Anonim

De Grønne afviser i øjeblikket den planlagte omkring 300 millioner euro dyre tekniske opgradering af Federal Intelligence Service (BND) til målrettet overvågning af sociale netværk og Internettet. "Før man debatterer om yderligere myndighed og yderligere penge til BND, skal først den parlamentariske kontrol fungere", krævede Grønnes partileder Anton gårdsrytter i en diskussion med det tyske pressebureau i Berlin. Han krævede en grundlæggende revision af det juridiske fundament for den tyske udenrigs efterretningstjeneste. "BND skal kontrolleres bedre."

"Det retlige grundlag for BND's arbejde er i øjeblikket så klodset, at det er forfatningsmæssigt, " sagde Hofreiter. "I en forfatningsstat bør en nyhedstjeneste ikke komme helt ud af kontrol og udvikle et eget liv." BND skal også overholde loven. "Vi kræver en snæver begrænsning af BND's opgaver og beføjelser." Detaljer bør udvikles i lovgivningsperioden.

spoods.de

BND arbejder blandt andet med et system til tidlig advarsel mod cyberangreb, oprettelse af en informationsring med internationale partnertjenester som det kontroversielle amerikanske nationale sikkerhedsagentur (NSA) og programmer til målrettet live-udforskning af sociale netværk.

Die neue BND-Zentrale in Berlin
Det nye BND-hovedkvarter i Berlin
Foto: BND Alexander Obst / Marion Schmieding

Hofreiter sagde, at BND indtil for nylig havde "heftigt benægtet at være involveret i ulovlig ringhegnning". Nu ønsker NSAs tjeneste at efterligne. Det argumenteres åbent, "at man ønsker at være" på lige vilkår "med NSA for at kunne tilbyde data til udvekslingen". Men han tvivler på, at det at observere sociale netværk i realtid vil give meget information. "Det er helt absurd at foregive, at total overvågning er mere sikker."

BND's eksterne kontrol med det parlamentariske kontroludvalg skal forbedres, så Bundestag kunne vide med sikkerhed "hvad BND gør der, " sagde Hofreiter. (Dpa / tc)