Anonim

Næsten 60 procent af opstart af IKT-virksomheder, ikt-branchen, ønsker bedre forbindelse med succesrige virksomheder for at få adgang til eksisterende markeder. Mindst 44 procent mener, at sådanne strategiske partnerskaber ville gøre det meget lettere for dem at komme ind på internationale markeder. Dette er et vigtigt resultat af "Trend Barometer Young ICT Economy 2014", som udgives årligt af VDI / VDE Innovation + Technik GmbH på vegne af det føderale ministerium for økonomiske anliggender og energi (BMWi). Især i tilfælde af erhvervelse af ordrer og kunder - ofte den største udfordring for nystartede virksomheder - håber startende iværksættere på støtte fra erfarne partnere.

Start-ups suchen starke Partner für den gemeinsame Erfolg.
Start-ups er på udkig efter stærke partnere for fælles succes.
Foto: Mopic - shutterstock.com

Mens risikovillig kapital kan give et vigtigt løft i kølvandet på internationaliseringsindsatsen fra en opstart, klager de unge iværksættere under undersøgelsen over manglen på attraktive finansieringsmuligheder på det tyske marked allerede i opstart- og vækstfasen. Problemet: Efter deres mening er investorer afhængige af forretningsmodeller, som de ved første øjekast betragter som lave risici og lukrative - ofte på copycats, dvs. efterligninger af et forretningskoncept, der allerede har vist sig succesfuldt på et andet marked. Sådanne forretningsmodeller fremmes og finansieres; Ægte innovationer efterlades .

Virkelig nye tilgange gør det derfor ikke i mange tilfælde til markedets modenhed. I modsat fald mangler nystartede virksomheder normalt de økonomiske midler til virkelig at markedsføre deres produkt uden for Tyskland og således vokse støt som et selskab. Denne modvilje mod investorer, der er aktive i Tyskland, er baseret på en mangel på risikoappetit og er ofte uforståelig. Det skader ikke kun udviklerne, men også hele den tyske økonomi til skade: vækstpotentialer forbliver uudnyttede.

Finansiering mellem lyst og virkelighed

Informations- og kommunikationsteknologier, Internet og Internet of Things (IoT) er i øjeblikket øverst på Tysklands innovationspolitiske dagsorden. Digitalisering gennemsyrer alle sektorer i økonomien og samfundet - især ikt skaber betingelserne for digitalt netværk og er i stand til at overvinde mange af de tilknyttede udfordringer. I den digitale dagsorden og den højteknologiske strategi formulerer den føderale regering fremadrettede nye retninger og mål for innovationspolitikken for et digitalt konkurrencedygtigt Tyskland. Dette inkluderer promovering af spændende, lovende opstartkoncepter, såsom "Start-up-konkurrence - IKT-innovativ". Antallet af ansøgere til konkurrencen, som det fremgår af trendbarometeret, var på et hele tiden højt sidste år. Én grund: Ud over attraktiv startkapital kan prisvinderne også drage fordel af ekspertcoaching og netværkssamarbejde med etablerede virksomheder fra den private sektor.

Klassische Finanzierungsmöglichkeiten und Geschäftsmodelle stehen für Start-ups nach wie vor ganz oben auf der Wunschliste.
Klassiske finansieringsmuligheder og forretningsmodeller er stadig højt på ønskelisten for nystartede virksomheder.
Foto: My Life Graphic - shutterstock.com

Det, der også bliver tydeligt i trendbarometeret, er de unge iværksætternes ønske om mere intensiv støtte fra den offentlige sektor. 19 procent af de undersøgte nystartede virksomheder er allerede finansieret af delstatsfonde, for 48 procent er en ønsket finansiering. Situationen er den samme for KfW-startfinansiering (17 procent til 37 procent) og for High-Tech Gründerfonds (10 procent til 32 procent). Efter finansiering gennem egenkapital understøttes de unge stiftere imidlertid af forretningsengle øverst på deres ønskeliste; knap halvdelen af ​​alle stiftere vil gerne erhverve deres kapital på denne måde - og få fodfæste i netværkene og etablere partnerskaber. Med støtte fra Business Angels Network Germany eV blev en vigtig foranstaltning indledt af BMWi. Programmet "INVEST - venturekapitaltilskud" er designet til at stimulere yderligere og større investeringer i forretningsengler.

Skepsis overfor skarer og marked 2.0

Derimod har Crowdfunding i vid udstrækning været skeptisk over for størstedelen af ​​ikt-opstart hidtil. Og dette til trods for, at succeshistorier som Protonet er på alles læber: Vinderne af "Grundlæggerkonkurrencen - ICT Innovative" var i stand til at samle millioner af euro i crowdfunding. Med crowdfunding eller flockfinansiering investerer et stort antal (private) personer i en forretningsidé og sikrer dermed forkøbsrettigheder eller fungerer som en tavs partner. Ifølge Trend Barometer overvejer imidlertid kun 16 procent af de adspurgte seriøst denne type finansiering. Og dette til trods for, at omkring 5 procent af tyskerne ifølge en BITKOM-undersøgelse kan forestille sig at investere i unge virksomheder fra internet- og it-miljøet. Det gør 3, 5 millioner potentielle private investorer til ikt-start-ups.

Selv et nyt aktiemarkedsegment for ikt-start-ups, det ofte og kontroversielt omtalte "Market 2.0", er endnu ikke et alternativ for respondenterne på Trend Barometer. På denne platform bør især teknologistarter i stand til at omsætte andele i deres virksomheder. Næsten 40 procent af nystartede virksomheder tør dog ikke bedømme potentialet ved en sådan børs. Det er givet, at det rådgivende udvalg "Junge Digitale Wirtschaft" (BJDW) i sin rapport fra september 2014 talte for oprettelsen af ​​et sådant udvekslingssegment. Dette er dog kun værd så meget som de selskaber, der er opført der. Og så længe IKT-afkom er skeptiske eller leder efter finansieringsmuligheder på andre områder, er en sådan institution ikke lovende.

 1. grundlægger historier
  Her introducerer COMPUTERWOCHE start-ups fra IKT-branchen.
 2. Eksamen: Onlinekurser af studerende for studerende
  Fra forretningsretlige studier til en vellykket online træningsportal: grundlæggerne Julius Dücker (til venstre) og Sven Hoberock viser, hvordan det gøres.
 3. innosabi: Starten med fire venner
  Kvinde under 30 år, IT-grundlægger: Med disse attributter er Catharina van Delden en eksotisk i Bitkom-bestyrelsen. Vi talte med hende om hendes nye rolle, der startede i Tyskland og USA.
 4. Thermondo: Hvordan en Berlin-opstart øger energiovergangen
  Philipp Pausder (til venstre) og Florian Tetzlaff er managementkonsulenter, IT-eksperter og fagfolk på energimarkedet - gode betingelser for grundlæggerne til at drage fordel af de nuværende markedsmuligheder efter reaktorkatastrofen i Fukushima.
 5. Wilm Prawitt: Fra forældrenes garage til den første million
  Som 23-årig tjente Wilm Prawitt sin første million med konsoletilbehør på Internettet. I dag er den 29-årige CEO fra tre e-handelsvirksomheder.
 6. orderbird: Et iPad-kassasystem erobrer gastronomien
  Virksomhedens succes afhænger ofte af meget mere end en glitrende idé. Grundlæggerteamets rolle, den teknologiske forandring, kraften i innovation og de rigtige mentorer demonstreres af grundfuglens historie.
 7. Lecturio.de: Learning 2.0
  Videoer af forelæsninger og træninger, kombineret med prøver og kontrolspørgsmål, bundter unge stiftere rundt om Martin Schlichte på deres læringsplatform Lecturio.de.
 8. Jobbefolkning: Enhver kan blive en social headhunter
  Enhver, der anbefaler en passende kandidat til et annonceret job, kan sikre sig en præmie. Hvad der tidligere kun arbejdede inden for virksomheder, går nu også gennem netværket. Med Jobcrowd-platformen, som blev grundlagt af tre stiftere fra München.
 9. Gobal Supply Chain Solutions: Hvordan en opstart med gennemsigtighed tjener penge
  Steffen Rabus, etableret manager for den første internetbølge, grundlægger logistikstart G-SGS og lærer de etablerede mennesker i branchen frygt.
 10. Celonis: München opstart tilbyder Process Business Intelligence
  Succesrige unge stiftere inden for forretningsanalyse: Martin Klenk, Alexander Rinke og Bastian Nominacher fra Celonis.
 11. Whistlernetwork.com
  Startup Whistlernetwork.com skriver job- og ejendomstilbud via sin sociale spejderplatform. Hvis du kan anbefale en ansøger eller køber, modtager du et findergebyr. Hans Sieder kom med idéen til sit firma, da han måtte lede efter et hus i Frankfurt til sin familie.

Udnyt vækstpotentialet sammen

Det resterende er erkendelsen af, at Tysklands IKT-grundlæggere har innovative ideer og sammenhængende forretningsbegreber. I henhold til trendbarometeret betragter de deres egne forretningsudsigter som mere end 80 procent positive. Imidlertid er succeser og indtægter for ofte begrænset til det tyske marked alene. Den latente utilfredshed med de tilgængelige finansierings- og netværksmuligheder, der er forbeholdt en brøkdel af de interesserede nystartede virksomheder, viser: Med noget mod fra potentielle investorer, den rigtige forfremmelse og effektive netværk, kunne de unge iværksættere planlægge bedre, mere langsigtede og mere succesrige.

Sund startvækst, ofte ledsaget af oprettelse af kvalitetsjob, ville også være til fordel for private og offentlige investorer. Det er vigtigt at realisere potentialet i den tyske ikt-industri. Etablerede virksomheder kan ikke kun fungere som finansielle rådgivere, men først og fremmest som rådgivere såvel som partnere inden for forskning og udvikling eller i salg. Dette giver mulighed for at skabe reel merværdi: Etablerede virksomheder med et bredt produktsortiment, et stabilt og internationalt kundegrundlag, såvel som brede og godt netværk, samarbejder med unge, innovative og frem for alt fleksible virksomheder, der er kendetegnet ved nye, kreative løsninger.

Dette resulterer i samarbejde til gensidig fordel, produkter med nye og innovative funktioner og dermed en forbedret konkurrenceevne for begge parter. Derudover drager de unge virksomheder fordel af de etablerede partnervirksomheders oplevelse og netværk. (Bw)