Anonim

Siden april 2005 er den strategiske omlægning af den største tyske udbyder af it-tjenester suspenderet. På det tidspunkt døde T-Systems CEO Konrad Reiss overraskende. Siden han overtog kontoret i januar 2003, havde han drevet omstruktureringen af ​​T-Systems, men kunne ikke afslutte sit arbejde. Under hans ledelse iværksatte IT-tjenesteudbyderen nogle upopulære foranstaltninger, såsom udgangen fra Herkules, reduktion af 3.500 job og rensning af øverste ledelse. På et tidligt tidspunkt pressede han på for udvidelse af offshore-ressourcer og udvikling af en nøglekontostyring. Hans flyver leverede han i Toll Collect-projektet. Det lykkedes ham at bringe det urolige projekt tilbage i rolige farvande og endelig til succes. Hans mesterværk, T-Systems, effektiv og permanent rentabel at opsætte, kunne han ikke længere levere.

Indtil Reinhard Clemens tiltrådte i december 2007, tog T-Systems en pause, hvor mange af de nyskabelser, der blev udløst af Reiss, forblev. Den midlertidige administrerende direktør Lothar Pauly (fra oktober 2005 til maj 2007) kunne ikke give virksomheden en bæredygtig retningsændring, han manglede i sin egen ledelse og i toppen af ​​gruppen støtte til drastiske ændringer. Som tidligere Siemens-manager blev han også altid mistænkt for ikke at have forstået servicevirksomheden på it- og telekommunikationsmarkedet. Ifølge virksomhedens kilder var han især ivrig efter at bremse i større outsourcing-aftaler, som T-Systems ansøgte om.

Die Marktforscher von PAC sehen T-Systems in Europa an Nummer sieben. Die Umsätze wurden um die Einnahmen mit dem Mutterkonzern bereinigt.
Markedsundersøgere ved PAC rangerer T-systemer nummer syv i Europa. Salget blev justeret for omsætningen hos moderselskabet.
Foto: PAC

Den videre udvikling af T-Systems viste sig at være vanskelig, fordi toppen af ​​kongressen hverken har gjort overgangen fra Reiss til Pauly eller Pauly til Clemens problemfri. Siden april 2005 har T-Systems sænket i elleve måneder på et marked, der skifter lederskab i et hurtigt skiftende marked, der er præget af pris, konkurrence og konsolideringspres.

Når man ser tilbage, viser det sig, at T-Systems var i en fase uden en stærk drivkraft, hvor konkurrenterne beordrede området for det verdensomspændende marked for it-tjenester. IBM, EDS, Capgemini, Accenture og CSC har investeret stærkt i Indien og andre offshore-regioner i de senere år. Latecomers som Atos Origin, Logica CMG og T-Systems føler nu virkningen af ​​deres trægthed. "T-Systems var ikke ledig, " beroliger Christophe Chalons, administrerende direktør for markedsundersøgelsesfirmaet PAC i München, med henvisning til ca. 1.000 T-Systems-medarbejdere i Puna, Indien. "De andre var bare meget hurtigere." Mens konkurrencen driver it-servicevirksomheden som en kerneforretning og har styrket den med målrettede investeringer, manglede T-Systems imidlertid midler til overtagelse. Telekom toppede sine erhvervelses- og udvidelsesplaner og foretrak mobilkommunikation og sendte datatjenesteselskabet til en nedadgående spiral: "Da T-Systems manglede offshore-kapacitet, kunne virksomheden ikke udvikle sig så godt som andre europæiske aktører" Chalons beskriver virkningen.

Salget af SI, annonceret af Lothar Pauly med opbakning fra den øverste ledelse, var designet til at løse alle disse problemer, især da applikationsudviklingsenheden lider af overkapacitet og mangel på offshore kapaciteter. Det faktum, at Telekom, selv efter et års søgning, ikke kunne præsentere en køber eller partner, tyder på en temmelig uattraktiv brud. For Clemens er salget langt fra afgjort. Han har også muligheden for at bevare enheden. Tøven er forståelig for PAC-ekspert Chalons. ”Hvis T-Systems ønsker at spille en stærkere rolle på bilmarkedet, har virksomheden brug for ekspertise inden for systemintegration, ” understreger han. "Fusionen af ​​telekommunikationstjenester og it-tjenester kræver også eksperter, der kan integrere løsninger, så spørgsmålet er: hvor meget systemintegration har T-Systems brug for?"

Im weltweiten IT-Servicegeschäft mit Kunden der Automobilbranche liegt T-Systems auf Platz drei. Der Abstand zu den führenden Anbietern ist aufzuholen, meint Chistophe Chalons von PAC.
T-Systems er på tredjeplads i den globale it-servicevirksomhed med kunder i bilindustrien. Kløften til de førende udbydere er ved at indhente, siger Chistophe Chalons fra PAC.
Foto: PAC

Clemens har til hensigt at fortsætte IKT-konceptet, der allerede er markedsført af sine forgængere Reiss og Pauly, som har til hensigt at integrere it- og telekommunikationsløsninger, men at fokusere på infrastruktur og / eller driftstjenester såsom administreret kommunikation og hosting-tjenester. Dette ville bringe T-Systems tættere på sin centrale telekommunikationskompetence og bevæge sig væk fra sin egen it-projektvirksomhed. I dette scenarie er der virkelig ikke plads til et flertal af applikationsudviklings-kundeprojekter i SI-enheden. Om Clemens sælger SI-enheden helt eller delvist eller indgår et partnerskab, vil blive afsløret inden for et par uger.

Planerne for den nye T-Systems-chef, som han vil bringe den stadig største IT-tjenesteudbyder tilbage på vækstløb og gøre rentable, indeholder intet overraskende. "De annoncerede foranstaltninger er dem, du kunne forvente, " kommenterede en markedsobservatør. „Det meste er styringsværktøjer, men det gør ikke opgaven lettere." Men i modsætning til hans uheldige forgænger ser Clemens ud til at nyde respekten for medarbejderne og koncernledelsen. Ifølge Konrad Reiss manglede T-Systems en stærk udøvende direktør, sagde en markedspil. "Telekom har bragt Clemens til at gøre en forskel og gennemføre planer konsekvent, " bekræfter Chalons. "De vil give ham de nødvendige ressourcer." Ifølge Chalons inkluderer dette også penge: "Et erhverv er tænkeligt, Telekom har tilstrækkelige reserver, og der er en række attraktive og økonomisk levedygtige overtagelseskandidater på markedet."