Anonim

De vil forsvare friheden på Internettet og have det sjovt ved at gøre det. I tre dage har mere end 6.000 mennesker drøftet trusler og måder ud af magtesløshed, åbne for nye ting, kontroversielle og engagerede. Konferencen re: publica er blomstret fra et bloggermøde til et forum, der adresserer de vigtige spørgsmål i det digitale samfund.

Udtrykket "netsamfund" kan ikke lide scenen. Men re: publica har formidlet nøjagtigt denne følelse af et stort, livligt samfund. Samarbejdet i "Station", den tidligere poststation i Berlin, har demonstreret scenens mangfoldighed. I re: publica har Youtube-stjerner udvekslet synspunkter med netaktivister, programmerere har mødt kunstnere, mainstream har opdaget et hjerte for subkulturen. Eller som den wienerprofessor Sarah Spiekermann udtrykte det: "Vi behøver ikke bare at acceptere det, vi vil virkelig have det fantastisk, at vi som mennesker er forskellige."

Fællesnævneren er den stærke afvisning af alt, hvad der kan begrænse livet på nettet - selvom det krydser grænser. I en runde af livsstilsbloggere vendte Berlin-bloggeren Lotte von Bausznern sig imod forslaget i en slags kodeks for at give faste regler: "Blogosfæren lever af frihed!"

Hvor skrøbelig denne frihed er, har afsløringerne af Edward Snowden vist. Den tidligere medarbejder ved den amerikanske hemmelige tjeneste NSA var konferencens hemmelige stjerne, enstemmigt var kravet om asyl i Tyskland.

"Vi er glade for, at re: publica er blevet mere politisk, og det var nødvendigt, " siger medarrangør Markus Beckedahl torsdag for at bede om en første balance. Nu mærkes en ny ånd af optimisme.

Måske tog det den verbale klap, som Sascha Lobo behandlede i sin flammende "State of the Union Address": "Du mislykkedes!" Der er flere penge til fuglebeskyttelse end til kampen for frihed på Internettet. Derfor skal der udføres et professionelt lobbyarbejde. "Vi har brug for en ny internetaktivisme."

Actionkunstnerne fra Berlin Peng Collective gør det på deres måde. "Tid til sabotage" ringede de til deres workshop og spurgte: "Aktivister skulle kun gøre lovlige ting?" Nej, fundet de fleste deltagere. Den næste dag optrådte Berlin-aktivisterne som Google-ledere i en kontroversiel handling, hvor de oplyste, at internetfirmaet kendte de dybeste behov hos alle brugere og præsenterede tilsvarende "produkter": "Vi tror så fast på, at Internettet hører til os. "

De store virksomheder som Daimler og Microsoft er også i båden fra re: publica, gav som "partnere", siger sponsorer en masse penge at vise på scenen. F-Secure hyrede sangeren David Hasselhoff - for kritikere et ret pinligt udseende.

Morgan Marquis-Boire fra University of Toronto underviste torsdag i en times frygt. I stigende grad sofistikerede er programmer, som statslige agenturer bruger til at bryde ind i computere. Der er nu et milliard marked. Ikke desto mindre har han ikke mistet troen på Internettet - "det er vigtigt at drømme store og umulige drømme!"

Efter 350 foredrag og mere end 88.000 # rp14-reaktioner på Twitter sluttede re: publica i går aften med den traditionelt sungede "Bohemian Rhapsody" (PDF-link). Den næste og derefter niende re: publica finder sted fra 4. til 8. maj 2015. (Dpa / tc)