Anonim

Over halvdelen af ​​bestyrelserne i Tyskland ønsker en stærk rolle i deres egen it-afdeling. Når alt kommer til alt skulle de overføre forretningsprocesserne fra den analoge til den digitale verden - selvfølgelig, sikre og avancerede. Det skal bidrage med innovative ideer og produkter og samtidig opretholde en pålidelig operation. Hvordan ser et team ud, som kan kvadrere dette kvadrat?

Hubert Staudt, administrerende direktør for leverandøren af ​​menneskelige ressourcer i topservicen, observerer en formodet modsigelse: For det første ses virksomhedens IT i stigende grad som en nøglefaktor i processen med digital transformation af forretningsprocesser, "så den har meget mere ansvar end i tidligere år". På den anden side stiger andelen over 50-er i IT støt.

Hubert Staudt, top itservices: „Die IT in den Unternehmen hat deutlich mehr Verantwortung als in den Jahren davor.“
Hubert Staudt, øverste tjeneste: "IT i virksomheder har meget mere ansvar end i tidligere år."
Foto: top itservices AG

IT Sourcing Specialist anerkender denne ændrede aldersstruktur både blandt sine kunder og inden for sin egen virksomhed. top itservices er specialiseret i placering af it-fagfolk, og omkring 30 procent af sine egne ansatte er over 45 år - med en opadgående tendens. "For mange etablerede it-organisationer er gennemsnitsalderen godt over 40, " siger Staudt. Han går ind for brugen af ​​blandede teams af unge talenter og erfarne medarbejdere.

"At forberede virksomheder på fremtiden kræver mere end kun den nyeste teknologi-know-how, " advarer Staudt. For eksempel er viden om beslutningstagningsstrukturer i virksomheden vigtig - hvis kun for at kritisk sætte spørgsmålstegn ved eller nedbryde dem. "Ældre medarbejdere betragtes som en virksomheds hukommelse, " siger manageren. De havde en indgående kendskab til strukturer og processer, og de fleste af dem vidste, hvad der ikke var i virksomhedens tjeklister og guider.

Der Anteil der über 50-Jährigen in der IT steigt kontinierlich an.
Andelen over 50'erne i it stiger støt.
Foto: G. Menzl - Fotolia.com

Ifølge Staudt er det også sandt, at langtidsansatte, der allerede har gennemgået mange ændringer, ikke altid oplever, at innovationer er fordomsfri. "Så at knowhowet forbliver i virksomheden og motivation og interesse opretholdes på et højt niveau, tilrådes det at gå til den friske luft - og ikke at lægge den i den friske luft, " siger HR-eksperten. Staudt betyder, at et jobrotationssystem kan hjælpe medarbejderne med at få ny erfaring og gøre dem bekendt med tidligere ukendte områder i virksomheden.

Blandingen gør det

Øverst på servicen fandt han, at det fungerer godt at bruge yngre medarbejdere til udvikling af nye produkter. Men når det kommer til implementering af processer, tilrådes det at udnævne teams med mindst 30 procent af erfarne medarbejdere. "Den optimale teamstruktur består af tre lige store dele: en del af teamet er under 35 år og er fokuseret på at udvikle nye produkter eller processer, en del er mellem 35 og 45 og en tredjedel er over 45." Det kan ikke altid realiseres, men Arbejdsgivere skal huske en god blanding af aldersstruktur.

 1. 1. Betragt dig ikke som en passiv "medarbejder", men som en selvansvarlig "arbejdsmarkedsentreprenør."
  Du sælger et produkt, nemlig din arbejdsstyrke, og det er dit job at fortsætte med at forbedre dette produkt. Om tre år skal du være en bedre arbejder, end du er i dag - når alt kommer til alt, hvis du køber en ny bil om tre år, forventer du, at det vil være en bedre model end det, du kører i dag.
 2. 2. Skøn dit jobmarkedets egnethed realistisk.
  Analyser dine egne færdigheder og sammenlign dem realistisk med hvad der i øjeblikket er efterspurgt. Få regelmæssig feedback fra kolleger og vejleder og tag det alvorligt.
 3. 3. Bliv mentalt fleksibel.
  Det miljø, som din virksomhed opererer i, har allerede ændret sig dybtgående i de sidste ti eller femten år, og fremtiden vil medføre endnu mere og hurtigere ændringer. Det vil også sætte sit præg på dit job, i din virksomhed og i hele branchen. Du skal genkende dette i god tid og tilpasse dig det.
 4. 4. Deltag i videreuddannelsesforanstaltninger - om nødvendigt også for din egen regning.
  Især HR-afdelingerne i større virksomheder værdsætter certifikater og uddannelsesbekræftelser. Kun dem, der har disse i sin personlige fil og regelmæssigt tilføjer nye, dokumenterer hans vilje til forandring og vilje til at lære. Også med hensyn til eksterne ansøgninger skal du tilbringe to til fire dage om året i uddannelseskurser, seminarer eller kurser og indsende underlagsdokumenter.
 5. 5. Gør dine resultater synlige.
  Enhver over 40 år siger ofte ikke offensivt om, hvad han eller hun er god til, men tror, ​​at de andre vil bemærke, hvor dygtige de er: dette er en misforståelse. Din chef vil sandsynligvis huske, hvis nogen altid begår fejl eller leverer dårlige resultater. Men så længe alt går glat for dig, har han ingen særlig grund til at bemærke dig positivt. Hvad du vil gøre i detaljer, lærer han kun, hvis du fortæller ham. Og lad os være ærlige: hvorfor skulle kolleger fortælle en vejleder, hvor fremragende dit arbejde er?
 6. 6. Engager dig.
  Medbring dine egne ideer. Frivilligt til at påtage sig opgaver, hvis formål og behov du genkender. Sig aldrig sætninger som "Jeg behøver ikke gøre det i henhold til min ansættelseskontrakt" eller "Jeg er ikke ansvarlig for det". Bliv forpligtet til årsagen, selvom du virkelig er irriteret over din chef. Men uegnet og umulig han er, lad ham ikke føre dig til passiv fratræden. Tag dig god tid på at lede efter et nyt job, og afslut derefter til tiden og med et venligt smil.
 7. 7. Tænk og handle i virksomhedens interesse.
  Husk, hvad du laver, hvad konsekvenserne har for din afdeling og for virksomheden. Gør hvad der er nødvendigt for at gøre dit job godt, og udfør aldrig bare "service ved regulering". Du behøver ikke være på kontoret i tolv timer om dagen, bare så din chef kan se, hvor entusiastisk og flittig du er. Men selvfølgelig er de der, når de virkelig er nødvendige. Også om aftenen og i weekenden, selvom du planlægger noget andet eller allerede er træt.
 8. 8. Arbejd konstruktivt med yngre.
  Udvid din hånd og henvend dig til de unge kolleger. Ikke nedladende, ikke ængstelig, men fordi du ved, at du har råd til det. Bevis at du er i stand til dialog ved at vise ægte interesse. Og husk fra tid til anden, hvor dumt det var, da du var ung og fuld af ideer, og de ældste sagde altid: "Vi ved alle det, det betyder ikke noget, du vil se …"
 9. 9. Oprethold kommunikation med din vejleder.
  Hold ikke tilbage med oplysninger, men sørg for gennemsigtighed, omfattende og rettidig information. Se efter interviewet med chefen, selvom du har ønsker og forslag, hvis du er bekymret for din videre udvikling eller hvis du gerne vil placere dig selv til en ny opgave. Vigtig er den regelmæssige kontakt og den åbne (ikke naive!) Kommunikation, der skaber tillid og partnerskab.
 10. 10. Accepter ikke arbejdsløshed som skæbne.
  Registrer omhyggeligt, hvad der sker omkring dig. Mæng ikke ud, når der er planlagt afskedigelser, men udvid følere på forhånd. Det er altid bedre at arbejde uden for arbejdslivet end af arbejdsløshed. Din forhandlingsposition er da meget stærkere. Hvis du ikke desto mindre bliver arbejdsløs, må du ikke stønne, men blive aktiv, kvalificere dig, ansøge, præsentere dig selv. Så længe du har et godt arbejde at tilbyde, er din søgning på ingen måde håbløs.
 11. "Ü40 og top i jobbet"
  Barbara Kettl-Römer: "Over 40 og top i jobbet: Hvordan man bliver og forbliver attraktiv for din arbejdsgiver - eller for en anden”. Linde Verlag, 2010. 176 sider. 16, 30 Euro. ISBN 978-3-7093-0305-4.