende NSA-overvågning kan alle, i modsætning til tidligere målrettet spionage, være en kilde. Computere genkender mønstre i oversvømmelsen af ​​data fra alle områder.
 19. R - Rusland
  Den tidligere anden supermagt ved siden af ​​USA spiller en vigtig rolle i Snowden Affair. Selv i Hong Kong siges han at have gemt sig i det russiske konsulat, senere blev han tildelt asyl fra Moskva i et år efter at han var strandet i lufthavnen.
 20. S - Safe Harbor
  Blandt andet siger EU-USAs Safe Harbor-aftale, at amerikanske internetfirmaer er forpligtet til at overholde visse personlige standarder. Efter afsløringerne bliver krav højere for at genforhandle det.
 21. T - Tempora
  Programmet for den britiske hemmelige service GCHQ til aftapping af glasfiberkabler. Det skal have mulighed for at filtrere de rigtige datapakker fra informationsstrømmen, for eksempel via transatlantiske kabler.
 22. U - amerikanske borgere
  Er generelt tabu for NSA. Ifølge medierapporter blev deres data imidlertid indtaget igen og igen som en bifangst på trods af alle forholdsregler. Og muligvis var samarbejdet med den britiske GCHQ en omvej for at få data fra amerikanske borgere.
 23. V - kryptering
  Ifølge tidligere viden er kompleks kryptering stadig et problem for NSA. I overensstemmelse hermed er der en bevægelse til at sende så mange data som muligt i krypteret form. Dette er dog mindre praktisk i hverdagen.
 24. W - Wikileaks
  Offentliggørelsesplatformen er også aktiv i Snowden-sagen. Sarah Harrison, en fortrolig af Wikileaks-grundlægger Julian Assange, ledsagede Snowden i flere måneder på vej fra Hong Kong til Moskva.
 25. X - XKeyscore
  Systemet er et kerneelement i NSA-infrastrukturen. Det tjener til at løfte og evaluere de indsamlede data om målpersoner fra forskellige databaser.
 26. Y - Yahoo
  Blandt andre Internet-tungvægte som Google og Microsoft er online-pioneren faldet i skandalenes virvel. Kundernes svage tillid kan permanent skade virksomhederne.
 27. Z - krænkelse
  Åbenbaringerne har vejet tungt på forholdet mellem Europa og De Forenede Stater. Tillid skal genopbygges igen, sagde kansler Angela Merkel for eksempel. Der var også forslag om at suspendere forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA.

En anden IP-adresse er derfor også under Ausspähzielen. Det hører til den tyske hackerklub Chaos Computer Club. Begge IP-adresser vil være i koden til NSA-spyware XKeyscore.

Formanden for Miljøpartiet i NSA-undersøgelsesudvalget, Konstantin von Notz, beskrev processen torsdag i ARD "Morgenmagazin" som "ødelæggende". Forbundsregeringens eneste reaktion på NSA-sagen er, at borgerne skal beskytte sig selv på Internettet og kryptere deres data. "Og nu finder vi ud af, at de, der krypterer og bruger, overvåges, hvilket er pervers og vanvittigt."

Der har dog været adskillige indikationer på, at NSA specifikt er rettet mod Tor-netværket. Den hemmelige tjeneste forsøgte at knække selve softwaren, men mislykkedes med det, rapporterede den britiske "Guardian" sidste efterår. NSA havde ikke identificeret alle brugere af Tor. Ved at analysere datastrømmene kunne kun en "lille del" af brugerne identificeres, skrev avisen. (Dpa / tc)

 1. NSA-generalen prøver på ren tekst
  På Blackhat-konferencen lover NSA-chef Keith Alexander publikum oplysning. Det efterlader en hel del patos og en god magefølelse for amerikanerne i sidste ende. Beboere i andre lande er imidlertid næppe nye.
 2. Prisme og tempora - ingen stor overraskelse
  Spændingen er stor. Når alt kommer til alt er amerikanske og britiske efterretningsbureauer ganske komfortable med at lytte til "Internettet". Spioneringsprogrammerne Prism og Tempora har vist verden, hvad hemmelige tjenester kan og ønsker.
 3. Realtidsovervågning også i Tyskland?
  I Tyskland er det under visse betingelser muligt at overvåge borgerne. Hvilke love der gælder her, skal du diskutere de to advokater Michael Rath og Christian Kuss i et gæstebidrag.
 4. Kundedata er sikre hos os
  Den amerikanske regerings prisme-projekt har endnu engang vist, hvor sårbar databeskyttelse er i globalt netværkede IT-systemer. Vi har bedt tyske og tyske udbydere om at holde styr på kundedata.
 5. PRISM skaber en skygge over sikkerhedskonference
  I begyndelsen af ​​august mødes it-sikkerhedseksperter i Las Vegas for at diskutere de nyeste sårbarheder og trusler. I år blev konferencen overskygget ikke kun af PRISM-skandalen, men også af et dødsfald.
 6. Virksomheder er på udkig efter spejderskandalsikkerhed
  Uanset om Microsoft, Apple eller Google - USA-efterretning beslaglægger brugerdata fra amerikanske virksomheder. Dette bekymrer ikke kun privatpersoner, men også virksomheder. En chance for IT-sikkerhed "Made in Germany"?
 7. NSA kan fortsat overvåge telefonsamtaler med amerikanske borgere
  Den amerikanske hemmelige tjeneste NSA har lov til at overvåge amerikanske statsborgeres telefonsamtaler også i fremtiden i stor stil.
 8. CIO Association Voice trækker konsekvenser af NSA-programmet
  User Association Voice begyndte at gribe ind på det tidspunkt. Det gør han med hensyn til PRISM. Stemmetalsmand Thomas Endres opfordrer platformudbydere til at bidrage til uddannelsen.
 9. NSA-affære sænker tilliden til skyen
  Ifølge en undersøgelse er internetbrugere mindre villige til at gemme deres personlige oplysninger eksternt i den kommercielle sky på grund af NSA-fidus.
 10. SAP-chef ønsker europæisk aftale om trafik
  De nylige afsløringer om internetovervågning fra amerikansk efterretning giver medvind for europæiske skytjenester. Men SAP-co-chef Jim Hagemann Snabe advarer mod trusler om national unilateralisme uden ensartede standarder.
 11. Overvågede USA Merkels mobiltelefon?
  Obama har behandlet overvågningsskandaler fra sine hemmelige tjenester temmelig tilfældigt - og overlevet. Men nu er der mere og mere internationalt pres. Ikke kun fru Merkel er irriteret.
 12. Ex-chef for NSA og CIA aflyttes på toget
  Som leder af NSA var Michael Hayden ansvarlig for den mest magtfulde overvågningstjeneste i verden - nu lader han sig aflyse i et tog.
 13. Secusmart-chef: "Det var Merkels festtelefon"
  Secusmart laver tapsfaste mobiltelefoner til regeringen. Vores søsterpublikation CIO.de talte allerede inden den aktuelle Snowden-afdukning med administrerende direktør Hans-Christoph Quelle.
 14. Telekom arbejder på Allianz til tysk internet
  Rapporter om NSA-overvågning kunne splitte Internettet. Deutsche Telekom bygger en alliance for et netværk, hvor data ikke bør forlade Tyskland eller Europa.
 15. T-Systems konkretiserer rene rørplaner
  Efter at Telekom i medierne for deres ideer om et "sikkert tysk internet" blev stærkt kritiseret, har nu i det mindste T-Systems sine konkrete Clean-Pipe-planer for erhvervskunder.
 16. CSC har tappet i NSA-fælden
  "Süddeutsche Zeitung" (SZ) opretter en forbindelse mellem de amerikanske ordrer fra spiontjenesten NSA til IT-tjenesteudbyderen CSC og dens aktiviteter med tyske myndigheder. Der er ingen tegn på spontanabort som et resultat af kombinationen, men en hidtil uset mistanke.
 17. CSC-spionage: "Helt tænkeligt"
  IT-tjenesteudbyderen CSC er under mistanke om spionage. Klaus Plönzke, grundlægger af IT-konsulentfirmaet Ploenzke, der senere blev CSC Tyskland, betragter dette i samtale med COMPUTERWOCHE for at være udlandsk.
 18. Brug af internettjenester fortsætter på trods af NSA-skandale
  Internettjenester som e-mail nyder uafbrudt popularitet i Tyskland, selv efter skandalen med det amerikanske efterretningsbureau NSA.
 19. Online kriminelle skrider frem i skyggen af ​​NSA-affæren
  Da verden er forfærdet over afsløringerne om NSA-spionage, er online kriminelle lige så aktive som nogensinde. IT-branchen advarer mod at glemme det over spænding over statens overvågning.
 20. Kollektiv vrede fra NSA hjælper næppe mod terrorisme
  Efter at have analyseret 225 terroristsager i USA siden 2001, mener New America Foundation, at massesamlingen af ​​telefonsamtaler fra NSA ikke havde "nogen mærkbar indflydelse på at forhindre dem."
 21. CCC-talsmand: "Krypterer alt!"
  Kryptering for brugere, datatransparens for regeringer og virksomheder - det er vejen for Internettet, ifølge netværksaktivister fra Chaos Computer Club. "Vi har brug for kryptering overalt, " krævede CCC-talsmand Frank Rieger søndag på DLD Innovation Conference i München.
 22. "PRISM hjælper med at sælge affaldsprodukter"
  Sikkerhedsofficerer for britiske og amerikanske virksomheder ser ikke spionageaktiviteterne for deres hemmelige tjenester så kritiske som deres kolleger fra tyske stater.
 23. Efterretningsbureauer trykker på appdata
  Der er næppe noget område med digitalt liv, som ikke er blevet fanget af dataindsamlings-raseri fra det amerikanske efterretningsbureau NSA. Ifølge nye afsløringer påvirkes populære apps også - hvoraf mange indsamler mere information, end brugeren er opmærksom på.
 24. Angry Birds-producenter afviser snooping-beskyldninger
  Skaberne af Angry Birds har nu kommenteret rapporterne om, at efterretningsbureauer spionerer efter brugere af de populære spil-apps.
 25. NSA-affære dæmper efterspørgslen efter skytjenester
  Interessen for skytjenester i Tyskland er blevet kraftigt dæmpet som følge af NSA-skandalen. Sammenlignet med det foregående år er brugen i virksomheder steget kun med tre procentpoint, siger brancheorganisationen Bitkom.
 26. Apple benægter samarbejde med NSA
  Apple har nægtet samarbejde med amerikansk efterretning efter de nylige afsløringer om NSA's evne til at tappe iPhones.
 27. NSA angriber computere og netværk på en målrettet måde
  Den amerikanske efterretningstjeneste NSA ser ikke ud til at stoppe med at udnytte sårbarheder hos producenter som Cisco eller Dell. Derudover udgav "spejlet" et katalog over spioneringsteknikker i NSA. Når og imod hvem dette blev brugt, forbliver åben.
 28. Ex-BND-chef: hemmelige tjenester og industriel spionage
  Den tidligere præsident for den føderale efterretningstjeneste, August Hanning, kaster lys over efterretningstjenestens rolle og betydning i industriel spionage.
 29. Lidenskabelig appel fra DLR-CIO Popp
  "Forsvar dig selv!" - Disse enkle ord opsummerer, hvad DLR-CIO Hans-Joachim Popp fortalte lytterne om industriel spionage og NSA.
 30. NSA ønsker, at kvantecomputer skal spioneres
  Efter de nylige rygter arbejder NSA på en kvantecomputer. Dette skulle også være i stand til at knække computere med høj sikkerhed i banker og regeringer.
 31. Snowden ringer internetfirmaer til kryptering
  Edward Snowden taler igen: Ved hjælp af en robot dukkede den tidligere efterretningsofficer op på TED-konferencen. Der advarede han mod at undergrave sikkerhedsstandarder på Internettet. Virksomheder er nødt til at beskytte deres brugere bedre.
 32. Duel af spioner - USA og Kina kæmper for cybermagt
  Nye åbenbaringer bringer igen det amerikanske efterretningsfællesskab ihjel. Deres mål: Kina. Washington havde gentagne gange brandet Beijing som en kilde til hackerangreb. Men Kina kunne kun lidt forstå USA. Landene leverer et våbenløb.
 33. NSA-skandale skader den amerikanske industri
  Store amerikanske it-virksomheder sammen med deres it-forening appellerer til amerikansk politik for at begrænse NSA-overvågning. Tabet af tillid blandt sydamerikanske og europæiske kunder var en skam for forretningen.
 34. Tyske skyudbydere scorer point med databeskyttelse
  NSA-skandalen har lagt en dæmper på cloud computing. Især i små og mellemstore virksomheder er modviljen mod at outsource data fortsat stor. Imidlertid viser vores realitycheck, at tyske skyudbydere kan score point i betragtning af den voksende betydning af sikkerhed og databeskyttelse.
 35. Webprotester mod NSA-overvågning
  Som en del af en verdensomspændende kampagne protesterer mere end 5.300 store og små webfirmaer og organisationer tirsdag mod NSA-overvågning.