Anonim

Det stærkt integrerede blandede signal-kredsløb i 28-nanometer CMOS-teknologi annonceres i dag på IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Integrated High Frequency Integrated Circuit i Tampa Bay, Florida. Vigtige er sådanne specialiserede mikrochips ikke mindst i netværksknuderne på Internettet. Der er skiftende computere, der udveksler data via forbindelseslinjer lavet af fiberoptiske bundter - i form af moduleret lys i høj hastighed og lav dæmpning over lange afstande.

Glasfiberknipperne fornyes ikke konstant af omkostningsgrunde. I stedet arbejdes der for at øge gennemstrømningen af ​​de eksisterende linjer yderligere ved hjælp af stadig mere komplekse moduleringsmetoder. Dette kræver meget hurtige og højopløselige digital-til-analoge konvertere (DAC'er).

Den præsenterede chip opnår en konverteringsfrekvens på 100 milliarder konverteringer pr. Sekund (100GS / s). Til dette formål blev fire transducerkerner arrangeret i en indlejret geometrisk struktur og udsendt en ny analog spændingsværdi med intervaller på 10 picosekunder hver gang. For at opnå tilstrækkelig båndbredde på trods af den parallelle forbindelse af kernerne, var udgangene fra de fire kerner indlejret i en såkaldt kunstig linje, hvor de kapacitive belastninger i de enkelte konverteringstrin danner en bevægende bølgestruktur med passende induktorer forbundet i serie.

Med en nominel 8-bit opløsning giver 100GS / s DAC 400 Gigabit pr. Sekund transmissionshastigheder og fiberoptisk bølgekanal transmission. Den nye chip er en videreudvikling af "100GET" -projektet finansieret af det tyske forbundsministerium for uddannelse og forskning (BMBF), der sigter mod en transmissionshastighed på 100 Gbit / s pr. Fiberoptisk bølgekanal.

Ud over Internet-rygraden har sådanne hurtige og bredbånd digitale til analoge konvertere også åbnet nye anvendelsesområder inden for metrologi, det fortsætter, for eksempel for såkaldte vilkårlige bølgeformgeneratorer.

Forskerne fra Huang, J. Heilmeyer, M. Grözing, M. Berroth: "En 8-bit 100-GS / s fordelt DAC i 28-nm CMOS", IEEE Radio Frequency Integrated Circuits Symposium (RFIC) 2014, Tampa Bay, Florida, 1-3 juni 2014.