Anonim

SAPs Chief Technology Officer Vishal Sikka overraskende fratræden har givet anledning til diskussioner om, hvilken tysk strategisk vej der skal gå af Tysklands største softwareleverandør. Endnu en gang er gruppen ved et vendepunkt. Efter at den førende duo Bill McDermott og Jim Hagemann Snabe i de seneste år havde formået at afhjælpe skaderne forårsaget af den klodsige stigning i vedligeholdelsesgebyrer for deres forgænger Leo Apotheker og sammen med deres tekniske visionære Vishal Sikka en langsigtet produktstrategi især for vigtige emner som f.eks. Cloud Computing og Big Data undervejs står den succesrige trio nu over for opløsningen.

Der Vordenker und Technikchef Vishal Sikka kehrt dem Konzern den Rücken.
Tankelederen og teknisk direktør Vishal Sikka vender ryggen til virksomheden.
Foto: SAP

Allerede i midten af ​​sidste år annoncerede co-CEO Snabe, at han ville trække sig ud af driften efter den ordinære generalforsamling den 21. maj i år og derefter kæmpe for en stilling i SAP-bestyrelsen. Nu har SAPs tekniske mastermind Sikka bebudet sin fratræden. Dette trin var berettiget i en officiel erklæring fra SAP med personlige grunde. SAPs medstifter og nuværende bestyrelsesformand Hasso Plattner anerkendte det "afgørende bidrag", som Sikka gav til udviklingen af ​​sin egen sky- og HANA-platform. Plattner takkede også ham personligt: ​​"Vores venskab vil fortsætte i fremtiden, " understregede han.

spoods.de

Hasso Plattners protégée forlader

Sikka blev betragtet som et specielt protégé Plattners og blev af mange markedsobservatorer set som en trailblazer for SAPs håb, databaseplatformen HANA i hukommelsen. Efter at Snabe, der var ansvarlig for teknologien og produkterne i den førende duo, havde bebudet sin tilbagetog, overtog teknologirådet Sikka en stor del af sine opgaver. Blandt analytikere blev indianerne betragtet som en mulig anden mand ved siden af ​​McDermott.

Ab Mai 2014 wird Bill McDermott den Konzern als alleiniger CEO lenken
Fra maj 2014 vil Bill McDermott lede koncernen som den eneste administrerende direktør
Foto: SAP

Men det er nu forbi. Den stærke mand hos SAP er den amerikanske marketing- og salgspecialist Bill McDermott. I hvilken udstrækning friktion og uenighed om SAPs strategi og retning har været en grund til at Sikkas fratræder forbliver spekulation. SAP ønskede ikke at kommentere sådanne antagelser. Selv omkring Snabee's tilbagetog var der allerede rygter om mulige uoverensstemmelser i de snævreste lederkredse.

Fra Forrester-analytikeren Stefan Rieds synspunkt er timingen af ​​Sikkas farvel en måned før SAPs safirindvielse dog bestemt krydret. Især ved disse større begivenheder tappes Softwerker-strategien fra Baden. Måske var man ikke enig i den udøvende pakke, hvad man skulle præsentere i begyndelsen af ​​juni i Orlando, Florida, dets kunder og offentligheden, spekulerer eksperten.

2015 - sandhedens år

I betragtning af de alvorlige ændringer i forretningsmodellen - især med hensyn til cloud computing og udviklingen af ​​HANA-platformen - såvel som de selvdefinerede mål, har den rigtige strategiske orientering en eksistentiel betydning. Når alt kommer til alt er 2015 sandhedens år. Og målene er ambitiøse - nogle gange for ambitiøse. Først i begyndelsen af ​​året udsatte SAP-ledelsen sit marginmål. Oprindeligt forventedes en driftsmargin på 35 procent i det kommende år. Dette mål vil imidlertid kun blive nået i 2017, ifølge SAP-ledere. Der har ikke været et selskab, der ville have taget skridt ind i skyen uden at skulle skære ned på salg og overskud, kommenterede Co-SAP CEO Snabe.

På de andre mål var koncernen på den anden side fast: I 2015 forventer Walldorf en årlig omsætning på 20 milliarder euro, 2017 skulle den være 22 milliarder euro - til sammenligning: I 2013 udgjorde omsætningen 16, 8 milliarder euro. SAP bliver dog nødt til at intensivere for at nå disse mål. Efter at have trimmet sin forventede salgsvækst til seks til otte procent for det indeværende år, vil SAP have brug for tocifret vækst næste år for at bevare sin ambitiøse benchmark. Med hensyn til cloud-salg målretter gruppen sig mod to milliarder euro for 2015, hvilket ville udgøre ti procent af den samlede omsætning. I det forløbne år blev næsten 700 millioner euro bogført under denne post.

Måske mistede du tålmodigheden overfor SAP, siger IDC-analytiker Philip Carter. Som tilbageslag i marginmålet har vist, er gruppen under pres - fra forskellige vinkler. På den ene side krævede aktiemarkedet og investorer mere vækst og bedre rentabilitet, på den anden side, med vendingen mod skyen, var der en massiv omstrukturering af hele forretningsmodellen. Begge er vanskelige at forene.

HANA-platformen kalder Carter en vigtig milepæl for SAP. Der er dog stadig meget, der skal klarlægges på dette tidspunkt. Endelig er udviklingen i de senere år, en hurtig metamorfose af et analyseværktøj i en hukommelsesdatabase gået ned til en applikationsplatform. I denne sammenhæng ønsker kunderne ikke at høre nogen vision om, hvordan systemet vil se ud om ti år - som Sikka præsenterede på de nylige SAP interne messer, klager IDC-analytikeren. I stedet for brugere ønskede at vide, hvordan man bruger platformen i dag og frem for alt, hvad den bringer dem. "SAP er nødt til at forklare og forenkle ting, " konkluderer Carter.