Anonim

Musikbranchen er i en fase af dyb forandring. Indtil videre har de fleste musikelskere ønsket at eje en CD eller filer personligt, så mange lytter nu til sange direkte fra nettet. Efterhånden som MP3 og de tilknyttede afspilningsenheder som iPod pløjede branchen en gang i fortiden, vil streaming igen ryste markedet. GfK-markedsundersøgere vurderer, at Tysklands streamingandel af musikomsætningen i 2018 vil stige til mere end en tredjedel i 2018. Den allerede stærke vækst vil accelerere markant. I 2013 var andelen kun fem procent. Streaming er stadig en niche i dette land. Alligevel.

Stream, det engelske ord for stream, betyder strømmen af ​​data. Og det flyder i film eller musik faktisk frodig. Kun det hurtige og mobile internet giver streaming-tilbud, dvs. muligheden for at lytte til sange eller se film direkte fra Internettet, attraktiv. Med udvidelsen af ​​netværket vokser rækkevidden - og dermed antallet af potentielle kunder til streamingtjenester som Spotify, Rdio, Juke, Simfy eller Deezer -. De er stadig små på verdensplan, har implementeret i 2013 ifølge brancheforeningen IFPI $ 1, 1 milliarder og havde 28 millioner brugere. Ikke desto mindre er den digitale revolution på musikmarkedet ved at gå ind i en ny fase, siger lederen af ​​Sony Music Entertainment Edgar Berger.

spoods.de

Fælles for tilbudene er abonnementsstrukturen: For et gebyr kan høres, danner ikke længere individuelle titler eller albums produktet, men adgangen. Dette ændrer ikke kun musikbranchen, men også mediescenen: Frem for alt får radioen mere konkurrence.

Ligesom RTL Group udvider også tv-gruppen ProSiebenSat.1 sin egen digitale forretning. Målet: at blive mere uafhængig af klassisk tv-reklame. München har også video- og musikmarkedet i betragtning. For cirka et år siden lancerede ProSiebenSat.1 sin egen streamingtjeneste, Ampya. I mellemtiden har stationsgruppen omorienteret og opgivet tjenesten til gengæld for en ikke-offentliggjort interesse i den franske tjeneste Deezer. Christian Wegner, digital direktør for tv-selskabet, ser dette som den bedste måde at "nå toppen i Tyskland, verdens tredje største musikmarked."

På cd'en har stadig ordet. To tredjedele af omsætningen kom fra den sølvfarvede disk i 2013 i Tyskland. "Musik at røre ved", som branchen kalder det, er fortsat trendy. GfK antager, at dette vil ændre sig. Fra 2012 til 2013 er andelen af ​​streamingtjenester i Tyskland allerede fordoblet. I 2018 ville han stige til 35 procent. Hvorvidt dette kun er til skade for CD'en, men endnu ikke identificeres fuldt ud, fordi streaming også gør download-konkurrencen. Download fra nettet har været kernen i Apples musikforretningsmodel i årevis. I Tyskland er andelen af ​​downloads næsten 18 procent.

Med internetbutikken iTunes havde Apple vendt musikbranchen. Men inden for streamingbranchen har den amerikanske gruppe hidtil lidt at tilbyde. Frem for alt kan dette være grunden til, at Apple lagde tre milliarder dollars på bordet for at købe musikfirmaet Beats. Selvom deres streamingtjeneste med kun 250.000 brugere er lille, men knowhowet er værdifuld for Apple. For forløberen Napster er det beviset for gennembrudet i tjenesterne. "Dette er et vigtigt vendepunkt, der giver endnu flere mennesker muligheden for at lytte til en hvilken som helst sang, uanset placering og timing, " sagde Napster manager Thorsten Schliesche for nylig ved Beats-køb. Spotify, det største eksempel på streaming-tilbud, har titusinder af millioner af betalende kunder og 30 millioner andre, der bruger tjenesten til gratis reklame.

Det store spørgsmål er, hvad fremkomsten af ​​de nye tjenester vil betyde for kunstnerne i sidste ende. Musikere som tidligere Talking Heads David Byrne og Thom Yorke fra Spotify kritiserer de lave indtægter hos Spotify og Co. Selvom de to medlemmer af bandet Daft Punk for næsten 105 millioner visninger af deres sang "Get Lucky" kun omkring 13.000 Dollarer ville få alle - hvordan er der for at overleve en mindre succesrig musik, kritiserer de. Udbydere tæller, årsagen til sådanne summer er også den høje andel af musikfirmaer i indtægterne. Derudover sikrer modellen kunstnere en stabil strøm af indtægter snarere end engangsbetalinger. (Dpa / tc)