Anonim

De findes stadig, garagen med drømmen om det næste Apple eller Google. Friedrich og Jens Schicks øjne skinner, når de demonstrerer deres "Spacepad" i teknologifabrikken Karlsruhe, et rum, hvor software kan styres med hænderne. "Vi måler bevægelsen, det er hvad der er nyt, " forklarer Friedrich Schick under en demonstration af systemet, der består af en computer og to kameraer. "Dette giver dig mulighed for at interagere med en skærm udendørs, for eksempel foran et butiksvindue."

Grundlagt af far og søn Schick Myestro Interactive GmbH er et af omkring 70 startfirmaer i teknologifabrikken, en gammel symaskinefabrik øst i Karlsruhe, som blev nedlagt i 1981. Pladsen til udviklingskontoret er temmelig mindre end en garage, men grundlæggertrioen føles god. "Her i Karlsruhe er der en innovativ aura, " siger 25-årige Jens Schick. "Her var en masse nye ting på vej, fordi vi har ret."

"Vi kom med ideen om at skabe et center for unge virksomheder i de første kritiske år af deres uafhængighed, " forklarer administrerende direktør for teknologifabrikken Alexander Fauck. Grundlagt i 1983 og er den anden inkubator i Tyskland efter Berlin og før Aachen. Faucks teknologifabrik, der er sponsoreret af Chamber of Industry and Commerce (IHK), har hidtil støttet mere end 340 virksomheder, der har skabt omkring 6.000 job.

"Vi tager ikke alle, vi vælger virksomhederne omhyggeligt, " forklarer Fauck. "Forudsætningen for inkludering er, at der udvikles noget, så der ikke kun tilbydes rene tjenester." Cirka 70 til 80 procent er i it-branchen. Nuværende tendenser er skybaserede tjenester - dvs. IT-applikationer fra Internettet, dataanalyse under buzzword "Big Data" og udviklinger som Myestro inden for billedgenkendelse. "Det, der helt sikkert vil ske, er Internet of Things, " siger Fauck - hverdagsapparater af alle slags tilsluttet internettet.

Huslejen i teknologifabrikken er under markedspriser. Opstartscentret understøtter også sine startups med kurser i salg og marketing og frem for alt med tilbud om forskellige netværk. Virksomhederne tilbringer i gennemsnit fem til otte år i teknologifabrikken. Men nogle forlader centrum efter kun to år.

Det blev udført af softwarevirksomheden BrandMaker, der udvikler marketingløsninger. "De første år i teknologifabrikken har gjort os meget godt som et ungt firma, " husker administrerende direktør Mirko Holzer. Karlsruhe er "et fremragende sted at starte en it-virksomhed". Kvalificerede medarbejdere er tilgængelige takket være deres nærhed til det tekniske universitet. I mellemtiden overstiger efterspørgslen udbuddet.

Som med BrandMaker er forretningsmodellerne for grundlæggerne af Karlsruhe hovedsagelig rettet mod tilbud til virksomheder. Det er det, der adskiller byen Baden fra den startende scene i Berlin, den største i Tyskland, hvor apps til mobile enheder spiller hovedrollen.

Fokus på ingeniørresultater fra den tætte forbindelse til universitetslandskabet i byen. På Karlsruhe Institute of Technology (KIT) er et dedikeret institut for iværksætteri, teknologiledelse og innovation (EnTechnon) dedikeret til det vanskelige trin fra ideen til oprettelsen af ​​en virksomhed.

"Hvad der mangler er en lokal venturekapitalfond, " siger finansdirektør for investeringsselskabet Karlsruhe Kizoo Technology Capital, Matthias Hornberger. Sådanne venturekapitalfonde fra USA ser nu også på Tyskland. De beregner dårlige investeringer, hvis de ser chancen for at være en del af en stor succes på et tidligt tidspunkt. "Grundlæggende har vi en atmosfære i Tyskland, der ikke er særlig venlig over for iværksættere, " kritiserede Hornberger. En hindring er skatteloven, som næppe understøtter startups.

Der mangler også en "kultur for fiasko", som den er almindelig i USA. Lederen for økonomisk udvikling i byen Karlsruhe, Michael Kaiser, beklager: "Svigt er en del af grunden. Denne oplevelse kan bringe mange processer i bevægelse, som derefter fører til succes." Manglende evne til at se på manglende evne til at se på er længe blevet båret af banker, hvilket ville have fejlet i en tilsvarende historie, de nødvendige lån.

Myestro-teknologien til at styre software håndfri med hænderne er fascinerende, men vanskelig at markedsføre, siger Hornberger. Myestro-grundlæggerne føler investorernes modvilje og ønsker nu at tage sig af udviklingen af ​​en mere prototype markedsføring. De første kunder findes allerede, men grundlægger Jens Schick er stadig en realist: "Det er en stor udfordring at komme ind på et marked, der ikke eksisterer endnu." (Dpa / tc)