Anonim

Tyskland er kun repræsenteret af en computer blandt de ti hurtigste supercomputere i verden. IBM "Juqueen" -faciliteten i Forschungszentrum Jülich rangerede igen ottende på listen over "TOP500", der blev præsenteret mandag med en ydeevne på 5 petaflops (quadrillion flydepunktoperationer i sekundet). Forskningsfaciliteten SuperMUC ved Leibnitz-datacenteret gled fra tiende til tolvte plads. Europas hurtigste computer er i Schweiz i Swiss Swiss Supercomputing Center (CSCS) i Lugano. Planten "Piz Daint" kommer til 6, 27 petaflops.

Kina holder derimod sin egen for tredje gang i træk med en supercomputer på toppen af ​​verden og holder konkurrencen langt bagud. Tianhe-2-anlægget fungerer ved 33, 86 petaflops ved National University of Defense Technology (NUDT) i Guangzhou. Med sin ydeevne er det næsten dobbelt så hurtigt som nummer to: "Titan" arbejder med 17, 59 petaflops på Oak Ridge National Laboratory og bruges af det amerikanske energiministerium.

spoods.de

USA placerer traditionelt de fleste supercomputere blandt "TOP500", denne gang er der 233 systemer. De Forenede Stater er repræsenteret i top ti med i alt seks supercomputere. Udover Kina, Schweiz og Tyskland indtager Japan også et sted. "K Computer" er på Riken Advanced Institute for Computational Science i Kobe og rangeres fjerde med 10.51 petaflops.

Mens 63 systemer var tilgængelige for et halvt år siden, er Kina allerede repræsenteret i "TOP500" med 76 supercomputere - og er således allerede på niveau med Storbritannien. Tyskland er til stede med 23 planter. Langt de fleste processorer ifølge udgiveren ifølge chipproducenten Intel (85, 4 procent). IBM Power-processorer tegner sig for otte procent, og AMD Opteron-processorer bruger kun seks procent af systemerne. 39 procent af systemerne kommer fra Hewlett-Packard (HP), 33 procent fra IBM, ti procent er bidraget af supercomputer-specialist Cray.

"TOP500" udgives to gange om året til åbningen af ​​den internationale supercomputingskonference (ISC), der finder sted skiftevis i USA og i Tyskland. Denne gang mødes supercomputereksperterne i Leipzig indtil den 26. juni. Listen går tilbage til initiativ fra Mannheim-dataforsker Hans Werner Meuer, der døde i januar. (Dpa / tc)