Anonim

Sovjetunionen med sin planlagte økonomi var ikke nøjagtigt stedet at forvente et af historiens mest succesrige computerspil. Men det var den Moskva-baserede programmerer Alexei Pashitov, der bragte livet for 30 år siden med "Tetris" det klassiske pentomino-puslespil med blokke, der falder ovenfra på en computerskærm. Det tog lang tid, før han fik lov til at tjene penge med sin idé. Andre tjente hundreder af millioner af dollars i mellemtiden. Selv efter 30 år klarer "Tetris" sig godt i branchen - trods konkurrencen fra sofistikerede smartphonespil.

Paschitnov havde en vision i begyndelsen af ​​80'erne, men kun den svagbårne sovjetiske computer "Elektronika 60" uden moderne grafik. I sin første "Tetris" -version af hæfteklammer fra 1984 blev konturerne af "Tetris" -blokkene derfor markeret. Pashitov reducerede figurerne fra fem til fire firkanter, hvilket gjorde i alt syv forskellige former mulige. Det fængslende spil spredte sig hurtigt i Moskva-computerkredse. Paschitnow var 28 år gammel på det tidspunkt. Han anede ikke, hvilken slags erhvervskriminalitet var ved at løsrive sin opfindelse.

spoods.de

Spillet nåede Vesten via Ungarn. Mirrorsoft, et selskab med den britiske mediemogul Robert Maxwell, sikrede computerrettighederne gennem en mellemmand. I det vestlige Paschitnow ville være blevet som en udvikler af et spil hit pludselig en millionær. I Sovjetunionen gik alle pengene til staten - og selv rettighedsforhandlingerne førte ham ikke, men et udenrigshandelsselskab med det ubeskrivelige navn Elektronorgtechnika, kort Elorg. Moskva-bureaukraterne havde oprindeligt lidt indsigt og kunne undslippe nogle penge: I Europa og Asien blev sublicenser solgt delvist uden deres viden. Så kom giganten Nintendo i spil.

Da Nintendo-manager Minoru Arakawa så "Tetris", vidste han: Dette er nøjagtigt det spil, han havde brug for til den kommende markedslancering af den mobile spilkonsol Game Boy i 1989. Han fremsatte et fristende tilbud til iværksætter Henk Rogers: Hvis han får "Tetris" -mobilenhedens rettigheder fra sovjeterne, ville Nintendo erhverve en licens fra ham. Allerede denne aftale gjorde Rogers rig: Han modtog en dollar for hvert solgt spil, skrev den amerikanske forfatter David Sheff i sin bog Game Over. Og Game Boy-versionen alene blev af med Nintendo 35 millioner gange.

Rogers gav også Nintendo rettighederne til Stationære konsoller. Russerne underordnede Maxwell-forhandleren et retrospektivt kontraktstilskud, hvor en computer udtrykkeligt blev defineret som en enhed, der inkluderer skærm og tastatur. Dette gjorde det muligt for dem at sælge konsolentrettigheder separat til Nintendo - de havde ikke et tastatur. Maxwell, der havde en god forbindelse til Kreml, blev rasende og bragte sagen til bordet på et møde med statsoverhoved Mikhail Gorbatsjov. Han håbede på et gunstigt resultat, hævdede Maxwell senere. I sidste ende hjalp det ikke: Rettighederne forblev hos Nintendo. Som et resultat måtte rivalen Atari ødelægge masser, der allerede producerede "Tetris" -spil.

Mens Moskva-bureaukrater og vestlige forretningsfolk snyder millioner, blev opfinderen Patschitnow simpelthen belønnet med en mere moderne computer. Han var temmelig glad for det på det tidspunkt, sagde programmøren: Han ville have været nødt til at arbejde 16 år for sin løn. Pashitnovs vestlige forhandlere beundrede, at han ikke var bitter. Når alt kommer til alt, gav hans børn fordel af Nintendo-konsoller, som ikke var tilgængelige i Sovjetunionen.

Først i 1996 vendte tidevandet for spilopfinderen, der aldrig kunne lande en lignende succes igen. Paschitnow og Rogers købte Elorg rettighederne til spillet og grundlagde Tetris Company. Det enkle spil viste sig at være utroligt holdbart. De solgte over 425 betalte downloads på mobiltelefoner, fortalte Rogers for nylig teknologibloggen "Re / code". (Dpa / tc)