Anonim
Image
Foto: rudall30 - Fotolia.com

Når mode-tsaren Albert Eickhoff modtager gæster i sin økonomiske mirakelvilla i Düsseldorfs adelige forstad til Meerbusch, har de som regel glamour: skuespillerinden Iris Berben eller programleder Sabine Christiansen. De fem mænd og den ene dame, på den anden side, luksuriøse modeforhandler åbnede døren i en badekåbe klokken halv otte, bar varer ved baren og ville ikke snakke. Bochum-anklagerens team ringede for at undersøge den skjulte renteindkomst for Buschbad-fonden, som 76-åringen havde oprettet for 35 år siden i den schweiziske bank UBS. Efterforskerne vidste om Eickhoffs mørke hemmelighed gennem en af ​​de tre cd'er med information om omkring 500 diskrete UBS-konti af tyskere, som NRW finansminister Norbert Walter Borjans (SPD) havde købt i midten af ​​året.

Igen en iværksætter med henblik på efterforskning. Søgninger, tiltale, dommer mod tidligere ukrenkelige ledere er i dag på dagsordenen. Alene i år blev det tidligere BayernLB-bestyrelsesmedlem Gerhard Gribkowsky dømt til otte og et halvt års fængsel, den tidligere Telekom sikkerhedschef Klaus Trzeschan tre og et halvt år og den tidligere MAN-koncernchef Anton Weinmann ti måneder på prøvetid. Undersøgelser pågår mod snesevis af virksomhedsledere, herunder formlen 1-chef Bernie Ecclestone, ex-Porsche-chauffør Wendelin Wiedeking og tidligere MAN-chef Hakan Samuelsson. Lederne benægter alle påstande.

Hvad anklagere kæmper for:

For lidt personale

Ofte mangler anklagemyndigheden det nødvendige personale til en ordentlig oparbejdning. Mangler specifikt i …
NRW: 500 dommere og 200 anklagere;
Bayern: 281 dommere og 114 anklagere;
Hesse: 130 dommere og 56 anklagere;
Niedersachsen: 121 dommere og 29 anklagere.

For kort behandlingstid

Den foreskrevne behandlingstid (i henhold til officiel personalsnøgle, inklusive tilstedeværelse i retten) * pr. Straffesag er ofte ikke nok.
Små sager: 4 timer
Større tilfælde: 43 timer
* Kilde: Deutscher Richterbund, JUVE Magzin

For lidt løn

På grund af dårlige arbejdsvilkår og store lønforskelle er det mere sandsynligt, at gode advokater går til et advokatfirma end til offentlig service:
Lønadvokat, 35 år, gift, 2 børn: 50.000 euro
Løn Kommerciel advokat, førende advokatfirma, 5. år: 150.000 euro

Tysklands anklagere forfølger økonomiske forbrydelser så ubarmhjertige? Den smukke glød af avisbillederne af raids på de rige og magtfulde bedrag. Selvom nogle uærlige storviltjægere bringer chefer til retten, hvilket demonstrerer deres evne til at handle. Men det var "næppe mere end et show", siger en hessisk anklager i et interview med WirtschaftsWoche. Det burde afskrække potentielle lovovertrædere, men bedrag for, hvor hårdt retssystemet virkelig er.

 1. Anklagemyndighederne og deres mest fremtrædende sager
  Tysklands anklagere bringer flere og flere topchefer til retten. Men de spektakulære handlinger er undtagelser.
 2. Hovedanklager Manfred Nötzel, München
  Nötzels myndighed har allerede bragt topchefer for Siemens og MAN for retten. Den nylige dom på grundlag af undersøgelser fra anklageren München I kæmpede imod ex-BayernLB-bestyrelsesmedlem Gerhard Gribkowsky. På nuværende tidspunkt har den frygtede gruppe målrettet mod blandt andet Formel 1-chef Bernie Ecclestone, den tidligere MAN-chef Hakan Samuelsson og korruptionssagerne EADS og Ferrostaal.
 3. Advokat Hans Richter, Stuttgart
  Richters fokuserer anklager for forretning bestemt mod eks-Porsche-chef Wendelin Wiedeking, den tidligere Baden-Württemberg-premierminister Stefan Mappus, apoteket konkurs Anton Schlecker og tidligere bestyrelsesmedlemmer i Landesbank Baden-Württemberg (LBBW).
 4. Advokat Hans-Ulrich Krück, Bochum
  Bochum-efterforskerne har været legendariske siden Zumwinkel's fald. Krücks hold kom til overskrifterne med raidet på UBS-skatteunddragere. Derudover undersøger Den økonomiske anklagemyndighed Arcandor og undersøger jernbanekartellet omkring ThyssenKrupp.
 5. Retsadvokat Hanns-Joachim Wolff, Köln
  I tilfælde af den private bank Sal. Oppenheim bringer Köln-anklageren Matthias Graf von Krockow og tre andre tidligere bankaktionærer for retten. Der er 100 anklagede i en korruptionssag på Ford.Også på dagsordenen: katastrofen i undergrundsbygningen af ​​Bilfinger-gruppen.
 6. Senior anklager Henry Winter, Hamborg
  I den nærmeste fremtid kunne retssagen mod tidligere bestyrelsesmedlemmer i HSH Nordbank begynde, som Winters-teamet har undersøgt i årevis. Også i retten: ex-manager for forsikringsselskabet Ergo for nydelsesrejser på virksomhedsomkostninger og solvirksomheden Conergy for regnskabssvindel.

Udbrænding af retssystemet

Personalenedskæringer og overbelastning fra mere og mere komplekse sager lamler retsforfølgningen af ​​økonomiske forbrydelser landsdækkende. Mellem 2008 og 2010 steg antallet af registrerede økonomiske forbrydelser fra 84.550 til 102.813, med tab klatrende fra 3, 4 til 4, 7 milliarder euro. Samtidig blev personalet i anklagemyndighedernes kontor reduceret. Boring af engagerede anklagere stadig tykke tavler, ressourcer forbruges hurtigt. Derefter er andre sager op til begrænsningsbestemmelsen eller indstilles for hurtigt.

Og allerede i kølvandet på finanskrisen lanceres en ny bølge af retssager om retsvæsenet, som vil overbelaste dem. Landsdækkende er antallet af sager "som et resultat af finanskrisen mangfoldigt", siger advokat Wolf Bussian fra handelsadvokatfirmaet Hogan Lovells i Frankfurt. I henhold til interne beregninger af delstaterne skulle ca. 700 dommere og anklagere ansættes i Nordrhein-Westfalen alene for at klare sagen.

Hvis delstaternes justitsministre tager personalkoden, der er udviklet på deres vegne, alvorligt, ville de skulle oprette omkring 3000 yderligere anklagemyndigheder og dommerkontorer landsdækkende, siger Freiburgs statsadvokat og formand for den tyske retsforening Christoph Frank. Den tredje magt kan ikke længere imødekomme borgernes krav om hurtige og afbalancerede domme med dagens udstyr, hvis "de fortsat bliver afmagret". Frank taler om "risikoen for retsstatsprincippet" og "betydelige socio-politiske følgeskader".

Andre anklagere opgiver også deres officielle tilbageholdenhed og advarer mod udbrændingen af ​​retssystemet. "Manglen på kvalificeret personale har bragt os til randen af ​​ødelæggelse, " foreslår Stuttgart retsadvokat Hans Richter Alarm, hvis team med 42 medlemmer er et af de mest respekterede virksomhedsadvokater for hvid kravekriminalitet. På hver af Stuttgart-anklagemyndighederne kommer der i gennemsnit over 40 procedurer. Samtidig vises "nye reklamer næsten hver dag som følge af finanskrisen". Hvis der i Stuttgart, som planlagt af Justitsministeriet i Baden-Württemberg, annulleres job, trues "en katastrofe".

Truer en retfærdigheds-GAU?

Hans-Jürgen Karge, der var anklagemyndighed for Berlin indtil 2006, var chef for 350 anklagere og forudsagde retsvæsenet i lyset af den masse sager, som efterforskerne ikke tilstrækkeligt eller ikke taklede, selv retsvæsenet: "Vi må indrømme, at vi ikke effektivt bekæmper kriminalitet i hvid krave Retsvæsenet har prøvet mange ting i de sidste årtier, men i sidste ende mislykkedes. "

Konsekvenserne rammer mange deltagere. Beskadigede borgere og virksomheder skal frygte for ikke at få deres rettigheder. Uskyldige ledere, der bliver undersøgt, venter ofte år på en afklaring af påstandene - da omdømme og karriere normalt allerede er ødelagt. Og mange forbrydere, der slipper for, slipper af med det ved en aftale med anklagere og dommere, mens retsvæsenet retter forfølgelse af forbrydelser fra simple lovovertrædere indtil udgangen. Det indeholder sociale eksplosiver. Økonomien er også afhængig af en fungerende retshåndhævelse.

Det tyske retssystems omdømme er ikke længere perfekt, det er under angreb internationalt. F.eks. Opfordrer Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO), OECD og et G20-topmøde i Seoul i Tyskland til en bedre beskyttelse af varslere. De Forenede Nationer opfordrer også til en bedre kamp mod korruption.

Kritik fra udlandet og stadig tydeligere klager har nu kaldt politik på scenen. Justitsministrene i forbundsstaterne kræver forbundsretlige justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) med et bundt af foranstaltninger mere effektivt mod kriminalitet i hvid krave og til at give anklagere nye instrumenter til hånden.

På denne måde bør varslere beskyttes bedre ved lov og således opmuntres til at anmelde forbrydelser. Det burde også være muligt i fremtiden, ikke kun mennesker, men også virksomheder at plage på grund af strafbare handlinger i retten. Et tilsvarende skub fra staten Nordrhein-Westfalen fandt sted i sidste uge på Conference of Justice Ministers i Berlin.

I tilfælde af administrative overtrædelser er det allerede muligt at bøde virksomheder. Disse bøder den føderale regering ønsker at øge afskrækkelsen af ​​maksimalt en til ti millioner euro. Loven blev vedtaget af Forbundsdagen den 18. oktober.

På testbænken

På samme tid er den voldelige aftalepraksis ved den føderale forfatningsdomstol under kontrol. En rapport, der blev bestilt af Karlsruhe-dommerne ved University of Dusseldorf, viste sig at være unflattering for damer og herrer i de sorte kapper: Halvdelen af ​​alle tilbud kunne være ulovlig. Eks-anklager Karge er ikke overrasket. "Tilbud, " siger han, "er simpelthen en kapitulation til kompleksiteten af ​​den økonomiske sag, og anklageren slipper ikke væk, men får stadig en dom, som normalt er to års prøvetid."

Dette var også straf for sagen efter den efterfølgende chef og den dømte domfældte skatteundersøger Klaus Zumwinkel eller den tidligere Ferrostaal rustningschef og kickfineren Johann-Friedrich Haun, som var i stand til at afværge med deres aftaler længere sager med usikkert udfald.

Kompleksiteten, der forårsager flere og flere aftaler, men ikke bare skæbne, men kolde strategier for forretningsadvokater, siger aktieadvokat Oliver Maaß fra München-advokatfirmaet Heisse Kursawe Eversheds: "Når det kommer til forretningsstraffelovgivning, såsom større svig og utroskab Der er ikke noget problem med at gøre sagerne så komplekse, at anklageren giver op og stopper sagen for et lille antal. "

Als ehemaliger Vorstandschef der Deutschen Bank stand Josef Ackermann im November 2006 im Visier.
Som tidligere administrerende direktør for Deutsche Bank blev Josef Ackermann målrettet i november 2006.
Foto: Deutsche Bank

Allerede i 2006 var der kritik, da den tidligere Deutsche Banks administrerende direktør, Josef Ackermann og andre tidligere Mannesmann-bestyrelsesmedlemmer, var i stand til at vinde sagen om uberettiget megakompensation til den tidligere Mannesmann-ledelse. Endnu en gang brød en forarget storm over udøvelsen af ​​aftaler, da Münchns regionale domstol i september med ex-MAN CEO Weinmann på ti måneder og 100.000 euro penge blev enige.

Men hvad nu hvis forfatningsdommerne sætter strenge grænser? Uden aftaler ville anklagere være nødt til at gå langt gennem sagen snarere end den juridiske genvej, på trods af overbelastede kapaciteter - eller indrømme, at de er på forkert spor med en mistanke. Præcis denne størrelse har ikke altid professionelle efterforskere. Nogle gange bider de sig selv i målet om at kapre en skyldige, at de simpelthen ikke mangler blik for deres uskyld - og sprer knap kapacitet.