Anonim

En alliance med borgerrettighedsaktivister og netaktivister kæmper for strengere kontrol med handelen med overvågningssoftware. Tyskland bør arbejde for at gøre eksporten af ​​sådanne computerprogrammer fra Den Europæiske Union strengere. Journalistforeningens journalister uden grænser, netværkssamfundet Digital Society og menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch krævede dette tirsdag i Berlin.

Sådan software bruges i andre lande til at spionere på aktivister og menneskerettighedsaktivister, sagde Christian Mihr fra Reporters Without Borders. "Da Tyskland er en stor eksportør af overvågningsteknologi, er det vigtigt at blive involveret her."

Bahrain menneskerettighedsaktivist Sayed Yusuf al-Muhafdha rapporterede, at hans arbejde var blevet massivt begrænset. Han antager, at hans online kommunikation og hans telefon er blevet overvåget. På planlagte møder med journalister eller aktivister var der kommet sikkerhedsstyrker. Folk, der ringede til ham, blev senere arresteret og konfronteret med forhandlingerne. ”Nu er mange mennesker bange for at kontakte mig, ” sagde han. "Det komplicerede vores arbejde." Han bor nu i Berlin.

spoods.de

I Bahrain er der spændinger mellem shiitter, der udgør størstedelen af ​​befolkningen, og det sunnimuslimske kongehus. Ledelseseliterne består næsten udelukkende af sunnier.

Hvor nøjagtigt Al-Muhafdha blev overvåget, kunne aktivisterne ikke sige. Sådanne programmer kan ofte kun bevises af eksperter. Flere virksomheder, der producerer sådanne programmer, er baseret i Tyskland, sagde Alexander Sander fra Digital Society.

Han var især imod spionprogrammer, der specifikt kan trænge ind i enkeltpersoners mobiltelefoner og computere. Dette kan bruges til at overvåge kommunikationen med disse mennesker. Sander kaldte spy-softwaren Finfisher firmaet Gamma fra nær München. Spor af Finfisher blev opdaget i en trojansk, som oppositionsledere i Bahrain skulle overvåges med. Gamma havde da oplyst, at en demo-version var blevet stjålet for kunderne siden da.

Aktivisterne indrømmede, at det ikke var let at kontrollere handelen med sådan software. ”Det er bare meget, meget svært at fortælle, er der et netværksværktøj til at overvåge?” Sagde Sander. Sådanne programmer analyserer trafikken på Internettet, men kan også bruges af virksomheder. Aktivisterne kræver, at visse software placeres på en liste over varer, der kan bruges til både civile og militære formål. For at udføre dem har virksomheder brug for en tilladelse. Internationalt er der allerede skridt i denne retning. (Dpa / tc)