Anonim

Tyske efterretningsembedsmænd kan kun blive forbløffet, når de ser på deres kolleger i USA. Den amerikanske hemmelige service NSA har et kæmpe apparat og avanceret teknologi. Ca. 38.000 ansatte og et årligt budget på omkring ti milliarder amerikanske dollars til National Security Agency (NSA) har. Og hun er bare et af mere end et dusin amerikanske efterretningsbureauer.

Tyskerne er langt fra sådanne dimensioner. Federal Intelligence Service (BND) har omkring 6.000 ansatte og et årligt budget på lidt over 500 millioner euro. Uden tvivl, hvem lillebroren er her, og hvem er storebror.

Die neue Zentrale des BND in Berlin hat rund 100.000 Quadratmeter 'Hauptnutzfläche'…
Det nye hovedkvarter for BND i Berlin har omkring 100.000 kvadratmeter 'hovedetagen' …
Foto: BND Alexander Obst / Marion Schmieding

De tyske efterretningsagenter er også jaloux på andre lande, f.eks. Storbritannien. Siden afsløringerne af eks-efterretningsoffiser Edward Snowden for et år siden, er det klart, hvad NSA og og den britiske GCHQ-tjeneste kan gøre teknisk.

spoods.de

BND ønsker ikke at blive fuldstændigt suspenderet i konkurrencen. Et program til teknisk opgradering har været til diskussion i nogen tid nu. Nu er der lækket detaljer ud - lige inden første årsdag for afsløringerne om den overvældende datahunger fra NSA.

Som rapporteret af "Süddeutsche Zeitung", NDR og WDR, agter BND at opgradere digitalt på forskellige punkter. Den tyske udenlandske efterretningstjeneste ønsker blandt andet at overvåge i realtid sociale netværk som Facebook og Twitter, så mens brugerne er online der. Humør i befolkningen i andre lande skal registreres hurtigere og fodres direkte i BND-situationbilleder.

BND kommenterer ikke alt dette. Sikkerhedskredsløb bekræfter imidlertid planerne. Projektet er del af et større program, som BND ønsker at indhente teknisk. Det skulle køre indtil 2020 og koster i alt omkring 300 millioner euro.

Oppositionspolitikere kan ikke tro, at BND nu overvejer at opgradere efter NSA-overvågningspraksis. "Lunacy" er det, siger vicegeneral Jan Korte. Hans parti vil gøre alt for at stoppe projektet.

Venstre og Grønne kritiserer, at BND tilsyneladende ønskede at blive en "tysk NSA". Og det ønsker de ikke at acceptere. ”Før nye tekniske muligheder skabes, skal BND's arbejde i udlandet altid sættes på prøve, ” siger Miljøpartiets politiker og efterretningsekspert Hans-Christian Ströbele.

 1. NSA-generalen prøver på ren tekst
  På Blackhat-konferencen lover NSA-chef Keith Alexander publikum oplysning. Det efterlader en hel del patos og en god magefølelse for amerikanerne i sidste ende. Beboere i andre lande er imidlertid næppe nye.
 2. Prisme og tempora - ingen stor overraskelse
  Spændingen er stor. Når alt kommer til alt er amerikanske og britiske efterretningsbureauer ganske komfortable med at lytte til "Internettet". Spioneringsprogrammerne Prism og Tempora har vist verden, hvad hemmelige tjenester kan og ønsker.
 3. Realtidsovervågning også i Tyskland?
  I Tyskland er det under visse betingelser muligt at overvåge borgerne. Hvilke love der gælder her, skal du diskutere de to advokater Michael Rath og Christian Kuss i et gæstebidrag.
 4. Kundedata er sikre hos os
  Den amerikanske regerings prisme-projekt har endnu engang vist, hvor sårbar databeskyttelse er i globalt netværkede IT-systemer. Vi har bedt tyske og tyske udbydere om at holde styr på kundedata.
 5. PRISM skaber en skygge over sikkerhedskonference
  I begyndelsen af ​​august mødes it-sikkerhedseksperter i Las Vegas for at diskutere de nyeste sårbarheder og trusler. I år blev konferencen overskygget ikke kun af PRISM-skandalen, men også af et dødsfald.
 6. Virksomheder er på udkig efter spejderskandalsikkerhed
  Uanset om Microsoft, Apple eller Google - USA-efterretning beslaglægger brugerdata fra amerikanske virksomheder. Dette bekymrer ikke kun privatpersoner, men også virksomheder. En chance for IT-sikkerhed "Made in Germany"?
 7. NSA kan fortsat overvåge telefonsamtaler med amerikanske borgere
  Den amerikanske hemmelige tjeneste NSA har lov til at overvåge amerikanske statsborgeres telefonsamtaler også i fremtiden i stor stil.
 8. CIO Association Voice trækker konsekvenser af NSA-programmet
  User Association Voice begyndte at gribe ind på det tidspunkt. Det gør han med hensyn til PRISM. Stemmetalsmand Thomas Endres opfordrer platformudbydere til at bidrage til uddannelsen.
 9. NSA-affære sænker tilliden til skyen
  Ifølge en undersøgelse er internetbrugere mindre villige til at gemme deres personlige oplysninger eksternt i den kommercielle sky på grund af NSA-fidus.
 10. SAP-chef ønsker europæisk aftale om trafik
  De nylige afsløringer om internetovervågning fra amerikansk efterretning giver medvind for europæiske skytjenester. Men SAP-co-chef Jim Hagemann Snabe advarer mod trusler om national unilateralisme uden ensartede standarder.
 11. Overvågede USA Merkels mobiltelefon?
  Obama har behandlet overvågningsskandaler fra sine hemmelige tjenester temmelig tilfældigt - og overlevet. Men nu er der mere og mere internationalt pres. Ikke kun fru Merkel er irriteret.
 12. Ex-chef for NSA og CIA aflyttes på toget
  Som leder af NSA var Michael Hayden ansvarlig for den mest magtfulde overvågningstjeneste i verden - nu lader han sig aflyse i et tog.
 13. Secusmart-chef: "Det var Merkels festtelefon"
  Secusmart laver tapsfaste mobiltelefoner til regeringen. Vores søsterpublikation CIO.de talte allerede inden den aktuelle Snowden-afdukning med administrerende direktør Hans-Christoph Quelle.
 14. Telekom arbejder på Allianz til tysk internet
  Rapporter om NSA-overvågning kunne splitte Internettet. Deutsche Telekom bygger en alliance for et netværk, hvor data ikke bør forlade Tyskland eller Europa.
 15. T-Systems konkretiserer rene rørplaner
  Efter at Telekom i medierne for deres ideer om et "sikkert tysk internet" blev stærkt kritiseret, har nu i det mindste T-Systems sine konkrete Clean-Pipe-planer for erhvervskunder.
 16. CSC har tappet i NSA-fælden
  "Süddeutsche Zeitung" (SZ) opretter en forbindelse mellem de amerikanske ordrer fra spiontjenesten NSA til IT-tjenesteudbyderen CSC og dens aktiviteter med tyske myndigheder. Der er ingen tegn på spontanabort som et resultat af kombinationen, men en hidtil uset mistanke.
 17. CSC-spionage: "Helt tænkeligt"
  IT-tjenesteudbyderen CSC er under mistanke om spionage. Klaus Plönzke, grundlægger af IT-konsulentfirmaet Ploenzke, der senere blev CSC Tyskland, betragter dette i samtale med COMPUTERWOCHE for at være udlandsk.
 18. Brug af internettjenester fortsætter på trods af NSA-skandale
  Internettjenester som e-mail nyder uafbrudt popularitet i Tyskland, selv efter skandalen med det amerikanske efterretningsbureau NSA.
 19. Online kriminelle skrider frem i skyggen af ​​NSA-affæren
  Da verden er forfærdet over afsløringerne om NSA-spionage, er online kriminelle lige så aktive som nogensinde. IT-branchen advarer mod at glemme det over spænding over statens overvågning.
 20. Kollektiv vrede fra NSA hjælper næppe mod terrorisme
  Efter at have analyseret 225 terroristsager i USA siden 2001, mener New America Foundation, at massesamlingen af ​​telefonsamtaler fra NSA ikke havde "nogen mærkbar indflydelse på at forhindre dem."
 21. CCC-talsmand: "Krypterer alt!"
  Kryptering for brugere, datatransparens for regeringer og virksomheder - det er vejen for Internettet, ifølge netværksaktivister fra Chaos Computer Club. "Vi har brug for kryptering overalt, " krævede CCC-talsmand Frank Rieger søndag på DLD Innovation Conference i München.
 22. "PRISM hjælper med at sælge affaldsprodukter"
  Sikkerhedsofficerer for britiske og amerikanske virksomheder ser ikke spionageaktiviteterne for deres hemmelige tjenester så kritiske som deres kolleger fra tyske stater.
 23. Efterretningsbureauer trykker på appdata
  Der er næppe noget område med digitalt liv, som ikke er blevet fanget af dataindsamlings-raseri fra det amerikanske efterretningsbureau NSA. Ifølge nye afsløringer påvirkes populære apps også - hvoraf mange indsamler mere information, end brugeren er opmærksom på.
 24. Angry Birds-producenter afviser snooping-beskyldninger
  Skaberne af Angry Birds har nu kommenteret rapporterne om, at efterretningsbureauer spionerer efter brugere af de populære spil-apps.
 25. NSA-affære dæmper efterspørgslen efter skytjenester
  Interessen for skytjenester i Tyskland er blevet kraftigt dæmpet som følge af NSA-skandalen. Sammenlignet med det foregående år er brugen i virksomheder steget kun med tre procentpoint, siger brancheorganisationen Bitkom.
 26. Apple benægter samarbejde med NSA
  Apple har nægtet samarbejde med amerikansk efterretning efter de nylige afsløringer om NSA's evne til at tappe iPhones.
 27. NSA angriber computere og netværk på en målrettet måde
  Den amerikanske efterretningstjeneste NSA ser ikke ud til at stoppe med at udnytte sårbarheder hos producenter som Cisco eller Dell. Derudover udgav "spejlet" et katalog over spioneringsteknikker i NSA. Når og imod hvem dette blev brugt, forbliver åben.
 28. Ex-BND-chef: hemmelige tjenester og industriel spionage
  Den tidligere præsident for den føderale efterretningstjeneste, August Hanning, kaster lys over efterretningstjenestens rolle og betydning i industriel spionage.
 29. Lidenskabelig appel fra DLR-CIO Popp
  "Forsvar dig selv!" - Disse enkle ord opsummerer, hvad DLR-CIO Hans-Joachim Popp fortalte lytterne om industriel spionage og NSA.
 30. NSA ønsker, at kvantecomputer skal spioneres
  Efter de nylige rygter arbejder NSA på en kvantecomputer. Dette skulle også være i stand til at knække computere med høj sikkerhed i banker og regeringer.
 31. Snowden ringer internetfirmaer til kryptering
  Edward Snowden taler igen: Ved hjælp af en robot dukkede den tidligere efterretningsofficer op på TED-konferencen. Der advarede han mod at undergrave sikkerhedsstandarder på Internettet. Virksomheder er nødt til at beskytte deres brugere bedre.
 32. Duel af spioner - USA og Kina kæmper for cybermagt
  Nye åbenbaringer bringer igen det amerikanske efterretningsfællesskab ihjel. Deres mål: Kina. Washington havde gentagne gange brandet Beijing som en kilde til hackerangreb. Men Kina kunne kun lidt forstå USA. Landene leverer et våbenløb.
 33. NSA-skandale skader den amerikanske industri
  Store amerikanske it-virksomheder sammen med deres it-forening appellerer til amerikansk politik for at begrænse NSA-overvågning. Tabet af tillid blandt sydamerikanske og europæiske kunder var en skam for forretningen.
 34. Tyske skyudbydere scorer point med databeskyttelse
  NSA-skandalen har lagt en dæmper på cloud computing. Især i små og mellemstore virksomheder er modviljen mod at outsource data fortsat stor. Imidlertid viser vores realitycheck, at tyske skyudbydere kan score point i betragtning af den voksende betydning af sikkerhed og databeskyttelse.
 35. Webprotester mod NSA-overvågning
  Som en del af en verdensomspændende kampagne protesterer mere end 5.300 store og små webfirmaer og organisationer tirsdag mod NSA-overvågning.

BND er ansvarlig for at indsamle information fra hele verden, som er politisk, økonomisk eller militært vigtig for Tyskland - og ser efter mulige trusler mod Forbundsrepublikken sikkerhed. Blandt andet kæmper den hemmelige service gennem enorme mængder telekommunikation i udlandet: opkald, SMS, e-mails, chats. Men efter hvilke regler? Og sker dette i det nødvendige omfang? Disse spørgsmål stilles af nogle politikere og advokater i Tyskland. NSA-affæren har skærpet synet på sine egne efterretningstjenester.

Tyskerne nyder særlig beskyttelse mod at spionere på tyske efterretningstjenester - hvad enten de er hjemme eller i udlandet. Barriererne for overvågning er høje i disse tilfælde. Selv udlændinge kan ikke udforskes så let på tysk jord. Men det gælder ikke for udlændinge, der bor i udlandet.

Nogle forfatningsadvokater betragter dette som uberettiget. For et par dage siden dukkede flere forfatningsmæssige advokater op i Bundestags NSA-efterforskningsudvalg, herunder den tidligere præsident for den føderale forfatningsdomstol, Hans-Jürgen Papier. De advarede om, at BND også skal respektere Tysklands grundlæggende rettigheder.

 1. Viktor Mayer-Schönberger, professor i internetstyring og regulering
  ”Det handler ikke længere om at spionere over nutiden, det handler om indsigt i fremtiden.” Dette er kernen i Prism Præsident Obama har ret i at sige, at de data, der er indsamlet af Prism, er ufarlige i sig selv Naturligvis skjuler dette ikke det faktum, at der kan opnås statistiske forudsigelser herfra, hvilket giver meget dybere, mere følsomme indsigt - hvis staten mistænker os, ikke for det, vi har gjort, men for det, vi forudsiger gennem big data i fremtiden, så truer vi med at miste en grundlæggende værdi, der går langt ud over den informative selvbestemmelse. "
 2. Dr. Dr. Gunter Dueck, forfatter og tidligere CTO hos IBM
  ”Jeg synes, NSA-usikkerhedsspørgsmålet er så enormt, at vi ikke ønsker at bekymre os om det, og heller ikke om vores evige liv, problemet er overmægtigt, vi er så små, vi er bange, vi er at tackle det, fordi det ville føre til en sindssygt stor frygt, og vi har mildest sagt frygt. "
 3. Oliver Peters, analytiker, Experton Group AG
  "I lang tid så det ud til, at administrerende direktører for de store tjenesteudbydere på Internettet roligt snarrede i deres skæbne og bekæmpede kampen mod NSA's mund kun i hemmelige domstole. […] Især i brancher, der har store mængder følsomme data fra At styre kunder ville være skadeligt for ry for at bruge en amerikansk tjenesteudbyder […] For tyske it-tjenesteudbydere er dette en mulighed for at promovere Tyskland som en placering og høje sikkerheds- og privatlivsstandarder. "
 4. Dr. Wieland Alge, General Manager, Barracuda Networks
  ”Efterspørgslen efter en tysk Google eller den offentligt finansierede native sky ville gøre gedehaven, fordi de fleste organisationer og mennesker næppe behøver at være bange for NSA, det er myndighederne og datahungrige institutioner i vores umiddelbare nærhed, der er i vores hænder Sandheden er, at der kun er en organisation, som vi fuldt ud kan stole på, kun en, der er interesseret i at beskytte vores egen privatliv og integritet og de data, vi er betroet - din egen organisation os til at tage passende skridt for at beskytte os selv, det er ikke kompliceret, men det kræver en klar vilje og omhu. "
 5. James Staten, analytiker, Forrester Research
  "Vi tror, ​​at de amerikanske skyudbydere vil tjene omkring 180 milliarder dollars mindre ved NSA-afsløringerne i 2016. … Det er naivt og farligt at tro, at NSA's handlinger er unikke - næsten enhver udviklet nation på planeten driver en lignende rekognoseringstjeneste […] F.eks. er der i Tyskland G10-Kommissionen, der kan overvåge telekommunikationsdata uden domstolsinstruktion. "
 6. Benedikt Heintel, IT-sikkerhedskonsulent, Altran
  "Skandalen over spionionsprogrammerne har bremset accepten af ​​outsourcet databehandling, især i USA og også i Tyskland, og har skabt mere skepsis." Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at tysk hemmelig service spionerer efter tyske it-tjenesteudbydere, men jeg kan ikke udelukke at udenlandske efterretningstjenester benytter sig af tyske virksomheder. "
 7. Viktor Mayer-Schönberger, professor i internetstyring og regulering
  "NSA drager fordel af sine dataanalyser, som den nu lægger vægt på, meget mindre end andre amerikanske sikkerhedsagenturer, som ingen i øjeblikket snakker om, især FBI's føderale politi og DEA-narkotikaforskerne […] NSA er en stærk fraktion, der anerkender, at det aggressive tempo for dataspionering på mellemlang sigt svækker USA som en informationsteknologi magt, især NSA selv. "
 8. Aladin Antic, CIO, KfH bestyrelse for dialyse og nyretransplantationer
  "En af lektionerne skal være, at datasikkerhed ikke engang findes tilfældigvis, et koncept på flere niveauer og oprettelse af kompetente organer eller en tilsvarende organisation er uundværlig. […] Generelt vil det inden for data, der er værdigt at beskytte i fremtiden, spille en rolle i fremtiden Adgangssikkerhed og risikojusterede opbevaringskoncepter bestemmer især succes for leverandører af it-tjenesteudbydere, herunder den software, der bruges, f.eks. Til kryptering, hvilket giver en reel mulighed for nationale udbydere.
 9. en navngivet it-officer i en større tysk onlineforsikring
  "Hos os behøver ingen at få deres sky-koncepter ud af skuffen for at præsentere dem for brættet. Han kan bortskaffe dem direkte i affaldskassen."

Advokaterne klagede over, at BND stort set arbejdede i udlandet i det lovfrie område. Der mangler et tilstrækkeligt retsgrundlag - og også juridiske grænser. Den hemmelige tjeneste kan indsamle, gemme og evaluere data næsten med vilje - svarende til NSA. BND oplyser, at man ikke eksplicit deler denne juridiske mening.

De Grønne kræver nu, at den føderale regering handler. Hvad der er behov for er et nyt retsgrundlag med klare grænser for BND-arbejde i udlandet, kræver Ströbele. Hvis regeringen ikke gør noget, vil hans gruppe om nødvendigt gå til Forfatningsdomstolen.

Karlsruhe-dommerne skal snart behandle BND alligevel. En Berlin-advokat havde anlagt sag mod BND-praksis ved Forbundsadvokaten i Leipzig: Han betragter hans overvågning af international e-mail-trafik fuldstændigt dækket og ulovligt og henviser til året 2010, hvor 37 millioner filtrerede e-mails sluttede kun tolv viste sig at være virkelig relevant. I Leipzig mislykkedes advokaten af ​​formelle grunde. Han annoncerede forfatningsmæssig klage i Karlsruhe. (Dpa / tc)

 1. Den lille ABC fra NSA-affæren
  Det tyske presseagentur (dpa) har sammensat et lille ABC med de vigtigste forkortelser af NSA-spionskandalen …
 2. A - lytter
  Dette skal gøre for Tyskland sandsynligvis den mest smertefulde åbenbaring - kansler Angela Merkel blev tilsyneladende opfanget i årevis af det amerikanske efterretningsbureau NSA.
 3. B - rygrad
  Dette er navnet, der er givet til de linjer, der forbinder servere og netværk. De er rygraden på Internettet, som det engelske udtryk antyder. NSA og GCHQ trykker direkte på.
 4. C - kodenavn
  Med NSA-skandalen kom oversvømmelsen af ​​forkortelser. Men navnene på databaserne og programmerne har det hele. Ud over PRISM eller XKEYSCORE er der også DEWSWEEPER, BLACKHEART, ANCHORY, PINWHALE, SCISSORS, PRINTAURA eller GRUNDLØS INFORMANT.
 5. D - "Doritos"
  Tortillachips savnet af NSA-afsløreren Edward Snowden i hans asyl i Moskva. Tyske besøgende hos den grønne politiker Hans-Christian Ströbele bragte ham i efteråret med nogle.
 6. E - Echelon
  Pioneren inden for dagens overvågningsinfrastruktur. Systemet, kodenavnet Echelon, har holdt øje med kommunikationen af ​​østblokken siden 1960'erne. Over tid var det fokuseret på satellitkommunikation.
 7. F - Fem øjne
  Alliance af efterretningsbureauer i USA, England, Canada, New Zealand og Australien. Medlemmerne udveksler information og spionerer ikke over hinanden.
 8. G - GCHQ
  Regeringskommunikationshovedkvarteret (GCHQ) var stort set ukendt for offentligheden indtil denne sommer. Nu vides det, at briterne formodes at være endnu bedre til at tappe glasfiberkabler end den amerikanske kollega NSA.
 9. H - Hawaii
  Hvis navnet på øen falder, tænker man snarere på at surfe på grund af intelligensarbejde. På Hawaii er imidlertid en vigtig base af NSA, hvor Edward Snowden arbejdede indtil hans flugt med tusinder af dokumenter.
 10. Jeg - informant
  Snowden understreger, at han ikke var en afleder og ikke en forræder, men en varsling (informant), der ønskede at stoppe en ulovlig handling fra myndighederne. De amerikanske myndigheder ser det anderledes og ønsker, at Rusland overleverer det.
 11. J - journalist
  Reporteren Glenn Greenwald blev verdensberømt, fordi Snowden valgte ham som partner i udgivelsen af ​​NSA-papirerne. I mellemtiden forlod han sit job hos den britiske "Guardian" og bygger en ny medieorganisation.
 12. K - konsekvenser
  Konsekvenserne af afsløringerne er stadig uforudsigelige. Europa leder efter endnu mere privatliv, brugere er blevet mere mistænkelige overfor onlinetjenester fra Amerika.
 13. L - løgne
  Hvis han vil vide, hvad Angela Merkel synes, spørger han hende simpelthen, sagde præsident Barack Obama om sommeren. Senere kom det ud, at NSA Merkels mobiltelefoner sandsynligvis havde lyttet i årevis. Selv over 30 andre seniorpolitikere kan føle sig forrådt.
 14. M - MUSKULÆR
  Et af de NSA-programmer, der havde forårsaget den højeste skandale. Ifølge afsløringerne blev data scannet direkte mellem Googles og Yahoos datacentre. Virksomhederne modvirker nu kryptering.
 15. N - NSA
  National Security Agency blev grundlagt i 1950'erne. På det tidspunkt var et primært mål at knække udenlandsk kryptering og at gøre de egne kryptosystemer mere sikre.
 16. O - Åbenbaring
  I hvilket omfang NSA kan hente dataene fra Internettet chokerede selv de mest opvaskede eksperter. ”Det er en dimension, som vi ikke forventede, ” sagde den russiske virusjæger Eugene Kaspersky.
 17. P - PRISM
  Langt det mest kendte navn på et NSA-program. PRISM bruges til at hente data fra internetgrupper som Google, Yahoo, Microsoft eller Facebook. Virksomhederne understreger, at de kun lægger data i retssager fra sag til sag.
 18. Q - kilder
  I den nye verden af ​​langtrækkende NSA-overvågning kan alle, i modsætning til tidligere målrettet spionage, være en kilde. Computere genkender mønstre i oversvømmelsen af ​​data fra alle områder.
 19. R - Rusland
  Den tidligere anden supermagt ved siden af ​​USA spiller en vigtig rolle i Snowden Affair. Selv i Hong Kong siges han at have gemt sig i det russiske konsulat, senere blev han tildelt asyl fra Moskva i et år efter at han var strandet i lufthavnen.
 20. S - Safe Harbor
  Blandt andet siger EU-USAs Safe Harbor-aftale, at amerikanske internetfirmaer er forpligtet til at overholde visse personlige standarder. Efter afsløringerne bliver krav højere for at genforhandle det.
 21. T - Tempora
  Programmet for den britiske hemmelige service GCHQ til aftapping af glasfiberkabler. Det skal have mulighed for at filtrere de rigtige datapakker fra informationsstrømmen, for eksempel via transatlantiske kabler.
 22. U - amerikanske borgere
  Er generelt tabu for NSA. Ifølge medierapporter blev deres data imidlertid indtaget igen og igen som en bifangst på trods af alle forholdsregler. Og muligvis var samarbejdet med den britiske GCHQ en omvej for at få data fra amerikanske borgere.
 23. V - kryptering
  Ifølge tidligere viden er kompleks kryptering stadig et problem for NSA. I overensstemmelse hermed er der en bevægelse til at sende så mange data som muligt i krypteret form. Dette er dog mindre praktisk i hverdagen.
 24. W - Wikileaks
  Offentliggørelsesplatformen er også aktiv i Snowden-sagen. Sarah Harrison, en fortrolig af Wikileaks-grundlægger Julian Assange, ledsagede Snowden i flere måneder på vej fra Hong Kong til Moskva.
 25. X - XKeyscore
  Systemet er et kerneelement i NSA-infrastrukturen. Det tjener til at løfte og evaluere de indsamlede data om målpersoner fra forskellige databaser.
 26. Y - Yahoo
  Blandt andre Internet-tungvægte som Google og Microsoft er online-pioneren faldet i skandalenes virvel. Kundernes svage tillid kan permanent skade virksomhederne.
 27. Z - krænkelse
  Åbenbaringerne har vejet tungt på forholdet mellem Europa og De Forenede Stater. Tillid skal genopbygges igen, sagde kansler Angela Merkel for eksempel. Der var også forslag om at suspendere forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA.