Anonim

Mærket Leica har et legendarisk ry. Tradition, perfektion og endda revolution er forbundet med navnet. I 1914 designede præcisionsmekaniker Oskar Barnack det første Leica-kamera til at ændre fotografering. 100 år og en levebrødskrise senere fejrer Leica Camera AG jubilæet - med ny selvtillid, hovedkvarter og nye produkter.

I begyndelsen af ​​Leica-historien stod innovationen: Oskar Barnack (1879-1936), en medarbejder ved det daværende Leitz-værk i Wetzlar, byggede "Ur-Leica", det første 35 mm filmkamera. Den praktiske enhed kom på markedet i 1925 - og gjorde det lettere og hurtigere at tage billeder. Pludselig var snapshots og autentiske billeder mulige, reportagefotografiet dukkede op.

I dag domineres kameramarkedet af tophunde som Nikon eller Canon. "Selv en stor tysk mellemstor virksomhed kan ikke konkurrere med sådanne virksomheder, " siger Jobst Kehrhahn fra fotomagasinet "c't Digitale Fotografie". Men det havde Leica aldrig ønsket. "Leica har altid placeret sig i premiumsegmentet." Den nye Leica T, som har en berøringsskærm, ser han også som et bidrag, "mere moderne udseende og målretter også lidt mod den mere velstående smartphone-klientel."

Fordi branchen i øjeblikket i stigende grad føler konkurrencen fra smartphones. "Flere og flere mennesker tager billeder, billige kompakte kameraer sælger derfor mindre og mindre, " siger Kehrhahn.

Markedet for kompakte kameraer er delt i to, forklarer Constanze Clauß fra Association of Photographic Industry. Efterspørgslen efter kompakt udstyr med lavt udstyr falder fortsat, mens det af høj kvalitet fortsat er meget efterspurgt. Inden for eksempel SLR-kameraer forblev efterspørgslen stabil på det foregående års niveau.

Højt prissat ganske efterspurgt - det er sandsynligvis Leica Camera AG. Virksomheden har ikke offentliggjort sine forretningstal siden sin tilbagetrækning fra børsen i 2012. Men det var stadig vokset godt, siger det i Wetzlar. I regnskabsåret 2010/2011 opnåede Leica i dag med ca. 1400 ansatte i Wetzlar og i et anlæg i Portugal et rekordresultat på 36, 3 millioner og en omsætning på 248, 8 millioner euro.

I jubilædsåret fokuserer det længe etablerede firma på sine banebrydende resultater inden for fotografering. I det nye ædle hovedkvarter, der åbner fredag ​​(23. maj) i Wetzlar, er der et museumsområde, der dokumenterer dette. Historien inkluderer også den eksistentielle krise. For næsten ti år siden truede det med at slutte, fordi fortidens pioner mistede den tekniske forbindelse til den digitale industri. Kun med nye - digitale - produkter lykkedes Leica vejen ud af krisen.

Et vigtigt skridt var tidligere i 2005, indtræden af ​​dagens bestyrelsesformand Andreas Kaufmann med sit investeringsselskab ACM. I 2011 blev den finansielle investor Blackstone tilføjet med en minoritetsandel. Kaufmann forklarede engang sit besparelsesengagement med "Leica-følelsen": "Der er noget ved Leica, der retfærdiggør enhver indsats fra virksomhedens side." (Dpa / tc)