Anonim

For mange online-shoppere er det daglig praksis. Du bestiller fra Otto, Zalando og Co. Sko, bluser eller skjorter i flere størrelser eller farver for at vælge derhjemme i fred, hvilket er bedst. Resten sendes tilbage. Dette er ikke et problem, fordi omkostningerne til returnering overtager onlineudbydere.

Men fra næste fredag ​​skal forbrugerne se lidt nærmere på online shopping, inden de trykker på købsknappen - i det mindste hvis værdien af ​​varer er over 40 euro. Dette skyldes, at onlineforhandlere også kan debitere deres kunder for tilbagevenden af ​​det nye EU-forbrugerdirektiv for disse produkter. Indtil videre var dette kun muligt for varer til en værdi af mindre end 40 euro. "Forbrugerne bør derfor kontrollere, før de bestiller, om afsenderen vil dække returomkostningerne i fremtiden, " råder Thomas Bradler, advokat ved Consumer Affairs Center i Nordrhein-Westfalen.

spoods.de

Det nye EU-forbrugerdirektiv (PDF-link) kunne teoretisk sætte en stopper for oversvømmelsen af ​​afkast i online-handel. Teoretisk. Fordi stort set intet burde ændre sig i mange udbydere. De store tyske internetforhandlere som Amazon, Otto eller Zalando har allerede annonceret at holde sig til de tidligere kundevenlige regler.

"Returnering er gratis for os, og at gøre uden disse tjenester er simpelthen ikke en mulighed for Otto, " siger virksomhedens talsmand Alexander Birken. Zalando ønsker også at fortsætte den gratis forsendelse. ”Vi lægger omklædningsrummet i stuen, ” siger en talsmand for virksomheden. Den frie returforsendelse er en central del af forretningsidéen. Og selv hos Amazon er der ifølge virksomheden i øjeblikket ikke planlagt nogen ændringer i forsendelsesbetingelserne.

Den ensartede tilgang af de øverste hunde bør sætte retningen for hele branchen. "De mange små leverandører har kun andet valg end at flytte ind. Hvis de pludselig ville returnere omkostninger, så er kunderne endnu mere til Amazon og Co, " sagde Gerrit Heinemann, direktøren for eWeb Research Center Niederrhein University.

Ifølge en undersøgelse foretaget af brancheorganisationen Bitkom vil næsten en tredjedel af forbrugerne kun købe i fremtiden hos online butikker, der tilbyder et gratis afkast. Og de fleste andre online-shoppere siger, at de ville tænke to gange på at bestille fra en leverandør, der ikke tilbyder et gratis retur.

Hvorvidt den tilsyneladende så kundevenlige afkastordning er imidlertid i det lange løb virkelig i forbrugernes interesse, er handelseksperten Heinemann i tvivl. "På længere sigt er det mere sandsynligt, at det at undgå returgebyrer hjælpe med at monopolisere online-handel, og det vil styrke de store aktører som Amazon eller Zalando yderligere, som vil være i stand til at håndtere de ekstra omkostninger med bedre købsbetingelser og mere effektiv behandling, " siger han. De mindre konkurrenter, der faktisk kunne repræsentere et alternativ for forbrugerne, har svært ved at klare det.

At den nye forordning overhovedet ikke har nogen virkning, er imidlertid endnu ikke afgjort. Kai Hudetz, administrerende direktør for det Köln-baserede forskningsinstitut ECC, der er specialiseret i online detailhandel, kunne forestille sig, at udbydere bruger de nye muligheder, i det mindste i individuelle tilfælde. "I fremtiden er det muligt, at der opkræves selektiv afkast på forbrugere, der i fortiden er blevet bemærket som særligt lette at gå på pension - som en uddannelsesforanstaltning, " mener han.

Også irriterende snarere end dyre er en anden ændring, der træder i kraft den 13. juni. "Tilbagekaldelse af købekontrakten kan ikke udtales i fremtiden ved den kommentarløse tilbagevenden af ​​produktet, " siger forbrugeradvokat Bradler. En formel tilbagetrækning er nødvendig. "Den bedste måde at indsende tilbageleveringen blot en note, som du tilbagekalder kontrakten, " rådgiver eksperten. Man behøver ikke angive en grund til tilbageleveringen. (Dpa / tc)