Anonim

Den tyrkiske regering har afsluttet den voldsomt omstridte lås på den korte meddelelsestjeneste Twitter efter to uger. Telekommyndigheden fulgte torsdag en afgørelse fra forfatningsdomstolen, så internetbrugere frit kunne nå ud til tjenesten, som tyrkiske medier rapporterede. Efter dommen var presset på den islamisk-konservative regering for at afslutte suspensionen vokset. Ifølge de tyrkiske forfatningsmæssige dommere krænker Twitter-forbuddet retten til ytringsfrihed. Kendelsen blev truffet onsdag og blev offentliggjort i den tyrkiske officielle tidning torsdag.

Twitter var blevet blokeret kort før lokalvalget efter anmodning af premierminister Recep Tayyip Erdogan. Erdogan havde tidligere kritiseret spredningen af ​​nye beskyldninger om korruption på Internettet.

Yaman Akdeniz, jusprofessor ved Istanbuls Bilgi-universitet, beskrev dommerne fra forfatningsdomstolen torsdag som "af historisk betydning for ytringsfriheden i Tyrkiet." Han fortsatte på Twitter: "Der er ingen juridisk forklaring på, at Twitter-forbuddet endnu ikke er ophævet, det er bare politisk motiveret." En politiker fra regeringspartiet AKP havde erklæret, at muligvis efter dommen Twitter kun for de tre sagsøgere skal frigives, men ikke i hele landet.

spoods.de

Erdogan og hans regering var under pres fra beskyldninger om korruption. For at undertrykke yderligere for ham ubehagelige publikationer på Internettet havde Erdogan blokeret det vigtige for sine modstanders kommunikationskanal Twitter. "Twitter og lignende ting vil rodfæste os, " sagde Erdogan. I Tyrkiet er adgangen til videoportalen Youtube stadig blokeret.

Korruptionslovene har imidlertid næppe ændret den politiske magtbalance i Tyrkiet. Ved søndagens lokalvalg var Erdogans AKP-parti, med mere end 45 procent landsdækkende, igen den langt stærkeste styrke i landet. (Dpa / tc)