Anonim

Millioner af opkøb blomstrer i Silicon Valley: Facebook betaler $ 19 milliarder for WhatsApp, og Google griber 3, 2 milliarder dollars for at sluge producenten af ​​Nests netværkstermostater. Kun en af ​​storerne har hidtil holdt tilbage: Apple. Men hvis rapporterne om de vigtigste adresser i erhvervsmedierne stemmer, planlægger iPhone-gruppen også en megakontrakt med køb af musikspecialisten Beats.

Til 3, 2 milliarder dollars var Financial Times, Bloomberg og Wall Street Journal alle enige om købsprisen. Rapporterne rejser mange spørgsmål. Hvorfor slår? Hvorfor nu? Hvorfor så dyrt? Det er usandsynligt, at det drejer sig om hovedtelefoner med den slående røde "b", der er populære hos unge mennesker, men med deres chunky plastisk look svarer næppe til Apple's designfilosofi.

Mere spændende skulle være den lancerede streamingtjeneste Beats Music i januar. Håber Apples administrerende direktør, Tim Cook, gennem milliardaftalen langvarige samtaler med musikfirmaerne for at omgå yderligere rettigheder? Men de bliver nødt til at genforhandles efter en ejerændring sandsynligvis alligevel. Eller ønsker han bare at spare tid på at bygge sin egen streamingtjeneste? Under alle omstændigheder ville over 3 milliarder dollars være et multiplum af, hvad Beats har været værd. Smartphone-rivalen HTC var midlertidigt majoritetsejer for kun $ 300 millioner. Apple kan imidlertid med sine 150 milliarder dollars kontant nemt give et ekstra gebyr.

spoods.de

Indtil videre har iPhone-gruppen kun nogensinde overtaget mindre virksomheder for specifikt at købe teknisk know-how og bringe talentfulde teknikere om bord. Så kom den virtuelle stemmeassistent Siri fra firmaet Voice Control Software i april 2010 til Apple og i oktober 2011 derefter på iPhone. Milliarder overtog Apple-medstifter Steve Jobs og hans efterfølger Tim Cook, men afviste altid. Selv med strategisk vigtige aftaler som køb af chipproducenten PA Semi Apple kunne betale de krævede 278 millioner dollars kvasi fra små kontanter.

Apple-chef Tim Cook var nødt til at forsvare dette tilbageholdende kursus, men altid igen. "Vi kæmper ikke for at bruge mest penge eller købe de fleste af virksomhederne, " forklarede Cook for kun to uger siden i en samtale med analytikere. Det handlede om at bygge verdens bedste produkter - og opkøbene er underordnet dette mål. Cook ryger også væk fra de vanskeligheder, som større hold i Apple-kulturen kan medføre. Samtidig lovede han imidlertid også aftaler, at "det vil være umuligt at tie".

Ikke desto mindre skrabede mange brancheeksperter deres hoveder med forundring på fredag, da de hørte om Beats-rygterne. "Det er svært for os at forstå grundene til dette trin, " skrev industrianalytiker Gene Munster i en første reaktion. Apple stoler ikke på Beats-mærket, og virksomheden er ikke kendt for nogen særlig teknologi.

Det er faktisk en masse penge for en stadig lille spiller: Selv Spotify, flagskibet for de nye musiktjenester med over seks millioner betalende brugere, siges at have været værdsat til fire milliarder dollars i den nylige finansieringsrunde. "De køber ind i fremtiden, og fremtiden er streaming- og abonnementstjenester, " sagde en tidligere chef for rivalen Rhapsody, Jon Irwin, agenturet Bloomberg.

Et argument for købet var for nylig i den årlige rapport fra musikbrancheorganisationen IFPI (PDF-link) at finde. Abonnementsudbuddene som Spotify, Rdio eller Deezer registrerede en salgsstigning på 51 procent i 2013 til lidt over $ 1, 1 milliarder dollars. Ved årsskiftet havde de kun 28 millioner brugere over hele verden. Men væksten er helt klart her, mens musikdownload-virksomheden i USA, et Apple-domæne, allerede er krympet.

Stadig er den downloadbare musik langt fra det større marked, og det ville kun være rimeligt, hvis Apple tager milliarder ud af denne aftale, mens den stadig fungerer. Men så snart Apple går ind i streaming af musik, ville gruppen være en supermagt med sine 800 millioner registrerede iTunes-brugere i et fald. (Dpa / tc)